Minne Puolassa | Puolan kauneimmat kaupungit

Minne Puolassa? Puolan kauneimmat kaupungit x 10

Minne Puolassa kannattaa matkustaa? Puola on maa täynnä pittoreskeja keskustoreja ja kuplivaa kulttuurielämää. Jokainen kaupunki on omanlaisensa, mutta kaikista huokuu jotain sellaista, mitä muista Euroopan kaupungeista ei löydä. Jotain maagista historian ja nykypäivän, puolalaisen elämänilon ja neuvostoaikaisen vähäpuheisuuden väliltä. Tärkeää on myös veden läheisyys – lähes kaikki Puolan suurkaupungit sijaitsevat jonkin merkittävän joen varrella. 

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Asuin aikoinaan Puolassa neljä vuotta ja vapaa-aikanani kiersin paikallisten ystävieni kanssa liftaten maan joka kolkan. Itse vietin suuren osan ajastani Radom ja Słubice -nimisissä kaupungeissa. Vaikka minulla on näihin molempiin vahva side, en hyvällä tahdollakaan suosittelisi niitä Puolan kauneimpina reissukohteina. Maasta löytyy kuitenkin lukematon määrä uskomattoman mielenkiintoisia, esteettisiä kaupunkeja, joihin itse palaan aina uudelleen ja uudelleen. Tässä omat suosikkikohteeni Puolassa.

Minne Puolassa?

1. Varsova – Puolan keskus

Veikselin rannalla sijaitseva Puolan pääkaupunki on maan tekninen ja taloudellinen keskus, josta löytyy sekä moderneja lasipilvenpiirtäjiä että keskiaikaisia mukulakivikatuja. Varsovasta löytyy joka päivä tekemistä kenelle tahansa: näyttelyitä, urheilutapahtumia, konsertteja, festivaaleja ja juhlia. Kuten suurimmassa osassa Euroopan pääkaupungeista, myös Varsovassa on oma kulttuurikeskukseksi uudistettu tehtaansa sekä keskustori, Rynek Główny, jota ympäröi lukematon määrä tunnelmallisia kahviloita. Illalla kaupungin lukuisat klubit, pubit ja kasinot heräävät eloon ja täyttyvät kaiken ikäisistä paikallisista ja turisteista.

Warszawa_Tomek Mianowski Puolan nahtavyydet.

2. Szczecin – Puolan merkittävin satamakaupunki

Yli puolet Szczecinistä on viheralueiden peittämää. Tämä pohjoisessa, Länsi-Pommerin voivodikunnassa (puol. Zachodniopomorskie) sijaitseva entinen hansakaupunki on edelleen yksi Puolan merkittävimmistä satamakaupungeista. Szczecinille tunnusomaista on monipuolinen rakennustaide, jossa sekoittuvat sekä Puolan nykyaika että historialliset monumentit: muun muassa uusi, filharmonisen orkesterin konserttitalo, Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie, on tuore, säihkyvä taidonnäyte modernin arkkitehtuurin trendeistä. Szczecinin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Ulica Kolumba entisine hiivatehtaineen sekä Chrobryn törmänne Oder-joen rannalla. Sen äärelle on ihana istahtaa kesäiltana katselemaan ohikulkijoita ja vierellä liplattavaa Oderia.

Lukuvinkki: Minne suunnata kaupunkilomalle Euroopassa?

3. Poznań – Pittoreski ja värikäs

Entinen kotikaupunkini Poznań sijaitsee Warta-joen varrella ja on yksi Puolan suurimmista ja vanhimmista kaupungeista. Poznanin pittoreski ja pieni keskiaikainen keskustori, Stary Rynek, värikkäine fasadeineen on Puolan parhaiten säilyneitä ja myös ehdottomasti yksi kauneimmista koskaan näkemistäni toreista. Tässä Ison Puolan (puol. Wielkopolskie) pääkaupungissa riittää nähtävää sekä vanhan että uuden ystävälle. Keskustan kävelykadut ovat täynnä pieniä kahviloita ja kuppiloita, joiden lomassa kuljeskelee helposti päivän jos toisenkin, kun taas Cytadela-puistossa kaupungin laidalla voi nauttia auringosta ja rauhallisesta puistoelämästä paikallisten kanssa. Shoppailun ystäville suosittelen entiseen olutpanimoon rakennettua Stary Browar -ostoskeskusta.

