Koronavirus vaikuttaa globaalisti kaikkien arkeen. Sen vaikutukset näkyvät maailman eri osissa eri tavoin, mutta yksi asia on selvä: maailma on muuttunut. Kokosimme yhteen monessa eri maassa asuvien Seikkailijattaret-tiimiläisten ajatuksia aiheesta.
Miten koronavirus vaikuttaa elämääsi ja mitä ajatuksia se herättää?
Laura Santanen
”Koronavirus tuli osaksi koko maailman todellisuutta kuin varkain. Vain muutama viikko sitten oli pakahtumaisillani onnellisuudesta Teneriffalla ja hetki sen jälkeen kaikki ympärilläni alkoi muuttua. Olen kampaamoyrittäjä ja perustin Aroha Helsinki -salonkini vain vuosi sitten. Nyt piti juhlia syntymäpäiviä. Sen sijaan koronavirtus ja koronan pelko näkyvät asiakaskatona ja olemme esimerkiksi tällä viikolla sulkeneet ovemme yhteisen hyvän nimissä. Vaikka haluaisin jo mennä töihin, koen vääränä edes mainostaa omia palveluitani juuri nyt ja houkutella ihmisiä tulemaan salonkiimme, jossa käynti tosin on varmasti turvallisempaa kuin vaikka ruokakaupassa, onhan liikkeemme pieni ja pitäisimme hygieniasta nyt erityisen hyvää huolta.
On hetkiä, kun kotona puuhastellessani unohdan todellisuuden. Ensimmäisinä työttömyyden päivinä olin vain vihainen ja turhautunut kaikille, jotka edelleen kävivät baareissa ilakoimassa samaan aikaan, kun oma ja monien muiden toimeentulo ja kaikkien terveys oli asetettu vaakalaudalle.
Nyt huomaan miettiväni vaihtoehtoja toimeentulolle ja käyttäväni aikani kaiken sellaisen edistämiseen, mihin ei muuten ole aikaa. Projekteja riittää ja onneksi ainakin vielä myös ideoita ja inspiraatiota. Blogiin voi aina kirjoittaa juttuja, eikä sosiaalisen median maailmassa ole koskaan valmista. Jos tämä tilanne jatkuu vielä pitkään, voimani saattavat kyllä hiipua ja lamaannus iskeä. Toivon, ettei näin käy ja toivon, ettei mieli vajoa synkkyyteen.
Toivon myös, että tästä selvitään mahdollisimman nopeasti yhteisvoimin. Toivon, ettei maailma palaa enää takaisin tehokkuusajatteluun ja että jatkossa jopa matkailun saralla vähemmän olisi enemmän. Itselläni tämä kriisi ja sen tuoma pelko on saanut miettimään omia arvoja entistäkin enemmän ja huomaan arvostavani lähipalveluita ja lähituotteita nyt enemmän kuin koskaan. Kaikkea ei todellakaan kuulu lennättää maailman toiselta puolelta toiselle, jotta ihmiset saisivat kaiken mahdollisimman halvalla – luonnon ja ihmisoikeuksienkin uhalla. Jos ja kun tästä selviämme, maailman kuuluukin olla erilainen paikka, jossa tehokkuus ja valta eivät ole korkeimmalle nostetut arvot millään saralla. Voimia kaikille suuren, yhteisen kriisin keskellä.”
Lauran Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogia voi lukea täällä.
Rosita Juurinen
”Olen tyytyväinen, että paluu rapiat 2,5 kuukautta kestäneeltä Filippiinien turneelta osui onnekkaasti juuri maaliskuun alkuun, hetki ennen tilanteen vakavoitumista ja rajotteiden pamahtamista päälle. Tilanteen etenemisen ja eri maissa käyttöön otettujen rajoitteiden seuranta toi oman lisävivahteen reissuun, luonnollisesti. Koen itseni onnekkaaksi, että tämä ei suuremmin omaan vuoden ainoaan matkaan vaikuttanut ja pääsin vielä helposti kotiin. Seuraavat reissusuunnitelmat tehdään vasta ensi syksynä, talvehtimissuunnitelmien merkeissä.
