Nainen matkalla Iranissa.

Teehetkiä ja kiehtovia kaupunkeja: Pieni matkaopas Iraniin

Lähi-Idän kiehtova, pitkälti väärinymmärretty Iran on lukemattomien chai-lasillisten, bazaarien, vesipiippujen, koristeellisten mattojen ja taateleiden maa. Matkailijalle Iran tarjoaa itämaista kulttuuria ja historiaa, islamilaista arkkitehtuuria sekä vilkkaita suurkaupunkeja, upeaa luontoa unohtamatta. Maiseman vaihdellessa lumisista vuorista tyhjäksi aromaisemaksi ja aavikoksi, matkaaja rakastunee paitsi Iranin karuun kauneuteen, myös maan vieraanvaraiseen, matkaajat avosylein vastaanottavaan kulttuuriin.

Iran matkavinkit− Upeimmat kaupunkikohteet ja kulttuurielämykset

Iranin kaupungit ovat täynnä elämää, makuja ja tuoksuja. Maan pohjoisosan Tabriz on Iranin-Azerien viihtyisä pääkaupunki, jonka ehdoton kohokohta on paikallisten kansoittama Tabrizin bazaari – maailman suurin katettu markkinapaikka. Maan uskonnolliset keskukset Mashad ja Qom ovat loistavia paikkoja ihastella koristeellista islamilaista arkkitehtuuria. Myös Iranin pääkaupunki Tehran on piipahtamisen arvoinen: Suurkaupungista löytyy kaoottisen liikenteen lisäksi upea Golestanin palatsi ja lukuisia loistavia museoita.

Iran

Matkailijoiden suosioon ovat nousseet erityisesti sisämaan historialliset kulttuurikeskittymät. Esfahan upeine siltoineen on seikkailevan romantikon valinta, ja kenties yksi maailman kauneimpia kaupunkeja. Yazd maan keskiosassa puolestaan on kiehtova aavikkokaupunki, jonka vetonaula on sen vanhakaupunki kapeine sokkelomaisine katukäytävineen. Iranin eteläosassa sen sijaan sijaitsee legendaaristen runoilijoiden ja taiteiljoiden kotipaikka Shiraz, kuin myös maan tärkein turistikohde, muinainen rauniokaupunki Persepolis. Vaikkakin kieltämättä melkoinen (paikallis)turistirysä, paikan historia vaikuttaa.

Kaupunkien ja kulttuurien lisäksi vuoristoisella Iranilla on hihassaan monenlaisia muitakin elämyksiä: Seikkailumielinen matkaaja voi kiivetä omatoimisesti Shir Kuh -vuoren huipulle, vierailla paimentolaisheimojen leireissä, lasketella Dizinin ja Shemshakin laskettelukeskuksissa tai kruisailla pitkin dramaattista Persianlahden rantaviivaa. Nähtävää ja tehtävää löytyy, joskin Persiassa ihan arkisiset teehetketkin tuntuvat elämyksiltä.

iran4

Iran ja Lähi-idän perhekeskeinen kulttuuri

Vieraanvaraisuus on suuri osa Iranin perhekeskeistä kulttuuria. Iranilaiset ovat ystävällisiä, uteliaita ja avuliaita ihmisiä, jotka ottavat vierailijat avosylein vastaan koteihinsa. Kotivierailut ovat matkaajille ainutlaatuisia kokemuksia, joskin niihin on hyvä varautua pienen farsi-englanti fraasikirjan kanssa, sillä englantia osaa puhua vain suhteellisen harva.

Negatiivisesta mediahuomiostaan huolimatta Iran on pohjimmiltaan turvallinen maa matkustaa, kunhan matkaaja noudattaa paikallisia lakeja ja tapoja. Islaminuskoon perustuvien pukeutumissääntöjen mukaan erityisesti naisten tulee Iranissa pukeutua peittävästi ja peittää julkisilla paikoilla hiuksensa. Huivin ei kuitenkaan tarvitse peittää jokaista hiushuituvaa, vaan se voi olla löysästi pään ympärillä. Kuten muuallakin Lähi-Idässä, länsimaisesta eriävän kulttuurin kunnioitus on osa kokemusta ja onnistunutta matkaa.

Iran

Kuten muuallakin Lähi-Idässä, länsimaisesta eriävän kulttuurin kunnioitus on osa kokemusta ja onnistunutta matkaa.

Iranin sää? Milloin on paras aika matkustaa?

Iran on valtava maa, jolla on vaihteleva, pitkälti kuiva ilmasto – ainoastaan Kaspianmeren rannikko tunnetaan muuta maata sateisempana alueena. Useimmille paras aika matkustaa lienee joko keväisin tai syksyisin lämpötilojen ollessa ideaalit maaliskuusta toukokuuhun ja myöhäisestä syyskuusta marraskuuhun. Kesäkuukausina lähes kaikkialla maassa on tukahduttavan kuuma, toisaalta taas talvisin lämpötilat tippuvat hyisiksi, erityisesti pohjoisen vuorilla. Laskettelukausi on marraskuusta huhtikuuhun, jolloin pohjois-Iranissa nautitaan lumisen kauniista maisemista. Iranissa vieraillessa kannattaa ottaa huomioon myös vuosittain hieman muuttuva Ramadanin ajankohta.

Iran

 


Lue myös: Nainen ja pyörä yksin Iranissa

Kauniin Iranin toisenlaiset kasvot

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top