fbpx
retkeilyvarusteet

Retkeilijän survival pack – Mitä ottaa mukaan retkelle?

*Kaupallinen yhteistyö: Addnature

Mitä kannattaa pakata mukaan retkelle? Minkälaisilla varusteilla pääsee hyvin alkuun ulkoillessa ja tarvitseeko kaikki kalliit varusteet hankkia?

Hyvät varusteet ovat retkeilyn A ja O. Lyhyillä päiväretkillä selviää edullisemmillakin varusteilla, mutta mitä enemmän ulkoilee, sitä tärkeämmäksi varusteet muuttuvat.

Huonoissa varusteissa liikkumista voi verrata huonolaatuisen television katseluun; sitä voi olla aivan tyytyväinen, ennen kuin katselee tarkkakuvaista televisiota. Huono rinkka selässä voi taistella menemään ja kuvitella, että vaelluksen kuuluukin sattua — kunnes tajuaa hyvälaatuisen rinkan mahdollistavan kivuttomamman liikkumisen.

Retkeilyvarusteiden markkinat ovat valtavat ja jokaiselle löytyy jotakin. Satunnainen retkeilijä ei tarvitse markkinoiden upeimpia varusteita, mutta pitkiäkin matkoja vaeltava seikkailija tai seikkailijatar osaa arvostaa laadukkaampia varusteita.

Mitä retkeilyvarusteita sitten tarvitsee oikeasti? Mitkä retkeily- ja ulkoiluvarusteista ovat tärkeitä ja oikeastikin hyödyllisiä? Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee itselleen sopivia retkeilyvarusteita?

Tilasin *verkkokauppa-Addnaturesta uusia varusteita ja testailin niiden toimivuutta ja tärkeyttä, nämä tuotteet osoittautuivat tärkeimmiksi.

Retkeilijän ja ulkoilijan tärkeimmät varusteet

1. Teltta

Teltta on ulkona yöpyjän hotellihuone. On tärkeää, että teltta palvelee omia tarpeita. Suomessa kannattaa valita vedenkestävä teltta, joka hengittää. Mitä painavampi teltta, sitä enemmän vaelluksella on kannettavaa (jopa pienikin ylimääräinen paino kasaantuu ikävästi painoksi selkään). Lyhyemmillä päiväretkillä suurempi teltta on luksusta ja jos telttaa ei tarvitse kantaa kauaakaan, iso teltta on loistava valinta mukavuudenhaluisille. Muista myös kunnon makuupussi ja kenties myös matkalakana. Matkalakanoihin kannattaa tutustua tässä jutussa.

Mitä ottaa huomioon teltan valinnassa?

Kuinka monen hengen teltan tarvitset? Kuinka paljon aikaa aiot viettää teltan sisällä? Jos haluat lähinnä vain nukkua teltassa, älä valitse suurta telttaa vain itsellesi, älä ainakaan vaellukselle. Jopa putkimallinen teltta saattaa riittää yhdelle ihmiselle (myös riippumatto on hyvä vaihtoehto, siitä lisää myöhemmin tässä jutussa). Jos taas suunnittelet esimerkiksi leirintäalueyöpymisiä, suuri teltta on ruhtinaallinen. Sen sisällä on mukavaa vain olla ja viettää aikaa.

Teltassa niin sanottu eteinen on kätevä: sateen sattuessa ruoanlaitto retkikeittimellä teltan sisällä on mahdotonta (häkä!) ja eteisessä voi kokkailla jopa sateella. Teltan värillä on muutakin väliä kuin se, että se miellyttää silmää. Pinkki teltta voi olla kuvauksellinen, mutta se todella näkyvä. Maastonväriset teltat uppoavat luontoon kirkkaita värejä paremmin, eivätkä ohikulkijat huomaa maastoon sulautuvaa telttaasi niin helposti.