Suomen päässä majoittajakumppanin hommat ovat tältä keväältä ja kesältäkin osin kuihtumassa pois, siitä tietysti talouteen tiedossa kolhua. Olen kuitenkin tehnyt niin isoja sopeuttamistoimia jo aiemmin elämässäni talouden suhteen, että tästä ei mitään valtavaa lisästressiä tule. Tietokonetöitä voi onneksi jatkaa kotoa käsin ja remontointisuunnitelmiakin on. Rauhallinen hiljaiselo sopii muuten hyvin itselleni, arkeeni ei tästä koidu isoja muutoksia. Läheisiä autetaan tarpeiden mukaan. Yhteiskunnan ja tietenkin myös muiden pienyrittäjien tilanne huolettaa, itse taudin leviämisen ohella.
Matkailuala on valitettavasti valtavassa kriisissä vielä pitkään, toivon todella, että matkailijat siirtävät jo tehdyt varaukset toiseen ajankohtaan perumisen sijaan jos mahdollista, ja tilanteen helpotuttua jatkavat matkapalvelujen käyttöä yritysten ja työpaikkojen säilymiseksi.
Jotenkin olen toiveikas, että epidemia saadaan täällä kuitenkin suhteellisen nopeasti torpattua ja vahingot jäävät lievemmiksi kuin on välillä pelätty. Varmasti tästä koronakriisistä koituu lopulta myös hyviä seurauksia, kuten ympäristön elpyminen, yleinen hidastaminen ja yhteisöllisten arvojen äärelle pysähtyminen sekä miksei myös etätyön kehittyminen. Mutta kovastihan tämä nyt ravistelee ja ensisijaisesti huomaamme tietenkin nämä terveydellistä ja taloudellista turvallisuuttamme koettelevat seuraukset ja vaikutukset.
Muuttuuko matkailu ja toimintamme kuluttajina ja ihmisinä muutoinkin uudenlaiseen ja harkitumpaan suuntaan koronan johdosta? Ehkä. Alammeko arvostaa enemmän asioita, joita pidettiin jo pitkään itsestäänselvyyksinä? Kenties, aika näyttää. Sopeutumiskykyä toivon meille kaikille ja luovien ratkaisujen etsimistä niihin haasteisiin, joita kullekin tässä tilanteessa tulee kohdattavaksi.”
Rositan Matkaopas vapauteen -blogia voi lukea täällä.
Sonja Riihikangas
”Asun tällä hetkellä Espanjassa, jonne julistettiin ulkonaliikkumiskielto lauantaina 14. maaliskuuta. Siitä lähtien olen ollut kotona. Ulos saa mennä ainoastaan ruokaostoksille kauppaan. Henkilöllisyys pitää voida todistaa. Myös apteekissa ja lääkärissä käynti on sallittua sekä töissä käyminen, mikäli on töissä vaikkapa kaupassa tai sairaalassa. Lähes kaikki muut työntekijät on määrätty kotiin etätöihin. Valtaosa yrityksistä on sulkenut ovensa. Kirjoitan itse freelancerina, joten voin tehdä omia töitäni etänä kotoa käsin. Haastattelut täytyy tehdä videopuhelulla tai puhelimitse sen sijaan, että tapaisin haastateltavia kasvotusten. Kadulle ei kannata lähteä huvikseen seikkailemaan, koska siellä partioivat sekä sotilaat että poliisi. Asiattomasta liikkumisesta, kuten lenkkeilystä, voi saada jopa tuhansien eurojen sakon.
Olen myös hyvinvointialan yrittäjä, mutta sen alan työt ovat nyt osaltani peruttu ties kuinka pitkäksi ajaksi. Teen paikallisella joogastudiolla erilaisia rentouttavia hoitoja asiakkaille, mutta se sulki ovensa loppuviikosta. Omat tuloni tietenkin vähenevät, koska hoitoja en voi tehdä nyt moneen viikkoon. Siitä olen onnellinen, etteivät kaikki munat ole yhdessä korissa, vaan olen hankkinut useita eri ammatteja.
Kesäisin pyöritän Suomessa pientä ja uniikkia majoitusliikettä vanhempieni kanssa. Kesäsesonki on erittäin tärkeä meille varsinkin nyt, kun olemme tehneet tärkeitä ja isoja investointeja liittyen ympäristöön ja ekologisuuteen. Toivon todellakin, että kesään mennessä korona saadaan hallintaan, jotta ihmiset uskaltavat taas matkustella ja varata majoituksia. Toisaalta voi myös olla, että kotimaan matkailu nostaa suosiotaan, kun ihmiset eivät uskalla vielä kesällä lähteä ulkomaille.
