kiipeily

Kiipeilystä elämäntaitoja kotiin, työpaikalle ja maailmalle

Minut tuntevat tietävät, että harrastan kiipeilyä ja vietän matkustaessa ja muutenkin vapaa-ajallani aikaa seinällä tai kalliolla kiipeillen. Kiipeilyharrastus on muuttunut intohimoksi, ja opettanut minulle itsestäni paljon. Tässä muutama ohje, joita kiipeily vaatii ja joita itse olen kiipeilyn kautta pystynyt soveltamaan muuallakin kuin seinällä roikkuessani, työssä ja maailmalla matkaillessa.

Kiipeilyn elämänoppeja

1. Hillitse itsesi

Hengittämällä oikein ja keskittymällä hiljaa onnistun paremmin. Huutaminen, kiroilu ja nauraminen harvoin auttavat. Olen oppinut rauhoittumaan stressaavissakin tilanteissa.

2. Ympäristö vaikuttaa

Vaikka itse olisit huippukunnossa ja reitti tuttu, sateiselle säälle et voi mitään. Jos kallio on liukas ja näppi luistaa, täytyy miettiä toinen reitti — tai siirtää yrittäminen seuraavalle päivälle.

3. Opi sietämään epäonnistumisia

Oletko sinäkin malttamaton ja keulit helposti? Tämä on nimittäin ollut yksi tärkeimmistä opeista itselleni. Vaikeat reitit tai uudet kokonaisuudet vaativat aikaa ja harjoittelua, niitä epäonnistumisia täytyy sietää yritysten välissä. Paloittele vaikeat asiat osiin ja harjoittele yhtä asiaa kerrallaan.

4. Älä kilpaile

Kunnioita itseäsi — kun kroppa huutaa lepoa, sitä täytyy kuunnella. Työn tekeminen tai kiipeily ei ole kilpailua, älä siis vertaa omaa suoritustasi toisen tapaan tehdä asioita. Yhtälailla ajatustyö toimistossa vie energiaa. Muista palautua!

5. Älä anna pelon hallita

Olen pitänyt itseäni aina jotenkin pelottomana ja ”rämäpäänä”. Tämä muuttui, kun opettelen liidaamaan. Olen huomannut, miten pelko lamauttaa ja vaikuttaa suoritukseen, vaikka fyysisesti suoritus olisi tehtävissä. Pelkääminen on ok — mutta tunnista se, ja tiedä miten toimia, kun pelkäät. Älä anna pelon hallita.

6. Muista tuki

Työtä ei kukaan voi tehdä täysin puolestasi, on kyse urheilusta tai duunin näpyttelystä tietokoneella. Silti joskus saatat tarvita taustatukea tiimiltä, perheeltä tai ystäviltä, jotta sinne ylös ja eteenpäin pääsee. Tuen pyytäminen ei ole heikkoutta.

Lukuvinkki: Aktiivinomadi Joonas kiipeilee maailmalla

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top