aboriginaalit

Paluu luontoon – 6 elämänviisautta Australian aboriginaaleilta

Kerro kaverille!

Modernilla ihmisellä voisi olla paljon oppimista maailman alkuperäiskansoilta kuten Australian aboriginaaleilta. Heiltä löytyy syvällistä tietoa ja muinaista viisautta, jonka ei soisi katoavan. Enkä tarkoita nyt pelkästään toukkien syömistä tai bumerangin heittoa.

Punaisen erämaan ja jylhien kallioiden pikkukylässä, Länsi-Australian Kalbarrissa, istuimme iltaa paikallisessa pubissa. Kaikki tyypillisen Australian Outback -pubin ainoat asiakkaat olivat kerääntyneet saman pöydän ympärille. Kielenkostukkeen rohkaisemana päädyimme puhumaan syvällisiä paikallisten aboriginaalien, kalastajakaksikko Henryn ja Peterin kanssa.

Henrylle ja Peterille kelpaa olut, pizza ja telkkari. Samalla he asuvat aboriginaaliasumuksissa, kokkailevat avotulella ja pitävät toukkia herkkuina kuten me ostereita. Pistän merkille, ettei pojilla ole kenkiä jalassa.

Miksi Henry ja Peter olivat valinneet perinteisen elämäntyylin modernien mukavuuksien sijaan? Pojille kysymys on helppo. Perinteinen elämäntyyli on tärkeä osa heidän identiteettiään. Yhteydessä maahan eläminen ja siitä huolta pitäminen on pojille velvollisuus, ei pelkästään esi-isiä vaan itse luontoa kohtaan.

Australian aboriginaalien epäillään olevan maailman vanhin kansa. He ovat kukoistaneet mantereella kymmeniä tuhansia vuosia samalla kuin monet muut maailman yhteiskunnat ovat tulleet ja menneet.

Illan päätteeksi Henry ja Peter kutsuivat meidät tutustumaan leiriinsä. Porukan humalatasoista johtuen emme tohtineet ottaa tarjousta vastaan. Voi olla, ettei toista mahdollisuutta koskaan tarjoudu. Vanhusten kuollessa perinteistä elämäntyyliä uhkaa sukupuutto, varsinkin kun Australian hallitus ei varsinaisesti sitä tue.

Australian aboriginaalien epäillään olevan maailman vanhin kansa. He ovat kukoistaneet mantereella kymmeniä tuhansia vuosia samalla kuin monet muut maailman yhteiskunnat ovat tulleet ja menneet. Jotain heidän on täytynyt tehdä oikein. Mitä oppisimme, jos katsoisimme maailmaa kuin alkuperäisasukkaat?

Aboriginal1

1. Elämä tapahtuu tasapainossa ympäristön kanssa

Mitä tulee Australian luontoon, kasveihin, eläimiin ja esimerkiksi metsäpalojen hallintaan, aboriginaalit ovat asiantuntijoita. Mutta sitäkin tärkeämpi oppitunti aboriginaaleilta ja muilta maailman alkuperäiskansoilta on heidän syvällinen yhteytensä luontoon.

Moderni yhteiskunta alkaa vasta pikkuhiljaa ymmärtää, että meillä on vain yksi maapallo. Uutiset iskevät kasvoille harva se päivä. Nykyihminen käyttää maata, ilmaa ja vesiä holtittomasti roskatunkionaan. Ellei jokin muutu nopeasti, myrkytämme peruuttamattomasti oman elinympäristömme.

Australian aboriginaalikulttuurit sen sijaan ovat eläneet maan kanssa sopusoinnussa ainakin 49 800 vuotta. Heille kaikki on yhtä: eläimet, ihmiset, maa. Aboriginaalien sanonnan mukaan “olemme kaikki vain vierailijoita tässä ajassa ja tässä paikassa. Olemme vain ohikulkumatkalla. Tarkoituksemme on havainnoida, oppia, kasvaa ihmisinä ja rakastaa, kunnes palaamme takaisin maahan”.
Maata ei omisteta, vaan maa omistaa meidät. Maa on Äiti ja elämän lähde, jota kunnioitetaan. Aboriginaalit eivät erota ihmisiä luonnosta, vaan luonto on kuin osa perhettä.

Kokeile kotona: Kuluta vähemmän, kierrätä ja tee eettisiä valintoja.

2. Luonnosta saamme voimaa

Tutkimusten mukaan aboriginaalilapset pärjäävät eurooppalaistaustaisia huomattavasti paremmin musiikissa, taiteessa ja muissa luovissa aktiviteeteissa. Heillä on myös ollut esimerkiksi parempi näkö. Tämän on arveltu johtuvan siitä, että aboriginaalilapset elävät läheisessä yhteydessä luontoon. Luonnossa liikkuminen lisää paitsi luovuutta, sillä on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan luonnossa samoilu muun muassa parantaa muistia, rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyä ja terävöittää aisteja.

aboriginal4

Kokeile kotona: Vähintään kerran viikossa kävele luonnossa keskittyen metsän tuoksuihin ja ääniin.