Riippumatto

Riippumatto on hyvä vaihtoehto teltalle. Riippumattoja on moneen lähtöön ja niihin saa myös suojan eli tarpin. Muista ehdottomasti suojata myös hauras puunrunko puunhalaajilla. Pelkällä köydellä puuhun kiinnitetty riippumatto muodostaa kaarnaan niin kovan paineen, että puuta saattaa vahingoittaa yöpymisellään moniksi vuosiksi. Hyttysverkolliset riippumatot ovat erittäin toimivia ja estävät kesän kiusankappaleiden pääsyn unikavereiksi.

Otsalamppu

Otsalamppu on reissaajan elämässä tärkeä kapine. Matkaillessa ja retkeillessä päätyy usein tilainteisiin, joissa olisi aivan pulassa ilman otsaan kiinnitettävää valoa. Otsalamppu jättää kädet vapaiksi. Jopa lukeminen teltan tai riippumaton syleilyssä on haastavaa ilman hyvää valoa.

Vaatteet ja kengät

Retkeilyvaatteiden materiaaleissa avainsanoja ovat Goretex ja merinovilla. Hengittävät ja vettä hylkivät materiaalit ovat ulkoilijan elinehto. Keinokuituiset vaatteet hikoavat ja alkavat haista. Merinovilla pitää olon lämpimänä, mutta antaa samalla ihon hengittää. Vedenkestävyys on vaatteissa ja kengissä tärkein ominaisuus, samoin kuin niiden nopea kuivuminen.

Retkikeitin

Retkikeitin on pitkillä retkillä ulkoilijan paras ystävä. Aina ei tulisijaa ole tarjolla, mutta retkikeittimellä voi milloin ja missä vain taikoa aterian. Jotkut keittimet toimivat jopa ilman tulta, kiinteällä sytyttimellä. Keittimeen myydään irrallisia kaasupulloja, niitä on pidemmällä vaelluksella olla hyvä mukana vaikka parikin kappaletta. Muista ottaa mukaan myös asianmukaiset retkeilyastiat ja pannut.

Puhallettava tyyny

Pieneen tilaan menevä ja puhallettava tyyny on hyvien yöunien kannalta tärkeä. Vaikka vaatteistakin saa hätätapauksessa taiteltua tyynyn, oikea puhallettava tyyny on kultaakin kalliipi pitkän ulkoilupäivän päätteeksi.

Makuupussi

Teltan jälkeen tärkein varuste ulkona yöpymiseen on tietysti makuupussi. Ilman hyvää makuupussia kesäyökin saattaa muuttua jäätävän kylmäksi. Valitse tarpeisiisi sopiva pussi: pitääkö sen mennä pieneen tilaan ja kuinka kylmää sen pitää kestää? Älä kuvittelekaan, että pelkkä täkki riittäisi peitoksi teltassa.

 


Lukuvinkki: Lue myös Lauran blogista juttu retkeilyvarusteista. Siellä voit myös osallistua kilpailuun ja voittaa itsellesi 40 euron arvosta retkeilyvarusteita. Juttuun pääset täältä!

 Lukuvinkki: Kuka käärii voitot retkeilyvarusteiden markkinoilla? Lue se täältä.

Laura Santanen

Seikkailijattarien perustaja on spontaani ja ennakkoluuloton reissaaja, joka matkustaa maailmalla ilman tarkkaa suunnitelmaa. Elämyksiä janoava esteetikko on onnellisimmillaan jossakin tunnelmallisten kahviloiden ja koskemattoman luonnon välimaastossa. Boheemi Berliini on kaupunkirakkauksista suurin, mutta tropiikin sielu lepää parhaiten palmujen alla. Lisää seikkailuja Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogissa.

1 Comment

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kissa ulkona
EDELLINEN SEIKKAILU

Kissojen kiinnipidosta - ulkona vapaana vai valjaissa?

wowanders kilpailu
SEURAAVA SEIKKAILU

Wowanders-kilpailu: Äänestä ihaninta matkapäiväkirjaa ja voita 100€ matkarahaa