Olotilana Matkailu — matkailu on olemisen tilani, iso osa identiteettiäni

Matkailijan identiteetti on pysyvä osa ihmisyyttä. Jenni Kaitila on yhdistänyt työn ja intohimon matkailuun ja tulee kertomaan ajatuksiaan matkailun koulutus- ja työmahdollisuuksista sekä jakamaan omaa tarinaansa myös Matkailijan Olotila Pop Up -tilaan toukokuun lopussa. 

Olen matkustanut tähän mennessä vähän vaille 30:ssä maassa, – Euroopassa parissakymmenessä, Pohjois-Amerikassa parissa osavaltiossa, Aasiassa kolmessa ja Afrikassa yhdessä. Monissa maissa olen käynyt useammin kuin kerran, ja kolmeen olen väliaikaisesti muuttanut asumaan. Olen viettänyt vapaa-aikaa, opiskellut, tehnyt palkkatöitä sekä vapaaehtoistyötä ulkomailla, erikseen ja yhdessä.

Matkalla olo on osa identiteettiäni. Koen matkailun olevan merkittävässä roolissa sen opettajana, kuka minä itse asiassa olen. Matkailu on myös elämän käännekohdissa lohduttanut, tuonut turvaa, voimaannuttanut, ja muistuttanut minua tärkeällä hetkellä juurikin siitä, kuka olen. Se on opettanut korvaamattoman paljon maailmasta, erilaisista ympäristöistä ja yhteiskunnista, kulttuureista sekä niiden ihmisistä. Näiden rinnakkaistuotteena, on tullut opittua itsestä.

Muistan pohtineeni jossain kohtaa matkailuun käyttämääni rahamäärää. Jotkut tuttavani ovat sitä varmasti mielessään päivitelleet. Vähän he ymmärtävät siitä, miten monitahoinen merkitys matkailulla voi olla. Kulutetusta rahasummasta ei ole hajuakaan, eikä sillä tiedolla olisi minulle aidosti mitään merkitystä. En keksi parempaa kohdetta, joihin hankkimani rahat olisin käyttänyt.

En toisaalta välitä rahasta itseisarvona muutenkaan. Sitä on tai ei ole, ja se toimii välttämättömänä vastikkeena monenlaisille asioille. Voisin kirjoittaa raha-teemasta eri yhteiskunnissa oman artikkelin, mutta tähän mainitsen vain lyhyesti: voidaan ajatella, että olen suomalaisena etuoikeutetussa asemassa liittyen matkailuun ja mahdollisuuteen suhtautua esimerkiksi juuri rahaan, kuten yllä kuvasin. Toinen totuus on kuitenkin se, että niin rikkaus kuin köyhyys ja kaikki siltä väliltä ovat kovin suhteellisia asioita, eivätkä lähes koskaan kovin yksiselitteisiä. Rahaa, – sen näennäistä, tai todellista puutetta, sen tarpeellisuutta tai tarpeettomuutta sekä sen suhdetta klassisesti verrattuun onnellisuuteen, – on tullut matkoilla usein niin pohdittua kuin käytännössä koettua.

Matkailu on yksi rakkaimmista asioista, joita minulla on. Ilman sitä ajaudun pidemmän päälle elämässä ja arjessa erikokoisiin solmukohtiin, joihin auttaa vain matkalle lähtö. Useamman kerran olen todennut, kuinka matkalla olo on auttanut vaikeiden vaiheiden yli, avannut lukkoja, asettanut asiat taas mittakaavaan ja samalla muistuttanut, miten huumaavan käsittämättömän upea tämä planeettamme on.

Matkailua ammattina

Olen opiskellut Suomessa kaksi matkailualan korkeakoulututkintoa ja yhdistänyt näihin opintoihin ulkomailla suoritettuja kursseja sekä yhden kokonaisen, Italiassa suoritetun rinnakkaisen tutkinnon. Matkailua voi Suomessa opiskella kaikilla tutkintotasoilla useissa eri kouluissa. Matkailuala mielletään edelleen vahvasti käytännönläheiseksi, niin opiskelu- kuin työmahdollisuuksienkin valossa. Sitä se onkin, mutta yhtä lailla se on teoreettista, suunnitteluun, tutkimukseen sekä asiantuntijatyöhön suuntautuvaa.

Suomalaisista yliopistoista löytyy tällä hetkellä kaksi maisteriohjelmaa, jotka kummatkin ovat kansainvälisiä eli ohjelmiin hakeutuu myös paljon ulkomailta tulevia opiskelijoita ja opinnot ovat pääosin englanniksi. Lapin yliopiston ohjelmasta valmistuu yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja Itä-Suomen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi. Opintojen sisällöt painottuvat molemmissa vahvasti omiin matkailun- osa-alueisiinsa. Opiskelija voi paljon vaikuttaa niihin halutessaan myös itse.

Teksti: Jenni Kaitila / Kuva: Salli Kaitila  (@salli.ar)


Seikkailijattaren menovinkki: Kirjoittaja kertoo lisää kokemuksistaan matkailijana sekä matkailun opiskelusta Matkailijan Olotila Pop Upissa (Aleksanterinkatu 28) ja Seikkailijattarien Instagram-kanavalla perjantaina 21.5 (aika päivittyy pian).
Esitys on vapaamuotoinen, ja sen jälkeen aikaa jää myös halutessanne yhteiselle keskustelulle kaikesta mitä Jennin puheenvuoron herätti.

Tutustu Matkailijan Olotilaan täällä!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top