3. Yhdessä olemme vahvempia

Aboriginaaleille vahvat siteet laajennettuun perheeseen ovat psykologisesti elintärkeitä. Vanhusten tietämystä kuunnellaan ja arvostetaan. Lapset kasvatetaan yhdessä. Kun joku kuolee, koko yhteisö tulee yhteen jakamaan surun. Aboriginaaliyhteisöissä arvostusta ei saavuteta omaisuuden keräämisellä, vaan jakamalla muiden kanssa siitä vähästä, mitä on. Yhteinen etu on tärkeämpää kuin oman navan tuijottaminen.

Kokeile kotona: Vietä aikaa perheen kanssa, tutustu isovanhempiisi ja mieti, mitä voisit heiltä oppia.

4. Luonnonmukainen ruokavalio pitää sairaudet loitolla

Eurooppalaisten valloittajien on täytynyt olla ihmeissään, kun keskellä erämaata elävät aboriginaalit osoittautuivat vahvoiksi, hyväkuntoisiksi ja hyvinvoiviksi eivätkä suinkaan riutuneet nälkäkuoleman partaalla. Australian aboriginaalit pysyivät terveinä ennen kaikkea terveellisen ruokavalion ansiosta. Aboriginaalit söivät vuodenaikojen mukaan puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa, tuoreita kasveja ja hedelmiä sekä villieläimiä.

Ongelmat alkoivat vasta kun eurooppalaiset toivat mukanaan esimerkiksi valkoisen jauhon, sokerin ja alkoholin. 200 vuodessa yhdestä maailman terveimmästä kansasta tuli maailman sairain.

Kokeile kotona: Suosi paikallisia aineksia ja vaihda prosessoitu ruoka itse alusta asti tehtyyn luonnonmukaiseen ravintoon.

aboriginal2

5. Anna ruoan olla lääkkeesi

Kun kroppaa kolottaa, nykyihminen tarttuu ensimmäisenä synteettisten kemikaalien pilleripurkkeihin. Usein se on toki tarpeenkin. Mutta luonnon omat lääkkeet ovat päässeet nykyihmiseltä unohtumaan. Australian aboriginaaleilta on peritty muun muassa Australiassa suositut luonnonrohdot kuten teepuuöljy ja eukalyptusöljy. Valitettavasti paljon aboriginaalien tietoutta luonnonlääkkeistä on vuosien varrella menetetty.

Kokeile kotona: Kokeile teepuuöljyä joskus esimerkiksi finniin. Tutustu suomalaisiin luonnonrohtoihin ja villiyrtteihin kuten pihkavoiteeseen, voikukkaan ja nokkoseen.

6. Onni tulee pienistä asioista

Koska useimmissa aboriginaaliyhteisöissä elämä oli jatkuvaa muuttoa, omaisuudesta ei piitattu. Aboriginaalit eivät näe kaikkea moderniin elämään liittyvää edistysaskeleina. Siinä missä nykyihmiset juoksevat kieli pitkällä rahan ja materian perässä, aboriginaalit olivat tyytyväisiä kun saatavilla oli ruokaa, vettä ja suojaa yöksi huonon sään varalta. Onni tulee yksinkertaisista asioista, elämästä maan anteliaisuudesta riippuvaisena, kauniista auringonnoususta ja perheestä ympärillä.

Kokeile kotona: Yksinkertaisen elämän ei tarvitse tarkoittaa luolaan muuttamista. Listaa asioita, joista olet elämässäsi kiitollinen ja mieti, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä.

Kuvat: Steve Evans, CC

Teksti: Anna Papillo / Muuttolintu -matkablogi

Kerro kaverille!

3 ajatusta aiheesta “Paluu luontoon – 6 elämänviisautta Australian aboriginaaleilta”

  1. Ihana kirjoitus! Monilta alkuperäiskansoilta löytyy hurjasti viisautta, oppisimmepa vain kuuntelemaan heitä enemmän. Näillä sun vinkeillä pääsee ainakin hyvin alkuun. 🙂

    Tuosta vanhuusasiasta heräsi itsellä mielenkiinto, koska olen ollut siinä käsityksessä, että eteläisen Afrikan San-kansa olisi maailman vanhin (ja paljon vähemmän tunnettu kuin aboriginaalit). Aloin nyt oikein selvittämään että kumpi onkaan vanhempi – en mitään kovin kattavaa tutkimusta jaksanut tehdä, mutta ilmeisesti aboriginaalit ovatkin maailman vanhin sivilisaatio (korkeakulttuuri) ja Sanit nimenomaan maailman vanhin kansa, jotka ovat kautta aikain eläneet hyvin primitiivisessä kulttuurissa. 🙂

  2. Raimo Laukkanen

    Todella miettimistä antava juttu. Paljon asioita jotka ovat varmasti paikkansa pitäviä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top