firma ulkomailla

Retriittifirman perustaminen Filippiineillä 2/2 – Käytännön vinkkejä

Miltä tuntuu lähteä vetämään jooga- ja sukellusretriittejä Filippiineille ilman sen kummempaa kokemusta? Tämän juttusarjan ensimmäisessä osassa Kaisa kertoo, miten hänen perustama Reconnect Discover -retriittifirmansa sai alkunsa. Tässä toisessa osassa paneudutaan käytännön asioihin ja kantapään kautta opittuihin vinkkeihin.

Työnteko ulkomailla houkuttaa varmasti monia, ja stressitön Aasia on monen matkaajan unelma. Kolme vuotta saarielämää viettäneenä on hauska kuunnella turistien huokailuja siitä, miten hekin haluaisivat rannalle asumaan jotta päivisin voisi vain olla ja hengailla ”tekemättä mitään.”

Arki on toki erilaista tropiikissa, mutta täysin huoletonta se ei yrittäjällä ole missään. Tässä toisessa osassa käyn läpi muutamia vinkkejä siitä, mitä olen oppinut vuosien aikana.

Retriittibisnes2

Vinkkejä Suomen päähän

Yrityksen perustaminen on hauskaa puuhaa, mutta vaatii oman aikansa, jotta sen saa liikkeelle. Itse aloitin kaiken ollessani vielä kokopäivätöissä, jotta sain rahoitettua yrityksen alkuun liittyvät kulut mietittyä rauhassa, mitä oikein halusin tulevaisuudeltani.

Osakeyhtiön perustaminen

Retriittibisnes ja matkojen järjestäminen vaatii yllättävän määrän työtä, eikä auttavia käsiä voi koskaan olla liikaa. Meitä on firmassamme perustajina kaksi (ja freelansereina paikan päällä enemmän), joten halusimme selvät sävelet osingonjakoon, sekä tietenkin myös turvallisen tulevaisuuden mahdollisen konkurssin varalta.

Osakeyhtiö (Oy) tuo ehdottomasti paremmat edut ja mahdollisuudet kuin esimerkiksi Toiminimi. Oy:n perustaminen on kalliimpaa, pääomaa on aloittettaessa oltava €2500 (jonka voi toki käyttää firman perustuskuluihin) ja siihen päälle vielä rekisteröintikulut (+€350) ja lakitoimiston kulut (n. €800). Valitsimme kuitenkin lakitoimiston paperitöihin, jotta kaikki menisi varmasti oikein.

Matkatoimistorekisteri

Jos yritys järjestää matkoja, on sen kuuluttava Suomessa Matkatoimistorekisteriin. Tämä on etenkin pienille firmoille hankala pykälä, vaikkakin kuluttajien puolesta kätevä. Matkatoimistorekisteri vaatii, että yrityksellä on oltava panttina rahasumma joka vastaa sitä, minkä he kuluttajilta vaativat varausmaksuna ennen reissuun lähtemistä. Tähän kuuluu myös matkat joihin ei sisälly lentoja tai kuljetuksia (ns. maapaketti). Meidän tapauksessa tämä tarkoitti n. €12.000 panttisummaa per retriitti. Tämä siis ennen kuin olimme tienanneet penniäkään.

Toinen, ehkä ainakin aluksi helpompi tie, on olla menemättä kyseiseen rekisteriin, mikä tarkoittaa sitä, että yritys ei saa vastaanottaa varausmaksuja asiakkailta ennen matkan toteutumista. Tämän voi ulkoistaa tekemällä yteistyötä paikallisten resorttien tai hotellien kanssa jotka voivat hoitaa varausmaksut puolestasi. Koska kuitenkin suuri osa asiakkaan maksuista menee majoitukseen ja ruokaan hotelleissa, yritys voi jälkeenpäin laskuttaa hotellia ylimääräisistä palveluista ja ottaa itselleen sovitun komission.

Retriittibisnes10

Työnteko Filippiineillä

Yhteistyö hotellien kanssa

Maailma, kuten myös Filippiinit maana, on täynnä ulkomaalaisia jotka omistavat tai vetävät hotelleja ja resortteja. Reissuillaan kannattaa rohkeasti jutella omistajien kanssa, ja kysellä mahdollisuutta yhteistyöhön. Moni resortin omistaja on mielissään jos saa vähällä omalla vaivalla paikan päälle ryhmän turisteja, ja tästä voi neuvotella omistajan kanssa pakettihinnan. Siihen päälle oman firman kulut, ja pakettihinta asiakkaille on valmis.

