retkieväät

Herkullisimmat retkieväät kesäretkelle- inspiraationa Japani

Kerro kaverille!

Matkustatko sinäkin ruuan perässä maailmalle? Palaatko kotiin täynnä uutta inspiraatiota ruuanlaittoon? Vaimomatskuu-blogin Jella Bertell vinkkaa Japanista inspiraation saaneet retkieväät, jotka voi valmistaa näiden ohjeiden avulla helposti ja pakata mukaan kesäretkelle.

Olen niitä ihmisiä, jotka matkakohdetta valitessaan aloittavat aina ensimmisenä asioiden selvittelyn ruuasta : mitä maassa yleensä syödään, minkälaisia ovat paikalliset erikoisuudet, entäs minkätyyppistä on alueen ravintola- ja katuruokatarjonta?

Voisikin hyvin sanoa, että jokainen matkani on aina ensisijaisesti ruokamatka. Yleensä siinä vaiheessa, kun matkustan jonnekin, minulla onkin hartaan selvittelyn johdosta jo pitkä lista ruokalajeja, raaka-aineita ja ravintoloita, joita haluan matkalla testata. Usein kuitenkin käy niin, että lista päätyy paisumaan vielä itse matkan aikana – kuten kävi viime joulukuisella Japanin matkallani. Listalla oli lähtiessäni 30 kohtaa, mutta kotiin palattiin 12 päivää myöhemmin 55-kohtaisen listan kanssa. Ai että se olikin onnistunut matka!

Evasretki/Jella Bertell

Evasretki/Jella Bertell

Evasretki/Jella Bertell

Tutustuminen Japanilaiseen ruokakulttuuriin paikan päällä herätti aivan omantasoinensa innostuksen maan uskomattoman rikkaaseen ja historialtaan polveilevaan kulinaristiseen maailmaan. Kovin syvälle en tutustumisessani ole vielä edennyt, mutta moni matkalla maistamani ruoka teki niin ison vaikutuksen, että kun kotiuduin reissustani, alkoi keittiössäni varsin intensiivinen japanilaisten ruokien kokkailukausi.

Voisikin hyvin sanoa, että jokainen matkani on aina ensisijaisesti ruokamatka.

Kesällä harvemmin tahdon reissata pitkille matkoille pois koti-Suomesta, kesä kun on minusta Suomen parasta aikaa. Sen sijaan tykkään seikkailla kotiseudulla, mikä tarkoittaa laajassa mielessä isän lapsuudenkodin maisemia Pohjanmaalla ja suppeammassa mielessä kotikulmieni metsiä Itä-Helsingissä.

Evasretki/Jella Bertell

Tiesin jo lapsena, että haluan « isona » asua metsän reunassa. Vaikka kaikki lapsuuteni toiveet ja haaveet eivät toki ole toteutuneetkaan (ja hyvä niin), kotini on kuin onkin nykyään metsän reunassa enkä voisi sen sijainnista olla iloisempi. Metsässä kävely rauhoittaa levotonta mieltä ja kesän aikana metsästä saa myös kerättyä kaikenlaista jännää lautaselle. Isona eväsretkifanina arvostan myös mahdollisuutta lähteä spontaaneille metsäretkille ilman sen kummempaa suunnittelua tai vaivannäköä – polku metsään kun lähtee kirjaimellisesti ulko-oveltamme.

Evasretki/Jella Bertell

Evasretki/Jella Bertell

Japaninreissusta jäi keittiööni monen monta uutta lempiruokaa, osa täydellisiä kiireiseen arkeen (kuten pika-ochazuke), osa flunssaan (okayu) ja osa taas aamiaispöytään (onsen tamago). Tajusin kuitenkin vasta kesän korvilla, kuinka moni vasta oppimani japanilainen ruoka sopii myös retkievääksi! Japanissa kun on pitkät eväsruokaperinteet, johon kuuluu oleellisesti eväsrasioihin pakatut ateriat eli bentōt.

Ruuat, joita bentōon käytetään, ovat yleensä tarkoitettu syötäviksi muutama tunti pakkaamisen jälkeen joko kylmänä tai huoneenlämpöisinä. Niinpä ne ovat vuosisatojen saatteessa muokkautuneet mitä oivallisimmiksi retkieväiksi. Nykyään bentō voi koostua muistakin kuin japanilaisista ruoista –eväsrasiasta voi hyvin löytyä vaikkapa pastasalaattia tai kinkkuvoileipiä.

Itse olen kuitenkin tässä viimeisen puolen vuoden voimakkaassa hurahduksessani innostunut erityisesti japanilaisiin ruokiin, jotka sopivat retkievääksi. Niistä ykkösenä on itsessään jo oivallisesta eväästä, onigirista, jalostettu onigirazu eli eräänlainen täytetty ”riisileipä”.

