kolibri

Kolibrit – Rakkauden ja ilon symbolilinnut

Uskomusten mukaan pienet ja värikkäät kolibrit kulkevat vapaina ajasta, kantaen mukanaan toiveita rakkaudesta, ilosta sekä onnesta. Kolibrit ovat symboloineet myös vahvuutta ja selviytymistä vaikeuksista. Kolibrin uskotaan muistuttavan katselijaansa elämän hetkellisyydestä ja niistä hetkistä nauttimisesta. Tämä kaikki on helppoa uskoa katsellessa aamuauringon valossa etupihamme kukissa leijuvia, värikkäitä ruokailijoita. Mutta mikä tekee kolibreista niin mystisiä?

Kolibrit ovat Amerikan mantereen viehättäviä, pieniä lintuja, joiden siivet iskevät noin 50 kertaa sekunnissa ja jotka ainoina lintuina maailmassa pystyvät lentämään myös taaksepäin. Heimoon kuuluu yli 300 lajia, joiden joukosta löytyy myös maailman pienin, reilun viiden senttimetrin mittainen ja vain 1,8 gramman painoinen kimalaiskolibri. Vaikka kolibrit ovat pieniä kooltaan, niiden ympärillä kulkeva symboliikka on voimakasta, iloista ja vahvaa.

kolibrit2

Suurin osa kolibreista asuu pääasiallisesti Yhdysvaltojen eteläpuolisessa Amerikassa. Keväisin saamme kuitenkin ilahtua kesäksi Kaliforniaan muuttavista värikkäistä kiitäjistä myös kotipihallamme. Tuntuu uskomattomalta ajatukselta, että nuo pienet pyrähtelijät ovat lentäneen pihamme kukkiin yli 800 kilometrin matkan yli Meksikonlahden. Muuttomatkallaan nämä pienet linnut voivat lentää pysähtymättä 20 tunnin ajan. Ei ihme, että ne vaikuttavat nälkäisiltä etupihan kukkiemme kimpussa ja symboloivat usein vapautta, yksilöllisyyttä ja yksin matkustusta.

Kolibrien metabolia on noin sata kertaa nopeampi kuin elefanttien. Minuutissa niiden sydän lyö 500 lyöntiä ja siivet voivat iskeä ilmaa jopa 5400 kertaa. Kolibrit tarvitsevatkin päivässä noin tuplasti oman ruumiinpainonsa verran ravintoa ja tästä johtuen juovat noin 15 minuutin välein mettä pitkällä kielellään. Kolibreilla on myös taito hidastaa metaboliaansa horrostilaan, jolloin niiden hengitys, sydämen syke ja ruumiinlämpö laskevat ja energiankulutus vähenee huomattavasti. Kolibrin uskotaan merkitsevän jatkuvaa liikkeellä oloa, iloista levottomuutta ja vahvaa, pelotonta sydäntä.

kolibrit4

Kolibrien ravinto on 90 prosenttisesti kukkien mettä, mutta ne voivat syödä myös pieniä hyönteisiä. Juodessaan kolibrin kieli käy 13 kertaa sekunnissa hakemassa mettä kukasta. Mieluisimpia ravinnonlähteitä ovat punaiset, oranssit ja keltaiset kukat, joiden kukinnan muoto sopii kolibrien pitkille nokille. Löydettyään mieluisan puutarhan itselleen, kolibrit puolustavat sitä tarmokkaasti muita kolibreja vastaan. Kukkien makeaa mettä jatkuvasti nauttivaa kolibria on verrattu nautiskelijaan, elämän nektarin maistelijaan.

Vuonna 2009 Tiedelehti kirjoitti Etelä-Saksasta löydetystä kolibrin fossiilista, jonka ruumiin rakenne ja pitkä nokka olivat samanlaiset kuin nykykolibreilla. Tämä kolibrilaji 30 miljoonan vuoden takaa kertoo kolibrien asuttaneen joskus myös Eurooppaa ja se nimettiin Eurotrochilus inexpectatukseksi, ”odottamattomaksi eurooppalaiseksi kolibrilajiksi”.

Kissamme Venni, Oiva ja Pinot ovat yhtä hurmioituneita kolibrien tanssista kuin minä. Olemme viettäneet useat hetket ihaillen värikkäitä kiitäjiä. Aamuhetket kotimme kolibreja katsellen ovat yksi asia, joita varmasti jään kaipaamaan, sitten kun matkamme taas jatkuu täältä seuraavaan seikkailuun.

Lähteet:

Interesting Facts on Hummingbirds. Hummingbird Health and Conservation Program. UCDavis Veterinary Medicin. http://hummingbirds.ucdavis.edu/hummingbird_information/interesting_facts.cfm

Kolibreja Keski-Euroopassa. Tieteen kuvalehti 1.9.2009. http://tieku.fi/elaimet/linnut/kolibreja-keski-euroopassa

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top