Lissabon vinkit

Parhaat vinkit Lissaboniin – kaikki mitä halusit tietää löytöretkeilijöiden kaupungista

Kerro kaverille!

Parhaat vinkit Lissaboniin hakusessa? Mitä tehdä Portugalin upeassa pääkaupungissa? Lue paikallisvinkkimme löytöretkeilijöiden Lissaboniin.

Portugalin pääkaupungissa eli Lissabonissa historialliset monumentit ja suloiset mukulakivikujat kohtaavat modernin eteläeurooppalaisen kaupunkielämän. Seitsemän kukkulan kaupungin aurinkoiset näköalapaikat, seinien perinteikkäät azulejo-kaakelit ja joenrannan viihtyisät reitit hurmaavat seikkailijattaret ja seikkailijat, kaupungin tunnelmallisista kuppiloista, rönsyilevistä puistoista ja urbaaneista kulttuuritapahtumista puhumattakaan. Lissabon on myös meidän reppuselkäisten löytöretkeilijöiden kaupunki.

Aloita Lissabonin matka kaupungin sydämestä

Lissabonin sydän sijaitsee Alfamassa, mutta tutkittavaa riittää koko kaupungissa. Vuokraa polkupyörä ja lähde tutustumaan Belémin monumentteihin polkien pitkin Tejo-joen vartta kulkevia pyöräteitä! Belémistä löytyy mm. majesteettinen Hieronymuksen luostari, historiallinen Torre de Belém sekä löytöretkien kunniaksi pystytetty muistomerkki Padrão dos Descobrimentos.  Jos haluat maistaa kaupungin parasta pastel de nataa, voit suunnata jonon jatkeeksi perinteitä kunnioittavaan Pastéis de Belém –kahvilaan, mistä nuo herkulliset leivokset ovat perimätiedon mukaan saaneet alkunsa.

Lissabon vinkit

Lissabon vinkit

Belémin lisäksi myös Parque das Nações –alueeseen voi hyvin tutustua polkupyöräillen. Vuoden 1998 maailmannäyttelyä varten rakennetusta kaupunginosasta löytyy modernia ja futuristista arkkitehtuuria, urbaania kaupunkitaidetta sekä Euroopan pisin silta. Ime itseesi joenrannan charmia vehreissä puistoissa ja bongaile vaikka lintuja – ”Kansojen puisto” kun sijaitsee merkittävällä lintualueella Tejo-joen suistossa. Lissabonin oseanaario, lukuisat ravintolat ja joen ylle kohoava köysirata tarjoavat ajanvietettä alueella.

Lissabonin sydän sijaitsee kuitenkin Alfamassa. Mikään ei voita päämäärätöntä vaeltelua kaupungin vanhimmilla kaduilla, joilla lapset pelaavat jalkapalloa, vanhat naiset keskustelevat ikkunoista naapuriensa kanssa ja pyykit kuivuvat värikkäiden talojen ulkopuolella. Kuuntele pienistä baareista kantautuvia fadon rytmejä, ihaile seinien azulejo-kaakeleita sekä taidokkaita graffiteja ja hukkaa itsesi ylös ja alas kulkeville mukulakivikujille – ehkä löydät kukkulan laella seisovalle Lissabonin Maurilinnoitukselle saakka. Lähde ehdottomasti kauemmas turistiryhmien kansoittamilta pääkaduilta ja kurkista perinteisiin tasca-kuppiloihin ja paikallisiin sekatavarakauppoihin.

Lissabonin sydän sijaitsee kuitenkin Alfamassa. Mikään ei voita päämäärätöntä vaeltelua kaupungin vanhimmilla kaduilla, joilla lapset pelaavat jalkapalloa, vanhat naiset keskustelevat ikkunoista naapuriensa kanssa ja pyykit kuivuvat värikkäiden talojen ulkopuolella.

Tutustu myös muihin Lissabonin alueisiin

Muita erittäin harhailtavia ja vähemmän turistisoituneita kaupunginosia ovat mm. Graça, Princípe Real ja Lapa. Alfamasta ja lähialueilta löytyy useampiakin näköalapaikkoja, joista Lissabonin-kävijän tulisi vierailla ainakin yhdellä. Kenties kaikkein korkeimmalla sijaitseva Miradouro da Nossa Senhora do Monte on oma suosikkini, mutta Miradouro da Santa Luzia sekä Miradouro da Graça ovat sijainniltaan hieman keskeisempiä ja tarjoavat myös mahtavat näköalat kaupungin tiilikattojen ylle. Miradouro da Santa Catarinalta taas saa hieman erilaisen perspektiivin Lissaboniin. Näköalapaikoilla on monesti myös trubaduureja tai katuorkestereita soittamassa. Ota siis piknikeväät mukaan ja vietä vaikka koko ilta näköalatasanteella!