Onigiri, niin herkullinen ja monipuolinen eväs kuin se onkin, on ainakin minusta hieman hankala muotoiltava – tahmea riisi täytteineen pitäisi puristaa juuri sopivalla tavalla kolmion muotoon, jotta onigiri pysyisi syödessä kasassa, enkä ainakaan minä ole vielä ihan oppinut tuota tekniikkaa. Lisäksi onigiri kääritään norilevään vasta syödessä, jotta levä pysyisi rapsakkana. Niinpä japanissa kiskoilla ja marketeissa myytävät onigirit onkin pakattu niin, että levä on pakattu omaan kosteudelta suojattuun kerrokseensa. Kun meilläpäin maailmaa ei vielä myydä onigireita joka kulmakaupassa, pysyttäydyn toistaiseksi itse onigirazuissa.

retkieväät
Löytyisipä minunkin lähikiskalta tällaisia eväitä.

Japanilaistyyppiset retkieväät top 3:

1. Onigirazu

Onigirazu on japanilaisesta riisistä ja erilaisista täytteistä kasattu ”riisileipä”, joka muotoillaan norilevän ja kelmun avulla neliskanttiseksi paketiksi. Muotoilutekniikka ei kovin kummoista näppäryyttä vaadi ja valmiin paketin voi sujauttaa suoraan eväspussukkaan. Norilevä saa pehmetä riisin pinnalla eikä sitä tarvitse pakata erikseen. Lisäksi onigirazuihin voi upottaa onigireita huomattavasti runsaammin täytteitä!

Onigirazun täytteeksi voi laittaa mitä vaan mikä säilyy hyvänä muutaman tunnin huoneen (tai metsän) lämmössä. Omia suosikkejani täytteiksi on rapeaksi paistettu ja vaahterasiirapilla karamellisoitu pekoni, pihvitomaatti (joka on vähemmän vetinen kuin tavallinen tomaatti), avocado ja ruohosipuli.

Ohje avocadolla, pekonilla ja tomaatilla täytetylle onigirazulle löytyy täältä.

retkieväät
Pekonilla, avocadolla ja tomaatilla täytetty onigirazu.

2. Tamagoyaki

Toinen loistava eväsruoka on japanilainen munakasrulla eli tamagoyaki. Ostin reissullani suorakaiteen muotoisen pienen munakaspannun, jolla tamagoyaki valmistuu näppärästi, mutta hyvin tämän herkullisen munakkaan rullaa myös pienessä pyöreässä pinnoitetussa pannussa. Kun munakaskerrosten väliin rullaa norileväarkkeja, rullaaminen onnistuu helpommin ja munakas saa myös lisämakua. Valmiin tamagoyakin voi lopuksi vielä kääriä norilevän sisään ja muotoilla pötkön lämpimänä kelmun ja/tai bambumaton avulla haluamaansa muotoon: pyöreäksi, soikioksi, suorakaiteeksi, miksei vaikka kolmioksikin!Norilevään ja kelmuun kääritty, jäähdytetty ja paloiteltu tamagoyaki on myös kätevä eväsruoka.

Ohje lohella ja norilevällä täytetylle tamagoyakille löytyy täältä.

retkieväät japanilaisittain
Lohella ja norilevällä täytetty tamagoyaki.

3. Temaki

Viimeinen retkieväsvinkkini japanilaisesta keittiöstä on temaki eli käsirulla. Temaki on siitä loistava sushityyli, että sen muotoilee jokainen itse käsissään juuri ennen syömistä. Temakeja ei siis valmisteta etukäteen vaan temakitötteröt pistellään suuhun sitä mukaa kun ne valmistuvat. Niinpä temakin raaka-aineet, eli sushiriisin ja täytteet kuten vaikkapa paistetun portobellosienen, sokeriherneenpalot sekä avocadon voi pakata eväsrasioihin omiin lokeroihinsa. Sitten mukaan tarvitaan vain paketti norilevää, sakset ja pieni lusikka riisiä varten ja sekä retkieväät että –ohjelma on hoidossa.

Ohje vegaanisille temakeille löytyy täältä.

retkieväät japanilaisittain
Vegaaninen täysjyväriisi-temaki.

Mitkä ovat teidän suosikkiretkieväitänne?

Ps. Muistathan aina eväitä pakatessasi noudattaa elintarvikehygienian perussääntöjä – mm. käsittele ruokaa vain pestyin käsin sekä välinein ja pakkaa ruoka vasta täysin jäähtyneenä. Virkistä muistiasi eväiden elinatarvikehygienian suhteen vaikkapa Eviran hygieniapassi –mallikokeen avulla tai vaikkapa JustBento-sivuston bento-turvallisuusjutun avulla!

Kuvat ja teksti: Jella Bertell


Kirjoittajan oma Vaimomatskuu-blogi kannattaa myös pistää seurantaan!

 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top