saari

Oma saari Espoosta, vaikka viikonlopuksi?

Tiesitkö, että Espoolla on useita ulkoilusaaria, joille pääsee jopa ilman omaa venettä?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Kaunis hiekkaranta, iltanuotio, luonnonrauha ja ympäröivä meri – eikö kuulostakin hyvältä? Moni saattaa ajatella, että näistä nauttiminen vaatisi oman tai kaverin kesämökin. Nämä ovat kuitenkin kaikille mahdollisia luontoelämyksiä, joita voi kokea jopa ihan pääkaupunkiseudun tuntumassa, esimerkiksi Espoon saarilla.

Espoon kaupunki ja Uudenmaan Virkistysalueyhdistys ovat kaksi esimerkkiä tahoista, joilla on monia upeita ja luonnoltaan melko vaihtelevia ulkoilusaaria. Nämä ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja vieläpä retkeilijöille hyödyllisten palveluiden kera. Monilla näistä saarista on polttopuita, huussit ja tulipaikat. Muutamista löytyy jopa sauna ja useimmissa telttailu on sallittua. Useimmiten juomavesi kannattaa tuoda mukana, sillä vain muutamilla saarilla on kaivo.

Vinkki: vettä saa kätevästi kuljetettua *tässä.

Saarille pääsee meloen, veneillen ja tiedänpä muutamia, jotka ovat myös uineet. Lisäksi joillekin isoimmille saarille kulkee yhteisaluksia. Riippuu saaresta ja ajankohdasta, saako saarella olla ihan itsekseen vai voiko nauttia muiden samanmielisten retkeilijöiden seurasta iltanuotiolla. Omasta mielestäni molemmat hyviä vaihtoehtoja!

Melonta avasi uuden saarimaailman jopa Espoosta

Aloitettuani melontaharrastuksen minulle on auennut uudenlainen maailma retkeilyn parissa, juurikin näiden ulkoilusaarten ansiosta. Suomessa meillä on täydelliset olosuhteet melontaan kauniiden vesistöjen määrän ansiosta. Sisävedet ja saaristo tuovat suojaisuutta olosuhteisiin. Kajakkiin mahtuu yllättävän paljon tavaraa, kun pakkaa sen hyvin! Ei ole jääneet gourmet -retkiruuatkaan tekemättä, ainakaan meidän retkillä.

saaret espoo melonta

Joskus mielessäni on ollut oman kajakin hankkiminen. Tykkään kuitenkin harrastaa vähän kaikkea ja yhteen lajiin jää rajallisesti aikaa. Niinpä kajakkiinvestointi tuntuu liian suurelta verrattuna siihen, että kun maksan vajaat sata euroa vuodessa, saan käyttää rajattomasti melontaseuran monipuolista kalustoa. Täydellisempää vaihtoehtoa tuskin löytyy, ainakaan omille tarpeilleni. Melontaseuran kautta saa myös seuraa harrastukseen ja tärkeää oppia vesillä liikkumiseen.

Melomaan ei kannata lähteä ilman tarvittavaa osaamista. Pääkaupunkiseudulta löytyy useampi melontaseura ja alan yrityksiä, joista oppeja voi saada ja lajissa pääsee helposti alkuun. Ainakin keväisin ja loppusyksystä vesien ollessa kylmiä, on kuivapuku yksi ehdoton turvallisuusvaruste. Tämä lienee suurin varusteinvestointi, jos haluaa aloittaa melontakauden aikaisin ja lopettaa myöhään. Oman kajakin voi hankkia vaikka *tästä.

Seuraavan kerran, kun tekee mieli mökille, kannattaa harkita retkeä jollekin ulkoilusaarelle. Itse näen nämä saaret niin upeana mahdollisuutena, että olisi ihan sääli olla niitä hyödyntämättä. Monessa saaressa on tullut vierailtua ja vielä on monta jäljellä! Minneköhän seuraavaksi?

Vinkki: monille saarille pääsee myös lauttaliikenteellä.

