jaani lansio

Mies, joka matkustaa Suomesta Indonesiaan lentämättä

Kuukauden seikkailijamme on Jaani Länsiö, joka matkustaa parhaillaan Suomesta Indonesiaan lentämättä. Mies voittaa unelmiensa matkalla pelkojaan joka päivä, matkustaen samalla autuaan joutilaasti.

Kuka ja mistä olet?

Olen Jaani (31), ja vaikka moni ei tyylistäni ja ulkonäöstäni kuulemma arvaakaan, olen klassiseen musiikkiin erikoistunut nörttitoimittaja. Lippis, t-paita ja vähän huolittelematon tyyli on kai vieras habitus piireissä. Omana, yhden miehen tuulimyllytappeluna onkin tomuttaa alaani liitetty pölykerros näyttämällä, että ei sen niin vakavaa tarvitse olla!

Missä olet ja mihin olet menossa?

Olen viettänyt viimeisen kuukauden minulle ennestään tuntemattomassa Taiwanissa. Mikä shokki! En uskonut, että virallisesti Kiinaan kuuluva maa voi olla näin moderni ja avoin, ja sen ihmiset niin ystävällisiä ja avuliaita. Erityisesti mieleeni on jäänyt liftausreissuni saaren halki. Olin täysin pökertynyt siitä aidosta huolesta, jota paikalliset minun vuokseni kokivat vain, jotta pääsisin määränpäähäni. Minua vietiin paikasta toiseen paremmille liftausapajille, neuvottiin tietä, tarjottiin teetä ja kerran jouduin kovin sanoin kieltäytymään rahasta, jotta voisin ottaa bussin.

Seuraavaksi menen takaisin Kiinaan lautalla, sillä se on ainoa maa, johon Taiwanista pääsee lentämättä. Kerron alempana lisää.

Jaani Lansio

Jaani Länsiö, mikä sinua liikuttaa?

Monitulkintainen kysymys! Viimeksi liikutuin katsoessani Taiwanin moottoritie ykköstä matkalla Tachungista Taiwaniin. Yhtäkkiä vain havahduin kummalliseen kaihoon ja näin vihreät vuoret kostuneiden silmien läpi: olen todella tekemässä tätä matkaa. Olen keskellä sitä hetkeä, jonka tunteminen on kummitellut mielessäni päivin ja öin jo vuoden verran.

Mutta liikkeelle minut on saanut ennen kaikkea halu kokea vierasta, intohimo uuden löytämiseen, tahto ratkaista kaikki eteeni asetetut ja asettamani ongelmat. Minulle matkailu ei ole pakenemista vaan jotain tuntematonta kohti kulkemista.

Nautin…

Nautin vapaaehtoisesta itsenolosta, mutta kun se muuttuu yksinäisyydeksi… en voi kuvailla. Se on latistava tunne. Matkoillani nautin pienistä hetkistä: kun tunnen junaradan jyskytyksen lihaksissani, kun haistan kiireiseen iltaan valmistautuvan ravintolakujan, kun jostain kaukaa kuuluu mielikuvia herättävää musiikkia…

Rakastan…

Rakastan sitä tunnetta, joka valtaa koko kehon voitettuani jonkin elämäänsä rajoittaneen pelon. Olkoon se sitten pimeästä luolasta selviäminen, näköalatorniin kiipeäminen tai vain umpimähkäisen kaupunkibussin valitseminen. Aina on selvitty, ja joka kerta vähän vahvempana.

Rakastan sitä tunnetta, joka valtaa koko kehon voitettuani jonkin elämäänsä rajoittaneen pelon. Olkoon se sitten pimeästä luolasta selviäminen, näköalatorniin kiipeäminen tai vain umpimähkäisen kaupunkibussin valitseminen.

Parasta maailmassa on?

Parasta maailmassa on ihmisten halu auttaa toisia. Tämä ei ole meille Pohjoismaissa niin tuttua, mutta harvoin olen matkoillani kohdannut töykeyttä turistia kohtaan.

Tapani matkustaa?

Tapani matkustaa on tehdä se hitaasti. Luettanut Dan Kieranin kirjan Joutilas matkailija aloin pohtia lentomatkailun epäluonnollisuutta. Olen nyt matkalla Suomesta Indonesiaan lentämättä. Kuka ties pääsen sitäkin pidemälle – vain rahan puute ja rajavartijat voivat minua estää. Minulle matkaaminen on ennen kaikkea olotilan tunnustelua, ei kohteesta toiseen siirtymistä. Haluan kokea kuinka aikavyöhykkeet, kielet ja kulttuurit vaihtuvat hitaasti ja jäävät taakseni melkein huomaamatta.

Jaani Lansio

Seikkailu, jota en unohda…

En varmasti unohda 24 tuntia kestänyttä bussimatkaani Kazakstanista Kiinaan. Tapahtumat, maisemat, kielimuuri ja jatkuva uuden kokeminen vain vuorokauden aikana oli tärkeä pieni matka, joka kasvatti paljon luottoa itseeni ja elämään.

En koskaan matkusta ilman…

Korvatulppia. Hostellit, bussit ja junat ovat äänekkäitä paikkoja, ja huonosti nukutun yön jälkeen koti-ikävä iskee äkkiarvaamatta.

Kun en matkusta…

Kun en ole matkalla, suunnittelen matkaa. Tavallaan olen siis aina matkalla, paikallani tai liikeessä.

 


Jaani Länsiö kirjoittaa myös omaa reissublogiaan, johon pääset tutustumaan täältä. Tutustu myös muihin seikkaileviin miehiimme täältä!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top