Omaan arkeeni korona ei ole vaikuttanut vielä muuten kuin töiden vähenemisenä ja siten, että joudun olemaan karanteenissa ties kuinka pitkään. Olen kuitenkin positiivisella mielellä ja saan aikani kulumaan helposti karanteenista huolimatta. Aikaa on ollut enemmän muun muassa joogalle ja meditaatiolle. Nyt on myös hyvää aikaa tehdä rästissä olleita omia töitä pois. Keskityn elämään terveellisesti.
Olen aina ollut sopeutuvainen uusiin tilanteisiin. Uskon, että vaikka tilanne onkin ikävä, koronalla on myös positiivisia vaikutuksia ihmiskunnan tulevaisuuden näkymiin. Se saa meidät kaikki pysähtymään ja ajattelemaan elämää syvällisemmin kuin perusarjen kiireissä. Mikä oikeasti on tärkeää? Kriisin myötä ihmiset hitsautuvat yhteen, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Yhteisöllisyys, solidaarisuus ja rakkaus toisia ihmisiä kohtaan lisääntyy. Jo nyt olen nähnyt niin paljon hienoja eleitä, pyyteetöntä rakkautta ja vilpitöntä halua auttaa muita ihmisiä. Se on todella liikuttavaa.
Kriisi on vaikuttanut positiivisesti myös ympäristöön, kun kulutus on loppunut kuin seinään. Koko ajan tulee uutisia, miten ilma on puhtaampaa siellä ja vesi kirkkaampaa täällä. Ilmastonmuutoksen estäminen ja jatkuvan talouskasvun tavoittelu ovat mahdoton yhtälö, joten nyt olisi myös sen suhteen mahdollisuus uusiin, luoviin ratkaisuihin. Nyt olisi itse asiassa hyvä aika tehdä isoja muutoksia ihan kaikilla elämän osa-alueilla, jotta tulevaisuus olisi meille kaikille parempi niin terveyden, ympäristön, talouden, henkisen hyvinvoinnin kuin inhimillisten arvojenkin näkökulmasta. Itse uskon, että selviämme tästä kriisistä yhteistyöllä ja positiivisella asenteella.”
Sonjan Shining Journey -blogia voi lukea täällä.
Sandra Pesonen
”Koronavirus on vaikuttanut meidän arkeemme täällä Indonesiassa myöskin rajusti. Kaikki asiakkaat seuraavan kahden kuukauden ajalta ovat peruuttaneet ymmärrettävästi tulonsa tänne. Joudumme sulkemaan resortin määrittelemättömäksi ajaksi ja jäämään tänne odottamaan tilanteen rauhoittumista maailmalla. Lähetämme suurimman osan työntekijöistä kotiin ja loppujen kanssa jäämme tänne vahtiin.
Indonesiassa koronavirus ei ole vielä saavuttanut samoja mittasuhteita (19.3) kuin se siellä on saanut. Ihmiset elävät edelleen melko huoletonta elämää ja suunnittelevat matkustavansa. Osa provinsseista on pistänyt sulkuja päälle tulevien matkalaisten osalta ja Sorongin pormestari sanoi myös sulkevansa kaupungin kentän tulevalta liikenteeltä. Tästä ei kuitenkaan täyttä varmuutta tällä hetkellä ole ja luulen sen tarkoittaneen vain tulevien matkustajien tarkkailua. Eniten minua henkilökohtaisesti jännittää se, että jos tilanne täällä saarilla kärjistyy johonkin suuntaan koronan takia. Voisiko täällä tulla mielenosoituksia? Voisiko rikollisuus lisääntyä täällä? Olemmeko varmasti turvassa täällä saarilla? Tällaisia ajatuksia täällä paratiisissa tulee pohdittua näinä aikoina. Toivottavasti nämä ovat turhia pelkoja.
Olemme nyt sitten täällä määrittelemättömän ajan jumissa. Meillä on suunniteltuna reissu Suomeen toukokuun viimeiselle viikolle, mutta olemme henkisesti jo varautuneet sen lykkääntymiseen. Nyt vain aika näyttää.
Jos vain terveyttä täällä meillä riittää, niin tarkoituksena on pistää saarta uuteen uskoon tällä välin. Haluan sisustaa, kunnostaa paikkoja sekä opetella kunnolla Bahasa Indonesian kielen. Voisin myös lähteä opettelemaan sukeltamisen saloja nyt ihan kunnolla.”
Sandran Terveiset päiväntasaajalta -blogia voi lukea täältä.
