Turun menovinkit kulttuuri-ihmiselle.

Menovinkkejä Turun kulttuurikevääseen

Kerro kaverille!

Vireänä kulttuurikaupunkina tunnettu Suomen Turku tarjoaa keväällä 2020 taiteen- ja kulttuurinnälkäiselle monenlaista herkkua. Poimi tästä kulttuurin suurkuluttajan ja paljasjalkaisen turkulaisen menovinkit keväiselle kulttuurikierrokselle Turkuun, Aurajoen rannoille.

Turun kevään monipuolisesta kattauksesta löytyy tärppejä niin kuvataiteen, teatterin kuin klassisen musiikin ystäville. Kurkkaa samalla myös Turun ylivoimaisesti ihanimpaan kahvilaan, joka tarjoilee laadukkaiden kahvien, suussasulavien kotitekoisten leivonnaisten ja jo legendaarista mainetta nauttivien aamiaisbrunssien lisäksi livekonsertteja maamme eturivin hipsteriartisteilta.

turku menovinkit

 

Kulttuuria Turussa 2020 – Parhaat menovinkit kulttuurinnälkäiselle

Kuvataide

Turun Taidemuseo ja Café Victor

Turun taidemuseon kevään päänäyttely Löytöretkiä esittelee taiteenkeräilijä Lars Göran Johnssonin (s. 1930) runsaan 500 teoksen lahjoituskokoelman sen keskeisten osa-alueiden kautta. Näyttely täyttää poikkeuksellisessa laajuudessaan museon molemmat näyttelykerrokset ja nostaa esiin modernismin klassikoita ja pohjoismaisen nykytaiteen kärkinimiä.

Keräilijän näköinen, rohkea ja monisärmäinen kokonaisuus ilmentää Johnssonin elämänvaiheita ja kiinnostusta ajan ilmiöitä kohtaan. Ensimmäiset isommat taidehankintansa lääketieteen ja kirurgian tohtori Johnsson teki jo 50-luvun alussa, mutta on kertonut identifioituneensa keräilijäksi vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taiteen hankkimista on motivoinut ennen kaikkea esteettinen nautinto.

Jonssonin vuonna 2016 Turun taidemuseolle lahjoittama kokoelma, josta nyt on esillä yli 150 teosta, on yksi Suomen merkittävimpiä edelleen karttuvia yksityiskokoelmia. Löytöretkiä vahvistaa Turun taidemuseon painotuksia pohjoismaisen nykytaiteen osalta, mutta avaa myös uusia tulokulmia amerikkalaiseen ja keskieurooppalaiseen taiteeseen. Kokoelma on nähtävillä 17.5. asti.

Turun taidemuseon Studiossa puolestaan esitellään Satu Rautiaisen suurikokoisia, akvarellimaalauksen perinnettä rohkealla otteella eteenpäin vieviä teoksia, joissa esiintyy usein vertauskuvallisesti tila tilan sisällä.

Rautiaisen hulluuden, järkevyyden ja leikin rajapinnoilla liikkuvat näyttelykokonaisuudet ovat viime aikoina lähentyneet myös installaatio- ja tekstiilitaidetta, näin myös 22.3. Turun taidemuseossa esillä oleva Village Bohemian. Taideteollisuuden, käsityöläisyyden ja kuvataiteen rajapinnalla tasapainoillen voi samalla lukea ja uudelleen kirjoittaa naishistoriaa naiseuden ja maalaustaiteen näkökulmasta.

 

turku menovinkit
Satu Rautiainen : Village Bohemian

 

turku kulttuuri
Lars Johnssonin kokoelmasta: Riikka Hyvönen – You See, Honey, Sometimes When Mommy Gets Tired of Suburbia She Dresses Up and Beats Up Other Mommies. And, Sometimes, When Other Mommies Are Tired of Your Mommy, They Beat Her Until She Scars in Geometric Patterns.

 

 

Taidemuseokäynnin yhteydessä kannattaa sielunravinnon vastapainoksi ehdottomasti pysähtyä nauttimaan vastapaahdettusta kahvista ja vastustamattoman herkullisista leivonnaisista Café Victoriin, joka allekirjoittaneen mielestä sattuu olemaan myös koko Turun kenties ihanin kahvila.

Victor tarjoaa tajunnanräjäyttävän suussasulavien ja jo maanlaajuista kunniaa niittäneiden korvapuustien lisäksi arkisin lounasta sekä viikonloppuisin raikasta ja kekseliästä aamiaisbrunssia. Kahvilan viihtyisille sohville lukuisien viherkasvien katveeseen voi myös piipahtaa viinilasilliselle, ja kelien kevään myötä toivottavasti lämmetessä asiakkaiden käytössä on Turun komeimpiin kuuluvat terassinäkymät. Victor järjestää kevään mittaan myös keikkailtoja tarjoilun kera, ohjelmiston voi tsekata täältä.

 

turku kahvila

 

cafe Viktor turku
Café Victorin taitava ja asialleen intohimoisesti omistautunut Annika tarjoilee Turun parhaat kaffet.

 

cafe viktor turku

 

Wäinö Aaltosen museo

Aurajoen rannalla Wäinö Aaltosen museossa puolestaan on esillä 24.5. asti taiteilijaryhmä Hyäryllisen näyttely Kaikkea Hyäryllistä, sekä Anneli Nygrenin nimensä mukaisesti huisin hauska Fan Academy. Myös Hyäryllistä-ryhmän teoksissa todellisuus on nyrjähtänyt humoristisella tavalla.

