new york

New Yorkissa katuviisaana – tärkeimmät vinkit mutkattomaan reissuun

New Yorkissa on selvät pelisäännöt, joita kannattaa tarkkailla ja noudattaa. Hektisessä kaupungissa ne ovat tarpeen ja kun ymmärtää paikallisten tavat, on heidän keskuudessaan helpompi liikkua itsekin.

Iso Omena on maailman mahtipontisin kaupunki. Pilvenpiirtäjät, joista turistit räpsivät valokuvia vuodesta toiseen ja vuorokauden ympäri, nousevat katukuvassa ylväästi pilvilinnojen seuraan. Koska New Yorkissa voi tapahtua mitä vain, aivan mitä vain, on tärkeää tietää muutama vinkkivitonen, joiden avulla matka onnistuu stressittömämmin.

Vinkit New Yorkiin – Näiden vinkkien avulla nautit matkasta täysin siemauksin

1. Katujen kiitorata

New Yorkissa kuljetaan nopeasti. Verkkaasti nautiskelevan matkalaisen on hyvä pysytellä visusti kadun oikealla puolella, jotta sijoiltaan menneitä olkapäitä voidaan välttää työläisten kiitäessä eteenpäin.

2. Mene suoraan asiaan

Newyorkilaiset auttavat mielellään, kunhan tietävät, että tarvitset apua ja olet riittävän nopea ilmaisemaan sen. Jätä turhat löpinät sikseen ja mene suoraan asiaan; kohteliaasti, totta kai.

3. Tiedä tilauksesi

New Yorkissa vikkelyys on valttia ja take away -ruoka on sääntö. Näin ollen tilatessasi ruokaa kassalla, tiedä jo, mitä aioit murkinaksi ottaa. Pähkäilijöitä ei katsota hyvällä.

4. Ole valppaana

Vaikka New York on todella turvallinen kaupunki, valppaus on valttia. Älä urpoile menemään vaan pysy skarppina. Ihmisiä on paljon ja liikenne on hektinen. Kun tietää maailmanmenon oman pääkoppansa ulkopuolella, selviää kyllä.

5. Varaudu Äiti Maan taidonnäyttöön

Kerrospukeutuminen on ”Oh so clever!”. Sää New Yorkissa voi muuttua alta aikayksikön, tee siis aikasi mukavaksi. Isossa omenassa päivät vierähtävät helposti pitkiksi ja silloin on tylsä palella tai paahtua.

6. Jämäkkä ei ole tyly

New Yorkissa avustetaan väärin toimivaa topakasti. Älä siis ota itseesi, jos nojailet täydessä metrovaunussa tankoon omien sen kokonaan, silloin sinulle sanotaan syystäkin. Tiheästi asutussa kaupungissa pelisäännöt ovat tarpeen.

7. Metrolinjan nyrkkisääntö

Metrolinjat A, B, C ja D ja 1, 2 ja 3 menevät Upper West Sidelle, siis Central Parkin vasemmalle puolelle. Metrolinjat 4, 5 ja 6 taasen suuntaavat kohti Upper East Sidea.

8. Shhh…

Amerikkalaiset ovat tunnetusti kailottavaa kansaa, mutta varsinkin metrovaunuun astuessa huomaat pyhän hiljaisuuden laskeutuvan. Arvosta paikallisten hiljaista hetkeä, niitä kun ei New Yorkissa ole montaa. Karta myös tyhjiä metrovaunuja, ne ovat tyhjiä for a reason.

P1010017

9. Älä lipsahda laittomuuksiin

Katutaiteilijoita on hieno auttaa pennillä parilla, mutta älä anna heille rahaa metrossa, se kun on laitonta se!

10. Ole hintahaukka

Jos varsinkin katujen ruoka- ja rihkamakojujen hinnat eivät ole jo valmiiksi esillä, tulee niillä asioidessa turistille helposti muutaman dollarin hinnankorotus. Seitsemän dollarin hot dogeja ei New Yorkissa ole oikeasti − ei missään. Sama sääntö pätee myös halpoihin tuotteisiin. Uusi Iphone7 200 dollarilla? Don’t think so.

11. Taxi?

Normipäivänä Nykissä takseja riittää. Kaksi poikkeusta tosin on: sadepäivät ja kello viiden ruuhka. Metro is the way to go anyway.

12. Kartta kädessä kaikilla

Olit sitten paikallinen tai vierailija, kartta on monelle välttämätön väline päästä määränpäähän. Käytä sitä rohkeasti.

13. Ole ajoissa tai myöhässä

Nähtävyyden ovat kovassa suosiossa New Yorkiin matkustavilla. Jos haluat välttää infernaaliset jonotukset, kannattaa suunnata paikan päälle joko heti kukonlaulun aikaan tai vastavuoroisesti vasta myöhemmin. Juuri ennen lounasaikaan ja sen jälkeen on nähtävyyden usein kiiresimmillään.

14. Tippejä tippailuun

Tippikulttuuri Amerikassa ei ole vaihtoehto, se on sääntö. Perustippi liikkuu noin 20 %:n paikkeilla. Muista kuitenkin katsoa kuittia, sillä joskus tipit on jo lisätty loppulaskuun.

Lähde: Nathan W. Pyle/NYC basic tips and etiquette, 2014

 

 

 

 

 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top