Veera Kinnunen
”Korona on vaikuttanut niin arkeen kuin matkustamiseenkin. Kalenterini on täynnä yliviivattuja menoja: kaupallisia yhteistöitä matkablogissani sekä vapaa-ajan matkoja, joista yksi oli Etelä-Afrikan vapaaehtoistyö, jonne minun olisi pitänyt lähteä tänään tätä vastausta kirjoittaessani. Tämä matka on siirtynyt vähintään syksylle, mutta katsotaan miten tämä tilanne kehittyy.
Ravintola- ja matkailualalla korona ravistelee kunnolla ja tällä viikolla itselläni astui myös lomautukset voimaan ravintolapäällikön pestistä eli päivätöistäni. Kaikkien Suomen yrittäjien puolella on täysi sympatia ja pyrin mahdollisimman paljon tukemaan pk-yrittäjiä. Nyt olen koronan mittaisella lomalla ja tämän ajan aion käyttää akkujen lataamiseen, puutarhan uudelleenrakentamiseen, makramen harjoitteluun sekä viinien opiskeluun. Arki tulee olemaan vähän haasteellista, sillä en voi matkustaa perheeni luokse Pohjois-Karjalaan. Siellä on useampi riskiryhmäläinen, joten vastuullisen tekoni lähimmäisiäni kohtaan on pysyä erossa heistä.
En oikein vieläkään voi käsittää, miten kaikki on muuttunut näin lyhyessä ajassa. Toivon, että totaalista ulkonaliikkumiskieltoa ei tulisi Uudellemaalle, mutta pahoin pelkään näin tapahtuvan, jos ohjeistuksia ei noudateta. Vielä hetki sitten suurin osa väestöstä vähätteli Korona-virusta, nyt on viimeistään meidän kaikkien herätä tilanteen vakavuuteen.
Jotain hyvää tässä tilanteessa on kuitenkin, jonka toivon jäävän kun korona on historiaa. Toisten auttaminen, solidaarisuus ja tsemppaaminen ovat saaneet minut liikuttumaan monta kertaa.”
Veeran Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogia voi lukea täältä.
Jenni Siusluoto
”Koronavirus on vaikuttanut minunkin elämässäni ihan kaikkeen, kuinkas muuten. Nyt totisesti eletään poikkeusoloissa. Lapset ja mies ovat kotona ja arki on pitänyt miettiä ja organisoida täysin uudelleen. Kaikki matkat on pitänyt luonnollisesti peruuttaa, enkä itse edes halua miettiä uusia reissuja yhtään mihinkään tällä hetkellä. Jotenkin on olo, että tämän jälkeen mikään ei tule olemaan niin kuin ennen – matkustamisenkaan suhteen. Itselleni tämä on myös ollut totaalinen herätys siinä mielessä, että olen alkanut miettiä arvojani ja kyseenalaistaa omia toimintatapojani toden teolla.
Työkuviot ovat myös minulla menneet uusiksi, sijoitus- ja rahoitusala on ollut ihan kaaoksessa ja pörssit sekaisin koromaviruksen takia. Monta yötä on tullut valvottua tulevaisuutta murehtiessa. Yrittäjillä on raskaat ajat edessä ja itsekin jouduin laittamaan kahden yhtiökumppanini kanssa keväälle suunnittelemamme ja innolla odottamamme matkailuun liittyvän uuden bisneksen lanseerauksen jäihin. En tiedä tuleeko siitä välttämättä enää koskaan mitään. Itseasiassa en usko.
Eniten kyllä hirvittää nyt pienyrittäjien puolesta melkeinpä millä vaan alalla, varsinkin jos talous ei ole kovin vakavaraisella pohjalla. Tästä kaikesta toipuminen tulee kestämään varmasti vielä pitkään.
Toisaalta haluan uskoa, että yhteinen ahdinko lisää ihmisten auttamishalua ja keskinäistä solidaarisuutta. Talkoohenkeä todellakin tullaan tarvitsemaan. Myös maapallon tilan kannalta tällainen shokkipysäytys on lopun viimein varmasti hyvä ja tarpeellinen asia, nyt ainakin Kiinassa ilmanlaatu on parempi kuin sataan vuoteen.
Tällä hetkellä toivon kuitenkin vain, että epidemia saataisiin talttumaan ja ihmiset malttaisivat noudattaa yleisiä ohjeita. Italian tilanne on todella hirveä, ja siinä mittakaavassa omat murheet tuntuvat pieniltä.”
Jennin Boarding Time -blogia voi lukea täältä.
