pariisi vinkit

Vinkit hipsterin Pariisiin: Taidetta ja vintagekauppoja

Mitä löytyy hipsterimmästä Pariisista, boheemimmasta Pariisista? Kerromme parhaat vinkit seikkailijattaren Pariisiin. Sellaiseen Pariisiin, joka tulee kokea, kun perusnähtävyydet on jo nähty.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Pariisin lähiössä vietetty kesä on jäänyt muistoihini taianomaisena aikana. Asuinalueellani ei metropolin sykettä tuntenut, joten kaupunkiin karkaamisesta tuli ihana tapa – silloin todella kiinnyin suurkaupunkiin.

Pariisi on loputonta taidetta, ehtaa romantiikkaa, ainaista herkuttelua, eloisaa katukulttuuria ja suloisia leipomoita. Toisaalta se on myös selkeitä luokkaeroja, Eiffel-tornin muotoista krääsää, öisin ympäriinsä juoksevia rottia ja kusenhajuisia pikkukujia. Mutta kun istuu mahtavan illan jälkeen Pompidoun tai Eiffelin edessä kera parin ystävän, ei halua ikinä lähteä pois.

Majoitusvinkki Pariisiin tyylikästä ja kattoterassillista hostellia etsiville: The People – Paris Nation

Parhaat vinkit hipsterin Pariisiin

59 Rivolin ihana taiteilijakommuuni

59 Rivoli on maineikkaalla Rue de Rivolin ostoskadulla sijaitseva kuusikerroksinen taiteilijoiden kommuuni, joka toimii niin taiteilijoiden työtilana kuin näyttelynä. Se on kaikenlaista nykytaidetta täynnä oleva ihanan kiehtova sekamelska ja monella tasolla inspiroiva paikka, jossa vierailua suosittelen suurella sydämellä. Studiolta studiolle harhaillessa näkee taiteilijoita itse työssään, saaden nähdä pikkiriikkisen vilauksen taiteilijan elämästä Pariisissa. Mikä parasta, rakennuksessa vierailu on täysin ilmaista ja tartuttaa taatusti hyvän mielen. Kuten oveenkin on maalattu: Art pas grave, taide ei ole vakavaa.

59 Rue de Rivoli, 75001 Paris

rivoli59

Rue de Lappe: Baarikuja, jonka kulmilla maailma muuttui ikuisesti

Bastillen naapuruston tunnelmallinen mukulakivikatu Rue de Lappe tunnetaan yöelämästään. Alueella oli tärkeä rooli Ranskan vallankumouksessa, sillä juuri täällä kokoontui radikaali pariisilainen työväenluokan liitto, Sans Culottes, ennen kuin kaatoi kuninkaan ja valtion heinäkuussa 1789. 1800-luvulla Rue de Lappe tuli tunnetuksi käsityöläisten keskuksena ja myöhemmin maineikkaana yöelämän keskuksena. 1930-luvulla katu isännöi 17 klubia, joista yksi, Balajo (9 rue de Lappe, 75011 Paris) on vieläkin toiminnassa. Nykyisin katu on täynnä toinen toistaan rouheampia baareja, ja on mielenkiintoista aluetta muutenkin.

Pariisi on loputonta taidetta, ehtaa romantiikkaa, ainaista herkuttelua, eloisaa katukulttuuria ja suloisia leipomoita. Toisaalta se on myös selkeitä luokkaeroja, Eiffel-tornin muotoista krääsää, öisin ympäriinsä juoksevia rottia ja kusenhajuisia pikkukujia.

Amelien jalanjäljissä Montmartrella

Montmartren eli “marttyyrien mäen” vetonauloja ovat majesteettinen Sacre Coeurin basilika sekä alueen kuuluisat katutaiteilijat, mutta itse rakastan eniten paikan arkisempaa puolta. Ohita vain pikaisesti kirkon edustan karseat turistikaupat ja krääsäröykkiöt – niiden takaa mäeltä löytyy toinen toistaan idyllisempiä pikkukujia ja aidon pariisilaista tunnelmaa.

