Namaste.

Namaste – maailman kaunein tervehdys

Olet ehkä joskus nähnyt, kun joku liittää kätensä rinnalla yhteen ja sanoo sanan namaste. Mitä sitten tarkoittaa tuo kaunis sana ja tervehdys, namaste?

Liitän kämmenet yhteen rinnan päällä ja kumarran kevyesti. Tervehdin sinua kunnioittavasti ja tällä tervehdyksellä viestin, että olemme yhtä. Välitän sinulle ajatusta Namasten takana eli ymmärrystä jumaluuden tai ykseyden olemisesta sama, minussa ja sinussa. Minussa elää sama voima kuin sinussa ja minun syvin olemukseni tervehtii sinun syvintä olemustasi.

Moni tietää sanan namaste joogatunneilta. Harva kuitenkin ymmärtää sanan tarkoitusta tai tietää, miten sitä käytetään. Sana on etenkin hindujen päivittäisessä käytössä ja Intiassa sekä Nepalissa kuulee ja näkee kauniin eleen tervehtiessä ja hyvästellessä. Eleen, joka huokuu läsnäoloa.

Hiljattain päättyneen Nepalin matkan aikana ymmärsin sanan ja eleen kauneuden. Namaste. Minun sieluni tai ykseyteni tervehtii sitä samaa sinussa. Kämmenet kunnioittavasti yhteen rinnan päällä, pieni kumarrus ja se kaunis sana, namaste.

Joka kerta tervehtiessäni Nepalissa paikallisissa yhteisöissä ihmisiä (kannattaa lukaista myös juttuni Nepalista) koin suurta iloa. Yksi sana sai aikaan yhteenkuuluvuuden. Meillä ei ollut yhteistä kieltä, mutta namaste ilmoitti samanarvoisuuden. Me emme olleet vain varakkaita länsimaalaisia, jotka katsovat paikallisia ylhäältä alaspäin vaan me olimme samanarvoisia ja kohtasimme toisiamme kunnioittaen. Tältä se ainakin tuntui, näin halusin uskoa.

Nepalissa käytin tervehdystä ensi kertaa elämässäni oikein, aidosti. Nyt ymmärrän sanan ja eleen kauneuden. Ehkä tästä eteenpäin jokainen joogatunnin namaste tuntuu hieman aidommalta ja vie minut joka kerta kauniisiin hetkiin Nepalin maaseudulla, nostaen pienen ja kiitollisen hymyn silmiini ja huulilleni.

Namaste.

Lukuvinkki: Retriitti on kuin matka

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top