Tässä kuvaukset suosikeistani Espoon ja koko pääkaupunkiseudun saarista:

saaret espoo melonta

Gåsgrundet – saunomista ja loistavia telttapaikkoja

Gåsgrundet on ehdottomasti yksi suosikeistani. Se sijaitsee melko ulkona Espoon saaristossa ja tuulisella kelillä voi joutua melomaan ihan kunnon aallokossa. Tuulen suunta voi toki vaihdella, mutta useimmiten tuulee etelästä. Tämä tarkoittaa sitä, että lännen tai pohjoisen suunnalta saavuttaessa tuuli on useimmiten vastainen tai sivuvastainen. Muistan kerran, jolloin sivuaallokossa kaverista näkyi aallon takaa vain pää, kun hän oli toisen aallon välissä!

Gåsgrundista löytyy vapaassa käytössä oleva sauna (jonka kunnosta ei ole takeita), hyvä tulipaikka polttopuineen ja paljon tasaisia telttapaikkoja nurmialustalla. Saarella on myös paljon avokallioita, joilta käsin voi ihailla auringonlaskua ja -nousua. Saarelle tulee yhteisalus, mikä tarkoittaa sitä, että retkeilijöitäkin on välillä enemmän.

Vinkki: ota mukaan oma *retkikeitin tai *trangia, jolloin voit valmistaa ruokaa milloin ja missä vain. Muista myös kattilat.

torralovo2

Torra Lövö – idyllinen ja yksinkertainen

Torra Lövö sijaitsee muutaman kilometrin päässä Gåsgrundista, mutta on ”palveluiltaan” niukempi. Se tarkoittaa myös sitä, että saarella on vähemmän retkeilijöitä. Omasta mielestä tämä melko pieni saari on todella idyllinen ja kaunis. Omat polttopuut saa tuoda mukanaan, mutta tulipaikka löytyy ja telttailu on sallittua. Täällä voi hyvin helposti päästä kokemaan ”oma saari” –fiiliksen, kun ajoittaa retkensä sopivasti.

Tämän retken toteutimme arkipäivänä. Meloimme saareen töiden jälkeen ja olimme saaren ainoat yöpyjät sinä yönä. Takaisin meloimme aamulla aikaisin ja äkkiä suihkun kautta töihin. Varsin toimiva miniloma arjen keskellä!

storaherro1

Stora Herrö – polkuja ja hiekkarantaa Espoossa

Tässä suurehkossa saaressa on myös yksityisiä mökkejä, useita tulipaikkoja sekä yleisiä laitureita. Yhdelle laitureista voi tulla myös purjeveneellä. Stora Herrö:llä sijaitsee myös näköalatorni ja saarelta löytyy paljon polkuja saaren tutkimiseen. Saarella liikkuessa pitää toki kunnioittaa yksityisalueita ja mökkiläisten piharauhaa. Retkikartta-palvelusta näkee hyvin mökkien ja polkujen sijainnit. Saaren kaakkoisrannalla oleva yleinen uimaranta on hyvä rauhallinen vaihtoehto rantalomapäivän viettoon.

Syksyllä purjehdimme Stora Herrö:hön porukalla yöksi ja kävimme keräämässä kauden viimeiset suppilovahverot. Nyt vappupäivänä meloimme toiselle puolelle saarta. Rantauduimme hiekkarannalle ja kokkasimme tulipaikalla mahtavat vappuateriat.

Rövaren – upea saari kallioinen Espoossa

Upea ja kallioinen saari, jossa yöpyminen on sallittua. Tunnelma on rauhallinen ja merimaisema aukeaa kauas asti. Kurkkaa myös tämä video aiheesta.

Lisätietoja näistä Espoon ulkoilusaarista löydät täältä.

melonta espoo

Stora Brokholmen – upeimmat uimarannat

Stora Brokholmen sijaitsee Porvoon edustalla ulkosaaristossa. Täältä löytyy ehkä kaikista parhaat hiekkarannat ja niitä on useampi saaren eteläpuolella. Stora Brokholmenista löytyy myös useampia tulipaikkoja ja telttaluun sopivia tasaisia paikkoja. Lisätietoja tästä Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen saaresta täältä.

Vietimme saarella juhannusta 2016 ja emme tuolloin olleet ainoita saarella. Rauhallista oli kuitenkin. Taisimme uskaltautua mereen uimaankin, vaikka kylmäähän se vielä oli ja saunaan ei päässyt!

Melontaseuroja:
Espoon Eskimot
Marjaniemen Melojat
Merimelojat

Melontakursseja ja kajakkivuokrausta:
Natura Viva , SE-Action

Kajakkivuokrausta:
Cafe Merenneito

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top