Lissabon vinkit

Lissabon vinkit

Myös pyörähdys Praça do Comérciolla on paikallaan. Joen rannasta löytyy kivitolpin varustettu laituri, mistä löytöretkille aikoinaan lähdettiin. Paistattele hetki joenvarren auringossa ja aloita täältä kävely koristeellisen riemukaaren alitse kohti Rossion ja Restauradoresin aukioita, läpi kuhisevan kaupunkikeskustan. Matkan varrelle osuu Santa Justan hissi, joka rakennettiin palvelemaan mäkisen kaupungin asukkaita yhdessä funicularien kanssa, mutta joka on sittemmin muuttunut lähinnä turistinähtävyydeksi. Pysähdy samalla paikalla lähes kaksi vuosisataa sijainneeseen piskuiseen A Ginjinha -baariin kumoamaan ryyppy maukasta hapankirsikkalikööriä yhdessä muiden turistien ja paikallisten kanssa.

Parhaat vinkit Lissaboniin

Vietä iltaa Lissabonin tunnelmallisilla baarikaduilla ja maistele yhteisökeittiön antimia

Bairro Alto on Lissabonin yöelämän kruununjalokivi. Nämä somat kujat ovat päivisin hiljaisia, mutta heräävät henkiin auringon laskettua, etenkin kesäviikonloppuisin. Tee kierros kaupunginosan lukuisissa pikkuisissa baareissa ja ota limettinen caipirinha tai kannullinen kylmää sangriaa mukaan juhlakansan täyttämälle kadulle. Bairro Altosta löytyy myös paljon ravintoloita ja kahviloita, kuten hauska poptaiteen ja murobaarin yhdistänyt Pop Cereal Cafe.

Alcântaran pienvenesatamasta, aivan Ponte 25 de Abril -sillan kupeesta, löytyy rivi vanhoihin tiilisiin satamavarastoihin remontoituja ravintoloita ja baareja. Täällä on kiva tunnelma auringonlaskun aikaan, Golden Gatea muistuttavan rautasillan ja Tejo-joen hallitessa maisemaa. Läheltä löytyy myös LX Factory, jossa järjestetään kaikenlaista kulttuuritoimintaa lähiruokatoreista taidenäyttelyihin, konsertteihin ja festareihin.

Lissabon vinkit

Lissabon vinkit ja Lissabonin pienet kujat.

Vaihtoehtoisempaa meininkiä löydät RDA 69 –kulttuuritilasta osoitteesta Regueirão dos Anjos 69. Autotalliin perustettu sosiokulttuurinen projekti järjestää keikkoja, leffailtoja ja yhteiskunnallisia keskusteluja sekä säännöllisiä pyöränkorjaustyöpajoja. Parhaiten paikka tunnetaan kuitenkin yhteisökeittiön kokkaamista vegeillallisistaan ja rennosta fiiliksestään. Kolmen euron hintaiseen illalliseen kuuluu pääruoka ja keitto, eikä olut tai viinikään tee suurta lovea kukkaroon. Tule paikalle viimeistään kello 20 ja valmistaudu syömään jalkakäytävällä istuen, tiskaamaan omat astiasi ja tapaamaan liudan uusia kiinnostavia tyyppejä.

Princípe Realin kaupunginosassa sijaitseva Aloha Café  ansaitsee erityismaininnan. Monet Lissabonin kasvisravintoloista eivät ole tätä reissaajatarta oikein vakuuttaneet, mutta ainakin Aloha Cafén Sesimbran piste sai minusta vakioasiakkaan. Suuntaa siis tänne, tekipä mielesi sitten herkullista vegeburgeria tai pientä detoxia vaikka vihermehun muodossa! Kyseessä on hiljattain avattu vegaanista luomuruokaa tarjoileva kahvila-ravintola, joka ammentaa myös makrobioottisesta ruokavaliosta. Terveellisyydestään huolimatta paikan annokset ovat todella maistuvia ja myös sopuhintaisia – päivän lounaan saa noin 7 euron hintaan. Tarjolla on myös aamiaista sekä makeita kakkuja ja piirakoita.

