Ympäristöystävällinen matkailu

Ympäristöystävällinen matkailu – 10 vinkkiä

Kerro kaverille!

Miten voit omilla valinnoillasi matkustaa asteen verran kestävämmin ja luontoystävällisemmin? Olemme kasanneet teille WWF:n vinkit ympäristöystävällisempiin valintoihin matkalla. Pienillä teoilla on suuri vaikutus.

1. Mieti matkustustapaasi
Onko lentäminen pakollista, vai voisitko matkustaa vaikkapa junalla?

2. Matkusta huippusesongin ulkopuolella
Se on halvempaa ja säästää ympäristöä, kun kaikki eivät matkusta kohtaisiin samaan aikaan. Viivy matkallasi mieluummin pidempään ja matkusta harvemmin.

Polar Bear and ecotourism, Canada
Tue matkanjärjestäjiä, jotka ovat sitoutuneet minimoimaan ympäristö- ja sosiaaliset haitat. Kuva: ©Staffan Widstrand / WWF

3. Suosi kasviksia!
Ruokavalinnoillasi on vaikutusta myös reissussa. Kasvispainotteinen ruoka säästää ympäristöä ja ilmastoa.

4. Syö kestävästi pyydettyä kalaa
Osa kalakannoista on ylikalastettuja ja kaloista löytyy myös uhanalaisia lajeja. Syömällä kestävästi kalastettua kalaa pidät osaltasi huolta siitä, että merten kalakannat säilyvät elinvoimaisina. Tarkista löytyykö kohdemaastasi WWF:n kalaopasta.

5. Vältä muovijätettä
Osta niin isoja vesipulloja kuin mahdollista ja täytä niistä päiväreissuillesi pienempään pulloon. Suosi perinteisiä tapoja nauttia ruoka esimerkiksi palmunlehdiltä kertakäyttöastioiden sijaan. Etenkin kehitysmaissa jätteiden käsittely voi olla lapsenkengissä ja rankkasateiden ja tulvien jälkeen jätteet saattavat huuhtoutua suoraan mereen.

6. Käytä vettä säästeliäästi
Osassa maista vesivarat ovat niukat. Älä vaadi majapaikaltasi esimerkiksi makean veden uima-allasta saarilla, jossa ei ole lainkaan omia makean veden varantoja.

7. Pysy tallatuilla poluilla
Seikkaileminen ja uusien paikkojen löytäminen ovat parasta matkailussa, mutta harkitse tarkkaan, miten luonnossa liikut, jotta et aiheuta tarpeetonta haittaa eläimille tai kasveille.

Diver and Crinoids on sponge, Banda sea, Indonesia
Sukeltaja Pulau Buayassa Indonesiassa. Jos sukellat tai snorklaat, älä kosketa mereneläviä tai koralleja. Kuva: ©Robert Delfs / WWF

8. Suosi ympäristöystävällisiä majapaikkoja

Kysy rohkeasti hotellistasi, miten he käsittelevät jätteensä, ja miten energia on tuotettu.

vastuullinen matkailu
Nepalin Amaltarin kylän naiset vievät aamiaista omistamansa homestayn vieraille. Paikallisten tarjoama pienimuotoinen majoitus on usein ympäristöystävällistä. Samalla pääset ainutlaatuisella tavalla osaksi paikallisten arkea. Kuva: ©Karine Aigner/WWF-US

9. Älä tue eläinrääkkäystä
Sinulle saatetaan tarjota tilaisuutta tulla valokuvatuksi apinan, leijonanpennun tai muun eksoottisen eläimen kanssa. Älä osallistu kuvaukseen, sillä villit eläimet on saatettu varastaa emoiltaan, ja niiden olot ovat yleensä huonot. Älä osallistu kukkotappeluihin tai härkätaisteluihin. Jos haluat ratsastaa, tarkista eläinten kunto ennen kuin kiipeät selkään.

10. Varmista, ettet tuo matkamuistoa, joka on tappanut
Älä tue tuliaisostoksissasi salametsästystä ostamalla esimerkiksi norsunluusta, koralleista ja kilpikonnan kilvestä valmistettuja tuotteita. Muista, että myös puulajit voivat olla uhanalaisia. Kysy myyjältä, mistä raaka-aineesta tuote on valmistettu.

vastuullinen matkailu
Takavarikoituja eläinten osista valmistettuja tuotteita Coloradossa, Yhdysvalloissa. Kuva: © Jamie Cotten / IFAW / WWF-US

Lukuvinkki: Muovin vähentäminen arjessa ja reissussa – 25 vinkkiä

Teksti: Katja Rönkkö

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana WWF Suomen kansainvälisissä kehityshankkeissa.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.