Kukkula on yksi kaupungin historiallisimpia ja kiinnostavimpia naapurustoja, jonka jyrkkien mukulakivikatujen lomaan voi hukkua tunneiksi. Jalkojen väsyessä, kurkista Amelie -leffasta tuttuun Cafe des 2 Moulins -kahvilaan (15 Rue Lepic, 75018 Paris). Erityisesti aamuisin on tunnelma mäellä ihana, ja näkymät alas uneliaaseen Pariisiin utuisen kauniit.

Lukuvinkki: Suunnitteletko bussimatkaa Ranskassa?

Pariisin katu.

Père Lachaise: Maailman vierailluin hautausmaa

Pere Lachaisen suuren suurella hautausmaalla lepäävät mm. Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Molière ja Yves Montand. 44 hehtaarin vehreällä ja varjoisalla puistoalueella on yhteensä 70 000 hautaa: Niin tornimaisia goottilaisia muistomerkkejä kuin koristeellisia mini-kappeleita, jotka on omistettu tunnetun henkilön tai perheen muistolle. Minulle niistä tärkein ja koskettavin oli vaatimaton Edith Piafin hauta. Parhaiten mieleen on jäänyt se suurin, näytelmäkirjailija-runoilija Oscar Wilden hauta: se oli peittynyt tuhansien fanien huulipunahuulten kuviin ja rakkauden tunnustuksiin.

16 Rue du Repos, 75020 Paris

Retki Eiffel-torniin tai Louvreen? Varaa tekemistä Pariisin matkallesi *tästä!

Pariisi ja perelachaise.

Centre Georges Pompidou: Nykytaidetta ja kahvipöytäkirjoja

Ilmainen monikerroksinen modernin taiteen museo Pompidou on tylsäkelisen päivän pelastaja. Alakerrasta löytyy myös loistava laaja kirjakauppa täynnä nykytaidetta, designia, muotia ja valokuvausta käsitteleviä opuksia ja kahvipöytäkirjoja – hyllyjen välissä ihastuksesta huokaillessa tulee lähinnä kirottua matkalaukkujen painorajoja. Kuudennesta kerroksesta on sen sijaan upeat näkymät mm. Montmartrelle ja muualle kaupunkiin. Suosittelen ehdottomasti Pompidouta illalla: ei jonoja tai ryysistä ja hempeän kauniit pastellimaisemat. Alue on muutenkin eloisaa, ja kivoja kulmia hengailla sen kummempia tekemättä.

Place Georges-Pompidou, 75004 Paris

pompidou1

Latinalaiskortteli Seinen varrella: katukirjakauppiaita ja pikkukujia

Tyrmäävän Notre Damen kupeessa sijaitsee tunnelmallinen latinalaiskortteli, joka on kautta aikojen tunnettu boheemin pariisilaisena alueena. Opiskelijoiden ja budjettimatkaajien suosiossa oleva naapurusto on oikeastaan melkoisen suuri: Lattarikortteleista löydät keskiaikaisia sokkeloisia mukulakivikatuja (joista kapein on Rue du Chat Qui Pêche) kahviloineen, eklektisine kirjakauppoineen ja katumuusikkoineen, kuin myös monia historiallisia rakennuksia. Hurmaavat katukirjakauppiaat, Les Bouquinistes, ovat myyneet käytettyjä kirjoja Seinen varrella jo satoja vuosia. Tungosta on paljon ja turisteja, mutta tätä Pariisi on.

Pakollinen vinkki Pariisiin: Kliseisen ihana ilta Eiffelin edessä

Pariisin ikonisin torni ei kyllästytä, vaikka sen olisi nähnyt kuinka monta kertaa. Erityisen upea se on yöaikaan: Eiffelin edustan nurmikolla vietetyissä illoissa on yksinkertaisesti taikaa, kanssa ystävien ja kaupustelijoilta tingityn kuoharipullon. Jos matkaat yksin, on kyseinen puistoalue illalla loistava tilaisuus tavata ihmisiä, sen ollessa täynnä sekä juhlatuulella olevia paikallisia että kliseisen ihanasta tunnelmasta nauttivia turisteja. Ollakko nuori, vapaa ja Pariisissa – parempaa tunnetta saa hakea!