Vaikka elämä on rentoa rantaresorteissa, kaikki kannattaa olla paperilla, viimeistä yksityiskohtaa myöten. Pitää maksaa varausmaksu. Mitä tapahtuu, jos matka peruuntuu ja kuka on matkan aikana vastuussa mistäkin? Mitä odotatte toisiltanne ja niin edelleen. Mitä parempi suhde resortin omistajaan, sen helpompaa kaikki on, mutta kirjallinen sopimus on aina hyvä olla olemassa.

Oleskelulupa ja työlupa

Filippiinit on vielä suhteellisen rento maa oleskelulupien suhteen. Kunhan muistaa jatkaa turistiviisumia tasaisin väliajoin, maassa saa olla nykyään jopa vuosia ilman poistumispakkoa. Suomalainen saa olla maassa ilmaiseksi 29 päivää, ja viisumia voi jatkaa 59 päivään maksamalla noin €50 jatkeen. Tämän jälkeen lysti käy hieman kalliimmaksi, ja viisumia tulee pidentää aina kahden kuukauden välein. Vuosittainen kustannus on n. €500.

Työlupia maassa ei juurikaan katsella. Tähän poikkeuksena on sukellustoimiala, joka on hiljalleen alkanut vaatia työlupia ulkomaalaisilta sukelluksen ammattilaisilta. Tätä ei kuitenkaan olla vielä näkyvästi tarkasteltu ja monilla saarilla on omat säännöt, jotka voivat poiketa paljon toisistaan.

Retriittibisnes6

Apua retriittien vetämiseen

Kuten mainitsin aiemmin, mitä enemmän retriittien vetoon saat apua, sen parempi. On turha olettaa, että vetäjänä sinulla on omaa aikaa lomailla, sillä turistien kanssa työskennellessä sinun on oltava valmiustilassa ympäri vuorokauden. Oma loma on hyvä varata ennen tai jälkeen retriittien, jos näin haluaa.

Itse olemme käyttäneet freelansereita joogaopettajina ja muina apujoukkoina aina tarpeen tullen. Monet nettisivut, kuten Yoga Trade toimivat hyvänä tietokeskuksena ja foorumeina niin joogaopettajille kuin yrityksillekin. Joogaopettajille voi tarjota tarpeen ja työmäärän mukaan asumisen, ruoan ja palkan, tai jos tunteja ei ole paljon, ainoastaan asumisen ja ruoan.

Olen tehnyt yhteistyötä monien ihanien joogaopettajia kanssa maailman eri kolkista, ja suosittelen tätä ehdottomasti. Jos yhteistyö kiinnostaa, Seikkailijattaret-sivusto on myös hyvä paikka huhuilla, jos joku toinen olisi kiinnostunut lyömään hynttyyt yhteen ja aloittamaan uuden seikkailun kanssasi.

Maanomistus tai rakennusten omistus

Jos meinaa lähteä sijoittamaan, on hyvä miettiä tarkkaan mistä ja minne haluaa rahansa laittaa. Maan tai rakennusten omistus onnistuu vain, jos omistussuhde on paikallisten käsissä tai yrityksen kautta. Useat resortin tai yrityksen omistavat ulkomaalaiset ovat naimisissa paikallisen kanssa, jolloin omistussuhde pysyy automaattisesti perheessä. Eron sattuessa kuitenkin kaikki rakennettu ja omistettu menee automaattisesti paikalliselle osapuolelle, riippumatta siitä, mitä kukin on maksanut.

Toinen, turvallisempi tapa omistaa maata tai rakennuksia on perustaa yritys. Yrityksessä täytyy olla vähintään viisi henkeä, ja näistä viidestä kolmen on oltava paikallisia jotka omistavat 60% yrityksen osakkeista. On olemassa monia keinoja joilla omistussuhde saadaan turvattua, ja asianajaja on hyvä ottaa mukaan jo varhaisessa vaiheessa.

Maan omistussuhteet pitää myös tutkia tarkkaan, aina maata myyvä henkilö ei nimittäin ole maan varsinainen omistaja. Myös naapurustoa on hyvä tarkkailla. Filippiiniläiset tykkäävät nousta aamu viideltä, eikä maailmassa voi koskaan olla liikaa meteliä. Tämä voi olla ristiriidassa monen länsimaalaisen, etenkin suomalaisen, oman rauhan ja oman tilan tarpeen kanssa.

Retriittibisnes11

Paikallinen työkulttuuri

Filippiiniläiset ovat auttavaisia, iloisia ja tykkäävät tehdä kaiken porukassa. Länsimainen tehokkuus on kuitenkin hyvä unohtaa, eikä täällä ei tunneta sanoja kuten stressi tai kiire. Tämä on asia, jonka takia Aasia houkuttaa meitä kiireisiä ja stressaantuneita länsimaalaisia, mutta uuteen tahtiin totuttelu voi silti viedä aikansa. Filippiineillä asiat tehdään omassa tahdissa, ja aika on erittäin venyvä käsite. Jos palaveri (tai juhla, konsertti, tapahtuma) alkaa klo 17:00, paikalle voi saapua klo 18:00 sillä palaveri alkaa todennäköisesti vasta lähemmäs klo 19:00.