Kaikkea Hyäryllistä on läpileikkaus Jouko Korkeasaaren, Heli Kurunsaaren ja Sari Koski-Vähälän muodostaman taiteilijakollektiivin tuotannosta 1990-luvulta tähän päivään. Oivaltavissa teoksissa arkipäiväiset materiaalit ja esineet muuntuvat yhdistelyn kautta toiseksi.

Anneli Nygrenin Fan Academy taas on retrospektiivinen katsaus suomalaisen mediataiteen pioneerin tuotantoon lähes viidenkymmenen vuoden ajalta. Esillä on Nygrenin palkintojakin voittaneita videoita uran alkuvaiheista asti, sekä käsikirjoituksia elokuviin, luonnoksia, portfolioita, piirroksia ja maalauksia. Nygren ei pyri pätemään teknisellä laadulla ja camp-henkisyys on hänen tuotannossaan keskeinen tekijä.

 

turku menovinkit
Anneli Nygren – Fan Academy

 

turku museo
Kaikkea Hyäryllistä – taiteilijakollektiivi Hyäryllistä

 

Teatteri

Turun Kaupunginteatterin kevään pääteos on Hella Wuolijoenvuonna 1940 kirjoittama Niskavuoren nuori emäntä. Ohjaaja Susanna Airaksisen työryhmän käsittelyssä klassikkonäytelmästä on muokkaantunut vahvasti nykypäivää kommentoiva ja ihmisten syvimpiä tunteita ja arvoja tutkiva esitys. Modernisoinnissa Loviisa etsii rooliaan Niskavuoren emäntänä tilalla, jota pyörittävät rahanhimo ja kulissien ylläpitämisen vaade.

Viimeksi Niskavuoren nuori emäntä nähtiin Turun Kaupunginteatterissa 36 vuotta sitten. Näin isolle tarinalle ainoa oikea paikka on Päänäyttämö, jossa Niskavuorella on tilaa kasvaa ja vaurastua. Puitteiden käydessä yhä komeammiksi syvenevät myös sen asukkaiden väliset jännitteet. Työryhmän melodramaattinen tulkinta vyöryttää luonnonvoimat tuntojen tulkiksi ja Hämeen sysimetsä tarjoaa pakopaikan, kun rinnassa roihuaa ja oma paikka tilalla käy liian ahtaaksi.

 

turku menovinkit 2020

 

turku teatteri

 

Modernisoinnin aikajänne on reilut sata vuotta, joten katsojalle tarjotaan kuljetus 1880-luvun metsäsavotasta aina nykypäivästä tuttuihin tunnusmerkkeihin. Mukana näyttämöllä on poikkeuksellisesti koko teatterin oma ensemble. Loviisana nähdään Minna Hämäläinen ja isäntä Juhania, joka nai Loviisan Niskavuoren tilalle taloudellisista syistä, esittää hänen puolisonsa Stefan Karlsson.

Kaupunginteatterin kevään ohjelmistossa jatkavat myös suloinen Pariisiin vievä musikaali Amélie, hauska Don Juan sekä lastennäytelmä urheasta Babe-possusta. Näitä kaikkia uskallan lämpimästi suositella, ja mielestäni erityiskiitoksen kaikkien edellä esiteltyjen näytelmien kohdalla ansaitsee viimeisen päälle mietitty ja kansainvälistä tasoa oleva lavastus ja puvustus.

Katso koko Turun kaupunginteatterin kevään 2020 ohjelmisto täältä.

 

 

Klassinen musiikki

Turun Filharmoninen Orkesteri TFO toivottaa kevätkaudella uuden vuosikymmenen tervetulleeksi 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän Beethovenin sävellysten siivittäminä. Säveltäjää juhlitaan paitsi pitkin kevättä Turun konserttitalossa myös toukokuussa Turun Linnassa. Kevään ohjelmistossa on paljon muitakin inspiroivia teemoja ja huippuvierailijoitakin on kaudelle tulossa esiintymään monta. Lasten musiikkijuhlat maaliskuussa tuovat puolestaan Konserttitalon lavalle niinikään juhlavuottaan viettävät Muumit.

Pienimpiä lapsia voi ilahduttaa maaliskuussa myös Pikku-Marjan eläinlaulut -konsertilla Sigyn-salissa. Laura Latvalan jo 1947 julkaistu Pikku-Marjan eläinkirja on Suomen kaikkien aikojen myydyin lastenkirja, ja Marjatta Meritähden kirjan eläinrunoihin tekemät sävellykset ovat laulattaneet lapsia ja aikuisia 1980-luvulta asti.

 

Lasten musiikkijuhlien ihana ensemble Turun Linnassa

 

Jos kevään haluaa ajatella alkavan jo helmikuun lopulla, kannattaa 22.2. suunnata Turun tuomiokirkkoon, jossa on mahdollista kuulla Kuninkaantien muusikoita, harvinaisista barokkisoittimistaan kuulua ja erittäin harvoin esiintyvää aivan huikean hienoa orkesteria. Itse olen aina nauttinut Kuninkaantien muusikoiden konserteista tavattomasti, enkä voi kuin suositella tätä keikkaa, jos vähänkään barokkimusiikki kiinnostaa. Ja itseasiassa vaikkei se niin kiinnostaisikaan! Nämä konsertit ovat olleet viihdetta, josta on pönötys kaukana, vaikka Suomen vanhimmassa ja komeimmassa kirkossa ollaankin.

 

Kerro kaverille!