Anna Papillo
”Täällä Australiassa sairastuneiden määrä kasvaa hurjasti päivä päivältä. Monia rajoituksia ja ohjeistuksia on, mutta ulkona liikkumista ei ole vielä kielletty ja koulut ovat auki. Bondi Beach suljettiin tänään, eilen oli vielä aivan täynnä. Oman ulkonaliikkumisen olen pistänyt täysin minimiin, mutta muuten arkeen koronavirus ei ole toistaiseksi sen kummemmin vaikuttanut, matkasuunnitelmiakaan ei ole. Teen etätöitä kotoa ja elän hiljaiseloa niin kuin normaalisti. Tilanne on kyllä pysäyttänyt minutkin ja pistänyt miettimään omia arvojani ja tulevaisuutta.”
Annan Muuttolintu-blogia voi lukea täältä.
Laura Laakso
”Ajatuksia on vaikea pukea sanoiksi. Tilanne on herättänyt laajan kirjon tunteita epätoivoa ja ahdistusta myöden.
Mutta olen myös kokenut kiitollisuutta, sillä palasimme ulkomailta ennen tilanteen pahenemista ja lisäksi koronan ei pitäisi vaikuttaa perheemme tuloihin. Olen kuitenkin huolissani valtion taloudesta ja ystävien ja läheisten toimeentulosta.
Opiskelen tällä hetkellä media-alaa ja koska kaikki kuvattavat tapahtumat on peruttu on myös meidän opiskelu muuttanut muotoaan. On hyvä, että uuden edessä kehitetään uusia tapoja opiskella ja tehdä töitä.
On ollut myös ihana huomata tietynlaisen yhteisöllisyyden lisääntymisen. Se helpottaa ja antaa uskoa tulevaan.”
Emilia Rodriguez
”Koronan vaikutus näkyy ja tuntuu jokapäiväisessä arjessani ja matkasuunnitelmissani. Sinällään fiilikseni ovat ihan hyvät, sillä viihdyn kotona hyvin. Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt arkeani rauhoittavia valintoja, joten tiiviisti kotona olo ei ole ainakaan vielä alkanut ahdistaa. Minulla on kirjoja monen kuukauden edestä ja odotan innolla, että pääsen niihin kaikkiin syventymään.
Olen ollut nyt entistä enemmän luonnossa ja kiertänyt Pohjois-Helsingin luontopolkuja. Aurinko ja lintujen viserrys tuovat kevään tuntua. Ikävä on harrastuksiin, mutta esimerkiksi lihaskuntoa ja joogaa voin tehdä kotona. On myös virkistävää kirmailla metsäpoluilla tietokoneen ääressä olemisen vastapainona.
Työpisteeni on nyt kotona, mutta olen sellaisella alalla, että etätyöt sujuvat. Kaikki siis sen puolesta kunnossa ja työkavereihinkin on helppo pitää yhteyttä eri välineiden avulla.
Joudun todennäköisesti siirtämään ainakin osan tulevista matkoistani. Seuraavat kohteeni olisivat Lontoo, Oslo ja Albania. Jos kaikki reissut siirtyvät/peruuntuvat, se toki harmittaa, mutta olen kiitollinen siitä, että minulla ylipäätään on ollut mahdollisuus matkustaa paljon ja nähdä maailmaa.
Eniten vain toivon, että korona talttuisi mahdollisimman pian ja ihmishenkiä säästyisi. Välillä olen huolissani niistä läheisistäni, jotka kuuluvat riskiryhmään, mutta yritän olla murehtimatta liikaa. Italian tilanne ahdistaa ja olen pohtinut esimerkiksi, että jos korona lähtisi leviämään Afrikassa, niin se etenisi siellä varmaan kuin kulovalkea. Minulla on Itä-Afrikassa kavereita ja tiedän, että he asuvat siellä hyvin tiivisti eikä suurella osalla ihmisistä ole ollenkaan pääsyä hyvän terveydenhuollon piiriin.
Toivon, että me kaikki ottaisimme viranomaisten ohjeet tosissamme ja puhaltaisimme yhteen hiileen. Hienoja esimerkkejä on saanut lukea siitä, miten ihmiset auttavat toisiaan ja on tuotu myös sitä esille, miten pienyrittäjiä on nyt tärkeä tukea. Toivon, että tämä tilanne lisäisi entistä enemmän solidaarisuutta ja ymmärrystä toisiamme kohtaan. Tämä koskettaa meitä ihmisiä ympäri maailman.”
Emilian Merkintöjä maailmasta -blogia voi lukea täältä.