Hidas matkailu on trendikästä.

Mitkä ovat matkailun trendit vuonna 2020?

Mikä on trendikästä matkailun saralla vuonna 2020? Mihin suuntaan matkailu kehittyy? Lue Seikkailijattaret-tiimin bloggaajien ja aktiivisten matkailijoiden ajatukset aiheesta. 

” Ilmastonmuutos on kaikkien huulilla ja samasta syystä moni on muuttanut matkailutottumuksiaan. Hitaampi matkailu, lähimatkailu ja merkityksellinen matkailu ovat ajan teemat, elämyksellisyys on läsnä kaikessa ja toisaalta myös suorittamisen välttäminen. Lähellä nähdään mahdollisuudet seikkailuun ja kaukomatkailijat suuntaavat entistä kaukaisempiin kohteisiin, onhan maailma pienentynyt. Samaan aikaan näen maata pitkin matkailun ja hitaan matkailun nostavan reissaajien keskuudessa entistä enemmän päätään. Itse matkafiilis on päämäärä.

Matkakohteissa uskon Itä-Euroopan nousuun, toisaalta myös perinteisten kohteiden nousuun (esimerkiksi Kanariansaarten tai Mallorcan monipuolisuus alkaa olla jo monen tiedossa) ja moni etsii entistä vähemmän turismin valtaamia paikkoja. Luontomatkailu on jo pitkään ollut iso trendi, samoin kuin hyvinvointimatkailu. Kaiken kaikkiaan erilaiset teemamatkat ovat varmasti taas nousussa. Uskon myös maaseutumatkailuun ja monissa kohteissa kaupungin ulkopuolella olevat, kauniit ja uniikit majapaikat ovat alkaneet kiinnostaa ainakin itseäni entistä enemmän. Kaikessa, räätälöity ja yksilön tarpeita kuunteleva palvelu on se juttu.”

– Laura Santanen / Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogi, Seikkailijattaret-perustaja –

Itse matkafiilis on päämäärä.

”Kotimaanmatkailu, vastuullisuus ja vaihtoehtoiset matkustusmuodot lentämiselle ovat tämän vuoden trendejä. Ilmastonmuutos on tärkeä asia ja siihen on onneksi alettu heräämään. Suomessa matkailijoita kiinnostaa myös matkailu Lapin ulkopuolella, sillä meillä on upeita helmiä myös muualla Suomessa. Näistä mainittakoon esimerkkinä Kolin kansallispuisto, Porvoon vanhakaupunki sekä pienet ruukkikylät, esimerkiksi Mathildedal. Uskon myös vahvasti, että luontomatkailu nostaa osakkeitaan tasaiseen tahtiin: kiireisen arjen keskellä halutaan tulla luonnon rauhaan rauhoittumaan sekä pysähtymään hetkeen.”

– Veera Kinnunen / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

 

”Uskon, että niin sanottu Staycation, eli lähilomailu omassa kotikaupungissa tai lähiseudulla tulee lisääntymään. Lähimatkailu on jo kovassa nosteessa, mutta tämä on vielä yksi uusi suuntaus. Retkeily Suomen kansallispuistoissa tulee varmasti myös lisääntymään. Ulkomaaiden matkailun saralla uskon, että ihmiset hakeutuvat yhä syrjäisempiin ja erikoisempiin kohteisiin ja esimerkiksi risteilyt lisääntyvät.”

– Laura Laakso –

 

”Vastuullinen matkailu on pinnalla. Maata pitkin matkustamisen, ja etenkin junamatkailun, näen vain kasvattavan suosiotaan. Mekin innostuimme loppuvuodelle suunnittelemaan pientä junareissua. Entistä enemmän kiinnitetään huomiota matkakohteeseen, kulkutapaan ja pieniin valintoihin paikan päällä. Vapaaehtoistyö tuntuu kiinnostavan myös. Vapaaehtoistyössä täytyy kuitenkin kohteen kanssa olla tarkkana, ettei tietämättään aiheuta vahinkoa, sillä tähän niin kutsuttuun voluntourismiinhan liittyy myös negatiivisia ilmiöitä.”

– Anna Papillo / Muuttolintu

 

Vastuullinen matkailu on pinnalla.

”Vastuullinen-, eettinen-, ja ilmastoystävällinen matkailu, kuten myös kotimaan matkat. Kaikenlainen hyväntekeväisyys, paikallisyhteisöjen auttaminen, siivous- ja kierrätystalkoot ja tämäntyyppinen toiminta reissussa ja näitä tukevat valinnat esimerkiksi majoituksissa. Edelleen pintansa näyttäisivät pitävän myös terveys- ja hyvinvointiteemat, terveellinen ruoka/ravintolat, wellness, joogalomat ja retriitit. Voi myös olla, että vain itse kiinnitän näihin huomiota ja sosiaalinen media ruokkii näitä mielikuvia. En edes muista, koska olisin nähnyt kuvia mistään bile- ja hulluttelureissuilta.”

– Rosita Juurinen / Matkaopas vapauteen

 

”Ekomatkailu ja maata pitkin matkustaminen ovat varmasti megatrendejä lähivuosina. Toisaalta myös eksklusiiviset kaukomatkat eli esimerkiksi workshopit jossakin jännässä kohteessa tuntuvat kiinnostavan. Ylipäätään kaikenlaisen massaturismin aika taitaa olla pikkuhiljaa (onneksi) jäämässä taakse. Ainakaan trendikästä massaturismi ei ole.”

– Jenni Siusluoto / Boarding time

 

”Lähi- ja kotimaankohteet sekä luontomatkailu ovat trendikkäitä.  Kaikenlaiset elämykset luonnossa. Eettisyys ja vastuullisuus. Lisäksi Euroopasta kohteina esimerkiksi Balkanin alue on nosteessa (itsellä juuri suunnitteilla roadtrip Albaniaan ja esimerkiksi Norwegian alkaa lentämään suoraan Tiranaan kesäkuun alusta).”

– Emilia Rodriguez / Merkintöjä maailmasta

 

”Vastuullinen ja ilmastoystävällinen ekomatkailu lähellä ja kaukana ja lähimatkailu kotimaassa tulevat lisääntymään. Uskon, että myös junamatkailu lisääntyy tänä vuonna. Monet ovat siirtyneet käyttämään junaa lentokoneen sijaan. Ehkä myös matkanjärjestäjät alkavat räätälöidä erilaisia junapaketteja. Uskon, että myös erilaiset luontoelämykset lisääntyvät. Ihmiset haluavat viettää yhä enemmän aikaa luonnossa vaikka patikoiden ja telttaillen. Myös glamping eli luksustelttailu on nouseva trendi, samoin kuin muutkin uniikit majoitustyylit. Uskon, että vuonna 2020 kaikenlaiset aidot elämykset matkailussa tulevat olemaan pinnalla. Ihmiset ovat jo kyllästyneet kaikenlaiseen teennäiseen ja hakevat mahdollisimman aitoja elämyksiä, joita he voivat kokea paikallisten kanssa. Hyvinvointiin liittyvät matkat ovat myös trendikkäitä tänä vuonna. Tarjolla on yhä enemmän jooga- ja meditaatioretriittejä, joissa hiljennytään ja keskitytään terveelliseen elämään, ravintoon sekä liikuntaan. Sen sijaan, että keskityttäisiin ulkopuolelta tuleviin elämyksiin, sukelletaankin syvälle omaan sisimpään.”

– Sonja Riihikangas / Shining Journey-

Kerro kaverille!

Scroll to Top