Tiedoksi: Alueella on parhaillaan joitakin isompia remontteja. Ota selvää, miten se vaikuttaa matkasuunnitelmaasi.

Minne menna Puolassa, Poznan ja varikkaat talot.

4. Lublin – Juutalaisvaikutteinen kaupunki Puolassa

Kaakkois-Puolan suurin kaupunki Lublin ei missään nimessä ole Puolan tunnetuimpia matkakohteita, ja juuri se tekee tästä Veikselin (puol. Wisła) varrella sijaitsevasta kaupungista niin viehättävän. Lublin on tunnettu juutalaisvaikutteistaan, ja vielä ennen toista maailmansotaa kaupunki tunnettiin nimellä “juutalaisten Oxford”. Toisen maailmansodan aikana suurin osa juutalaiskulttuurista tuhottiin, mutta 1990-luvulta lähtien kaupunki on panostanut kulttuurin elvyttämiseen että vanhojen rakennusten restaurointiin. Tärkeitä Lublinin nähtävyyksiä ovat muun muassa keskiaikainen alikulkusilta Brama Krakowska, sekä vanhasta kaupungista linnaan johtava Brama Grodzka. Lublin on Lublinin voivodikunnan pääkaupunki (puol. Lubelskie).

5. Wrocław – Puolan Venetsia

Puolan neljänneksi suurinta kaupunkia, Wrocławia, kutsutaan syystäkin Puolan Venetsiaksi. Tässä Ala-Sleesian (puol. Dolnośląskie) pääkaupungissa on 112 siltaa, 12 saarta ja viisi jokea. Kolmasosa Oder-joen rannalla sijaitsevasta kaupungista on puistoaluetta, minkä lisäksi täältä löytyy omaperäistä arkkitehtuuria ja kulttuuria joka nurkan takaa. Opiskelijoiden asuttamassa Wrocławissa ei aika käy pitkäksi yölläkään, sillä baarit ja klubit ovat täynnä elämää päivänä kuin päivänä, mihin kellonaikaan tahansa! Wrocław tunnetaankin puolalaisten keskuudestaan niin vilkkaasta yöelämästään kuin Puolan vaihtoajattelijoiden kehtona.

Vinkki: Tarvitsetko isomman kartan Puolasta? Hanki se *tästä.

Puolan parhaat kaupungit | Wroclaw rynek

6. Krakova – Puolan kaunein kaupunki?

Ympäri maailman kauneudestaan tunnettu, Veikselin varrella sijaitseva Krakova, on Puolan suosituin matkakohde, eikä suotta. Kaupungin keskustori, Rynek Główny, on Euroopan suurin entisenään säilynyt keskiaikainen tori, ja samalla yksi eloisimmista koskaan näkemistäni. Torin keskellä komeilevassa vanhassa kauppahallissa myydään edelleen perinteisiä, puolalaisia käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita, kun taas hallin ympärillä katutaiteilijat esittävät toinen toistaan hienompia temppujaan.  Torin lisäksi Krakovan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Wawelin linna, entinen juutalaiskaupunginosa Kazimierz, sekä muun muassa Marian kirkko, Kościół Mariacki. Vehreyttä sen sijaan löytyy Planty-viheralueelta. Krakova on Puolan kulttuuri-, taide- ja akateeminen keskus.

 

→ Etsi hyviä lentodiilejä Puolaan *täältä.

 

7. Kazimierz Dolny – Kaunis pikkukaupunki

Veikseljoen rannalla sijaitseva Kazimierz Dolny on ehdottomasti Puolan pittoreskeimpiä ja kauneimpia pikkukaupunkeja. Yhä edelleen taiteilijoiden suosima kylä oli aikoinaan tärkeä viljan ja muiden elintarvikkeiden kauppasatama, jonka kautta kulkivat Gdańskista Krakovaan menevät laivat. Kazimierz on Puolan taidefestivaalien, -gallerioiden ja museoiden mekka, jossa vietetään myös vuosittaiset klezmer-musiikkifestivaalit. Kesäisin kaupunki täyttyy puolalaisista matkailijoista, jotka saapuvat tänne nauttimaan aisteja rahoittavan, eloisan pikkukaupungin luovuutta hehkuvasta tunnelmasta.