Pariisin vinkit hipstereille.

Pariisin Second hand -kauppojen aatelia

Muodin pääkaupunkina Pariisi on kohtuuhintaisen vintagen aarreaitta. Kaupungissa on loistava valikoima second hand -putiikkeja, joiden kiertely on hauskaa, vaikkei mukaan paljoa tarttuisikaan. Parhaat apajat löytyvät usein piilosta pieniltä sivukaduilta. Tsekkaa vaikka laajavalikoimainen Episode, kasarivaatteisiin panostava La Petite Fripe tai rönsyilevä Mamie Blue. Pienen budjetin löytöjä voi tehdä muun muassa kilojen mukaan vaatteista laskuttavassa The Kilo Shopissa tai yhden euron ale-koreistaan tunnetussa Free ‘P’ Star -liikkeessä.

Pariisi vinkit ja kirpputori.

Barbershop: Pariisin hipsterimekka

Trendikäs Barbershop on janoisen taidefriikin valinta rentoon illanviettoon: Tarjolla on paitsi väliaikaisia katutaidenäyttelyitä, myös loistavaa, kohtuuhintaista ruokaa ja herkullisia drinkkejä. Medium rare -pihviä ja mansikkamartinia, anyone?

Tila on tunnelmallisen hämyinen ja kuhiseva, erityisesti viikonloppuisin, kun DJ:t soittavat hip-hopin, funkin ja soulin tuntumassa groovaavaa musiikkia. Ruokaillessa kannattaa ehdottomasti säästää tilaa myös jälkiruoalle, jota päättäessä iskee taatusti valinnan vaikeus – oma suositukseni on paikan taivaallinen crème brûlée.

68 Avenue de la République, 75011 Paris

cremebrule

Herkkuhetkiä Pariisin suloisissa leipomoissa

Ruoasta puheen ollen, herkkusuut kuulolle: Ranska taitaa pienet makeat suupalat! Suussasulavia leivoksia kohtuullisin hinnoin löytyy vähän joka kadunkulmalta, pienistä pariisilaisista leipomoista.

Piipahda paikalliseen boulangerie-patisserieen, ja laita kokeiluun chausson aux pommes -omenatortut, erilaiset éclairit ja kuvauksellisen kauniit tartelettet. Pienistä paikallisputiikeista löydät myös kaupungille ikoniset, vastustamattomat macarons -minileivokset – siispä ylihintainen Ladurée kannattaa kiertää kaukaa. Ketjuista suosikkini on arkinen Brioche Dorée, jonka liikkeitä löytyy ympäri Pariisia.

Lukuvinkki: Suska löysi onnen Ranskan maaseudulta

pariisi vinkit

Chatelet: Katutaidetta ja urbaania tunnelmaa

Pariisissa taide ei kuulu vain taidenäyttelyiden sisäpuolelle, vaan myös kaduilta löytyy väriä ja kiinnostavia yksityiskohtia. Aivan keskustassa sijaitseva Chatelet on yksi lempialueitani koko kaupungissa, jonne veri vetää takaisin aina uudestaan ja uudestaan. Paikka henkii nuorekasta urbaania tunnelmaa pariisilaisittain, ja Chateletin nuhjuisia pikkukujia koristaa nuorten katutaiteilijoiden mielikuvitus. Lisäksi alue tarjoaa loistavat puitteet shoppailuun, kahvitteluun, ruokailuun ja muuten vain oleskeluun. Olivat mielenkiinnon kohteet mitkä hyvänsä, tutkittavaa riittää.

pariisi vinkit


Katso, mihin hintaa löytyy Pariisin lentoja juuri nyt! 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top