Lissabon vinkit

Lepuuta mieltäsi Lissabonin puistoissa ja puutarhoissa

Jardim da Estrela on Lissabonin puistoista ehkäpä suosikkini. Valkoisen Estrelan basilikan vieressä sijaitseva vehreä puistoalue on alueen asukkaiden yhteinen takapiha, minne kaikenikäiset ja –näköiset ihmiset tulevat pelailemaan, istuskelemaan penkeillä tai piknikvilteillä ja katselemaan lammikossa uivia lintuja. Puiston kruunaavat valtavat puut roikkuvine liaaneineen ja juurineen, pörheät palmut ja mehikasvit kuten agavet ja kaktukset. Puistossa järjestetään myös paljon tapahtumia kuten ulkoilmaelokuvia. Katso tulevat tapahtumat täältä .

Cemitério dos Prazéresin hiljainen hautausmaa on rauhan tyyssija kaupungin hälyn keskellä, mutta täältä on myös hyvät näköalat Alcântaran kaupunginosaan ja Monsanton mäntymetsäiseen keskuspuistoon. Siisteille kujille rakennettuja koristeellisia hautamausoleumeja ja niiden varjoissa torkkuvia kissoja katsellessa vierähtää helposti useampikin tunti. Tänne pääse ajamalla tunnelmallisesti kolisevalla ja puupenkein varustetulla raitiovaunulla numero 28 aina Prazeres-päätepysäkille saakka.

Lissabonin kasvitieteellisen puutarhan muurien sisäpuolelle astuessaan saapuu vihreään keitaaseen, jonka ulkopuolelle kaupungin vilske jää. Korkeat palmut, kauniit kukkaset, talonrauniot ja lehvästöistä siivilöityvä valo saavat jäämään tänne toviksi jos toiseksikin. Puisto on tällä hetkellä remontissa, mutta sen pitäisi aueta pian. Myös Calouste Gulbenkian -säätiön puisto on iltapäivän viettämisen arvoinen. Puutarha ei ole suuren suuri, mutta täältä löytyy monia ihania piilopaikkoja, joissa lukea kirjaa tai tarkkailla lintujen ja muiden puistossa kuljeskelijoiden elämänmenoa bambuviidakon keskeltä. Säätiön harmaat, laatikkomaiset betonirakennukset luovat vehreyden kanssa hauskan kontrastin.

Shoppaile katukirpputorilla, kivijalkaputiikeissa ja hulppeissa ostoskeskuksissa

Lissabonin viehätys on pitkälti aivan muualla kuin ostosmahdollisuuksissa, mutta mikäli vaatekaappi kaipaa täydennystä, voi täältä tehdä monenlaisia löytöjä. Avenida da Liberdaden puistokatu tunnetaan kalliista merkkiliikkeistään, mutta Feira da Ladran kirpputorilla voi tehdä edullisempia ostoksia tiistaisin ja lauantaisin. Ulkona järjestettävä torikirppis on suosittu myös matkailijoiden keskuudessa, mutta uniikit 2nd hand –löydöt ovat matkamuistojen keskeltä edelleen mahdollisia. Osoite on Campo de Santa Clara.

Silta ja meri Lissabonissa.

Lissabon vinkit

Baixan eli Lissabonin downtownin kaduilta kuten Rua Garrettilta taas löytyy hyvä valikoima kivijalkakauppoja ja ketjuliikkeitä, mutta myös kivoja kahviloita, joissa lepuuttaa väsyneitä jalkojaan putiikkien kiertelyn lomassa. A Brasileira –niminen kahvila on klassikko ja yksi kaupungin vanhimmista. Tilaa espresso tai galão-maitokahvi ja istahda terassille Fernando Pessoan patsaan viereen katselemaan kadun hyörinää ja fiilistelemään aina paikalla olevia katutaiteilijoita.

Lissabonista löytyy myös monia yömyöhään asti auki olevia valtavia ostoskeskuksia, kuten löytöretkeilijöiden mukaan nimetyt Colombo ja Vasco da Gama. Molempiin pääsee kätevästi metrolla. Oma suosikkini on kuitenkin Freeport – Lisboa Fashion Outlet, missä voi tehdä hyvinkin edullisia löytöjä tutuilta merkeiltä – itse löysin sieltä esimerkiksi Vansin tennarit 15 eurolla. Freeport sijaitsee Alcochetessa, mutta sinne pääsee shuttlebussilla suoraan Marquês de Pombalin aukiolta. Kunniamaininta menee CIDAC-järjestön ylläpitämälle Reilun Kaupan putiikille, josta löydät niin vastuullisesti tuotettuja ruokatarvikkeita ja hygieniatuotteita kuin aivan ihania afrikkalaisia ja aasialaisia käsitöitäkin. Kauppa sijaitsee osoitteessa Rua Tomás Ribeiro 9.

