Inspiraatiota maailmaa tutkivilta naisilta naisille – tiedostavamman ja kauniimman maailman puolesta!

valokuvaus rule of thirds

Kameralaukku: Näin sommittelet valokuvan paremmin

Jokaisella kameran omistavalla reissaajalla on edellytykset onnistua valokuvaamisessa. Sommittelu on yksi tärkeimmistä taidoista hallita. Lue tästä sommitteluvinkkejä parempien valokuvien ottamiseen.

• Valitse kuvalle yksi (tai kaksi) fokus, jota haluat korostaa.

• Vähemmän on enemmän. Yksinkertaista kuvaa siten, että rajaat siitä kertomasi tarinan kannalta kaiken epäolennaisen pois.

• Mene lähelle kuvattavaa kohdetta sen sijaan, että käyttäisit zoomia, ja täytä kehys kohteella. Näin rekisteröit paremmin tarinan kannalta tärkeät yksityiskohdat ja esimerkiksi kuvattavan henkilön kasvojen ilmeet.

valokuvaus

• Käytä ”Rule of Thirds”- eli kolmanneksen sääntöä, joka on yksi valokuvauksen helpoimmista perussäännöistä. Sääntöön on helppo tutustua esimerkiksi käyttämällä kännykkäkamerasta löytyvää ruudukkoa. Kuva siis yksinkertaisesti jaetaan kolmen pysty- ja vaakaviivan avulla yhtä suuriin osiin, ja kuvan kannalta tärkein kuvauskohde asetetaan johonkin viivoista muodostuvaan neljään risteyskohtaan tai muodostuvien alueiden rajoille. Tällä tavalla kuvan saa rakennettua mielenkiintoisemmaksi ja voimakkkaammaksi verrattuna tilanteeseen, jossa kuvauskohde on keskellä kehystä.

• Käytä diagonaalisia linjoja, jotka ohjaavat katsetta tiettyyn paikkaan, usein kuvan pääkohteeseen. Leading lines -hakusanalla löydät asiasta paljon lisätietoa.

• Käytä muita silmää miellyttäviä muotoja kuvassasi ja kehystä kuvasi kohde esimerkiksi luonnon muovaamilla elementeillä tai arkkitehtonisilla muodoilla.

• Henkilökuvauksessa varmista, että kuvan tausta on rauhallinen, eikä kuvattavan päästä näytä kuvassa kasvavan horsmia tai lyhtypylväitä.

• Käytä yllättäviä kuvakulmia, jolloin kuvasi todennäköisesti erottautuu tavanomaisista silmätasosta otetuista kuvasta ja kuvissasi on enemmän syvyyttä. Lue lisää perspektiivistä aiemmasta jutustani.

• On hyvä muistaa, että kaikki (kuvaus)säännöt on tehty rikottaviksi!

 

Rule_of_Thirds

 

Kameralaukku-palsta käsittelee kuukausittain valokuvauksen kiehtovaa maailmaa. Vinkkejä jakaa ammattivalokuvaaja, Heidi Hietanen.

Maailmalla viime vuodet viettänyt tutkijataustainen valokuvaaja, jonka työn intohimoina ovat sosiaalisten oikeuksien puolesta puhuminen sekä tunnelmien ja tarinoiden välittäminen. Rakastaa puhdasta ilmaa, aamun ensimmäistä mustaa kahvia, suurten vesien rantoja ja ihmisten hymyjä.

Palaa Alkuun