Vinkki: Hanki Puolan matkaopas-kirja Lonely Planet *tästä

Minne Puolassa | Kazimierz Dolny Krzysiu Turowski

8. Gdańsk – Historiaa ja punatiilikattoja

Entinen hansakaupunki Gdańsk sijaitsee Pohjois-Puolassa, Motławan ja Veikselin suuhaarassa. Yhdessä naapurikaupunkiensa Gdynian ja Sopotin kanssa, tämä Pommerin (puol. Pomorskie) voivodikunnan pääkaupunki muodostaa niin kutsutun kolmiokaupungin, Trójmiasto, joka on suosittu matkakohde puolalaisten keskuudessa etenkin kesäisin. Gdańsk huokuu historiaa: keskustan tunnelmalliset mukulakivikadut johdattavat matkailijan ihastelemaan punatiilikirkkoja ja muita hansa-aikaisia rakennuksia, kun taas kaupungin edustalla laivat kierrättävät matkailijoita tutustumassa arkkitehtuuriin toisenlaisesta, merellisestä vinkkelistä. Gdańskista löytyy tekemistä sekä bilettäjälle että kulttuurin ystävälle. Myöskään museoista tai kahviloista ei todellakaan ole pulaa!

× Lukuvinkki: Kaupunkikierros Gdanskissa ×

9. Toruń – UNESCO:n noteeraama

Kuten suurin osa edellisistä mainitsemistani, myös Toruń on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Tämä maan pohjoisosassa sijaitseva keskiaikainen kaupunki on muun muassa kuuluisan tähtitieteilijä Nikolas Kopernikuksen synnyinseutuja. Torunin vanhakaupunki kauniine punatiilitaloineen on yksi UNESCO:n maailmanperintäkohteista, eikä kaupungin keskustori, Rynek Staromiejski, jää missään nimessä häviä suuremmille kilpailijoilleen. Toruń on tunnettu pipareistaan, mutta myös muille kuin makean ystäville riittää nähtävää. Muun muassa Torunin kaltevaksi torniksi nimitetty Krzywa Wieża ja kaupungin muurit portteineen, Mury miejskie, ovat ehdottomia nähtävyyksiä. Toruń sopii ennen kaikkea pikkukaupungin rauhasta nauttivalle.

× Lukuvinkki: Punaisella pakettiautokodilla Eurooppaa tutkimaan ×

10. Bielsko-Biała – Puolan Pikku-Wien

Sleesian voivodikuntaan (puol. Śląskie) kuuluva Bielsko-Biała sijaitsee Puolan eteläosassa, lähellä Tsekin ja Slovakian rajaa. Tätä art nouveau -tyylisiä rakennuksia yllin kyllin sisältävää kaupunkia on usein kutsuttu jopa Pikku-Wieniksi. Biała-joen molemmin puolin sijaitseva Bielsko-Biała on täynnä sekä luonnon- että historiallisia nähtävyyksiä, ja täältä on lyhyt matka myös esimerkiksi Puolan suosituimpien hiihtokeskusten joukkoon kuuluvaan Szczyrkiin. Hieman kauempana, 130km päässä, sijaitsee myös Zakopanen kaunis vuoristokaupunki, joka on Puolan tunnetuin talvimatkailu- ja retkeilykeskus.

Minne Puolassa | Bielsko-Biała rynek.

Puolan kielen lyhyt oppimäärä

Hyvää päivää! = Dzien dobry!
Hyvää iltaa! = Dobry wieczór!
Anteeksi = Przepraszam
Missä on…? = Gdzie jest…?
Vanha kaupunki = stary miasto
Keskustori = Stary Rynek/Rynek Główny
Päärautatieasema = dworzec centralny/główny
Raitiovaunu = tramwaj
Linja-auto = autobus
Kiitos! = dziękuję!


HUOMIO! Myös Łódź on ehdottomasti yksi lempikohteistani kirjavan kulttuurielämänsä ja joka puolella huokuvan elokuvateollisuutensa vuoksi. Łódź ei kuitenkaan loista esteettisellä kauneudellaan samoin kuin edellillä mainitsemani kaupungit. Sen taika on aivan muualla – unohdetun elokuvamaailman ja modernin aktivismin välimaastossa.

Minne teidän mielestä Puolassa kannattaa matkustaa? Kommentoi alle!

Poznań-kuvat: ©Monika Czerwinska
Varsova-kuva: ©Tomek Mianowski
Kazimierz Dolny-kuva: ©Krzysiu TurowskiBooking.com

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Minne Puolassa? Puolan kauneimmat kaupungit x 10”

  1. Paluuviite: Minne suunnata kaupunkilomalle Euroopassa? | Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top