Lissabon on ympärivuotinen seikkailukaupunki, mutta omasta mielestäni se on parhaimmillaan keväällä, kun lämpötilat ovat mukavissa lukemissa, jakaranda-puut kukkivat sinisinä eikä kesäsesonki ole vielä alkanut.

Vinkkaa toki myös omat Lissabon-vinkkisi kommenttiosioon!

Kuvat ja teksti: Johanna Maldonado.  (Kurkkaa myös Johannan oma matkablogi on Vida de Estrada.)

 

Seikkailijattaren majoitusvinkit Lissaboniin:


Lukuvinkki: Pieni matkaopas Portugaliin


Joko mennään? Etsi edulliset lennot Lissaboniin nyt!

Kerro kaverille!

4 ajatusta aiheesta “Parhaat vinkit Lissaboniin – kaikki mitä halusit tietää löytöretkeilijöiden kaupungista”

 1. Paluuviite: Parhaat vinkit Lissaboniin, löytöretkeilijöiden kaupunkiin | Vida de Estrada matkablogi

 2. Suomalainen Lissabonissa

  Heips!
  Ei ole muuten Vasco Da Gama enää Euroopan pisin silta, oli sitä joskus aiemmin 😉

  Aloha Cafe on ihan söpö, muttei missään nimessä paras kasvisravintola, joka täältä löytyy. Kannattaa testata ainakin PSI, Terra ja Ao Vegan Food Project 26. Cascaissa puolestaa House of Wonders on aivan huikea.

  Bairro Alto alkaa olla niin täynnä turisteja ja Erasmus-opiskelijoita, että meininki yltyy välillä aikamoiseksi ruotsinlaivatouhuksi. Pink Street Cais Do Sodressa on toki täynnä turisteja myös, mutta heidän lisäkseen paikallisetkin kokoontuvat täällä.

  Mitä tulee kahviloihin – A Brasileira on tunnettu kammottavasta asiakaspalvelustaan. Paikka on toki legendaarinen, mutta yhtään ropoa en tuohon puljuun kantaisi. Hyviä kahviloita ovat muun muassa Bettina & Niccolo Corallo Principe Realissa (kaupungin parasta kahvia ja käsintehtyä suklaata), Landeau Chiadossa (tunnettu syntisen hyvästä suklaakakusta), Copenhagen Coffee Lab (tanskalaisten omistuksessa oleva, skandinaavinen kahvila, jossa paljon erilaisia erikoiskahveja) ja Nicolau Baixassa (trendikahvila, jonka brunssille saa jonottaa kauan :D). 

  Lempipuistomme on sama, ja peukku myös LX Factorysta ja Freeportista 🙂

 3. Tervehdys suomalainen ja kiitos pitkästä kommentistasi!

  Mikäs sitten mahtaa olla Euroopan pisin silta, jollei Vasco da Gama? Ainakin minun tiedonhakutaitoni antavat ainoastaan kyseisen sillan tulokseksi. 😀

  ”Ihan söpö” tosiaan kuvaa hyvin Aloha Cafén ulkomuotoa, mutta ruoka on minusta tosi hyvää! Sitä kun ei voi sanoa useimmista Lissabonin kasvisravintoloista, joista monet kokeilemani ovat olleet aika mitäänsanomattomia. House of Wonders on ihan jees ja kauniista sisustuksesta se saa ehdottomasti peukun, mutta kyllä Alohan ruoka minusta senkin voittaa – tosin olen testannut vain buffettia, en lämpimiä pääruokia.

  Itse olen saanut ihan hyvää asiakaspalvelua A Brasileirassa – en erityisen erinomaista mutten huonoakaan, joten ikävää, jos sinulla on sieltä huonoja kokemuksia. Kiitos kuitenkin kahvilavinkeistä, täytyy käydä testaamassa noita jos sattuu kohdalle, nyt kun olen palannut Portugaliin. Tosin minusta Lissabonissa on parempaakin tekemistä kuin jonottaa trendibrunssille, ja mieluummin suosittelisin reissaajalle paikallisia makuja kuin skandinaavisia, mutta meitä on tietysti moneen junaan. Ehkä nuo vinkit sopivatkin paremmin kaupungissa asuvalle tai kauemmin aikaa viettävälle seikkailijattarelle. 🙂

 4. Euroopan pisin silta on nyt Kertshin salmen ylittävä Krimin silta, 19 km pitkä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top