Paikallisia johtaessa täytyy puolestaan olla lillukanvarsissa vahvasti kiinni. Mikro-manageeraus on oleellista, ja henkilökunnalle on hyvä jaksaa selittää joka päivä samat säännöt, riippumatta siitä kuinka monta vuotta asioita on tehty. Esimiehen on hyvä olla näkyvästi paikalla, jotta työntekijät myös muistavat tehdä töitä. Filippiiniläinen on yleistäen herkkä hyvin suoralle kommunikoinnille, joten kritiikkiä ei kannata laukoa turhan suoraan.

Ratkaisukeskeinen kriisinhallinta

Yhteys toisiin ihmisiin menee paikalliselle yli kaiken, joten ihmissuhteisiin kannattaa panostaa. Kaikesta muodostuu aihetta juhlaan ja nauruun, jopa siivoamisesta – jos sen vaan saa tehdä yhdessä. Tämä yhteisöllisyys on ihana vastakohta länsimaalaiselle individualismille. Filippiiniläiset auttavat aina toisiaan ilman että sitä tarvitsee edes kysyä, eikä kukaan ole koskaan yksin ongelmien kanssa.

Hyvä esimerkki tästä on kriisitilanteissa toimiva ”confrontational dialog” alueen ”kapteenin” kanssa. Jos kahdella osapuolella on riitaa tai ylitsepääsemätön ongelma (tai kuten omassa tapauksessani valitus resortin laitamilla kujeskelevasta hiipparista), poliisin sijaan asiasta keskustellaan ensin alueen kapteenin kanssa. Tämän jälkeen kapteeni kutsuu molemmat osapuolet pöydän ääreen ja haastattelee osapuolia kunnes sovinto on saavutettu.

Omassa tapauksessani hiipparin piti pyytää minulta anteeksi kahdesti, asia kirjattiin pöytäkirjaan, minun piti hyväksyä anteeksipyyntö ja lyödä kättä päälle, kahdesti. Tämän jälkeen lähdimme kaikki hymyillen omille teillemme. Kulttuurissa, jossa yhteisöllisyys on elinehto, asiat myös ratkaistaan yhdessä.

Retriittibisnes5

Työvoimalaki paikallisia palkatessa

Paikallinen laki suojaa työntekijöitään hyvin, ja paikallisia työvoimalakeja kannattaa seurata tarkasti välttääkkseen sakkoja. Ellei työntekijät itse irtisanoudu, työntekijät saavat työsuhteen päättyessä aina korvauksen, vaikka heidät olisi erotettu rikkeen vuoksi (esim. varastaminen, humalassa töihin tuleminen, tavaroiden rikkominen). Työntekijälle kuuluu 1kk palkka vuotta kohden minkä he ovat olleet työsuhteessa, työsuhteen oltua pidempi kuin 6kk.

Monet yrittävät vältellä näitä maksuja, ja irtisanovat työntekijänsä aina juuri ennen 6kk rajapyykkiä. Tosin tämä johtaa siihen, etteivät työntekijät koskaan oikein opi tehtäviään kunnolla. Olemme nähneet mikä etu se on esimiehille ja asiakkaille, kun työntekijät pysyvät vuosia samassa firmassa, joten työsuhteisiin kannattaakin panostaa.

Normaali lakisääteinen työviikko paikaillisille on kuusi päivää viikossa, ja vuosilomia on kokonaiset viisi päivää vuodessa.

Verot ja korruptio

Tullin jälkeen Filippiinien verohallinto on maan toiseksi korruptoitunut instituutio. Vaikka uuden presidentin myötä korruptio on joissain instituutioissa vähentynyt, se istuu kulttuurissa niin syvällä ettei sitä ihan helposti kitketä pois. Joskus verotus ja veromätkyjen maksu menee hyvinkin avoimesti viranomaisten taskuun, ja siitä on turha pitää meteliä. Paikalliset ovat tähän jo tottuneet, ja siinä missä me länsimaalaiset nousemme helposti barrikaadeille vaatien oikeuksiamme, paikalliset tietävät ettei heillä ole tämän suhteen mitään oikeuksia. Viranomaisia vastaan on turha taistella, on vain mentävä virran mukana.

Olemme nähneet saarellamme esimerkkejä siitä, miten ulkomaalaiset ovat omalla jääräpäisyydellään suututtaneet paikallisen hallituksen, jonka jälkeen elämä saarella on käynyt vaikeaksi. Paikallinen löytää aina tien ja saa tahtonsa, jos tarve vaatii. Parasta on yksinkertaisesti olla maassa maan tavalla, ja jättää omat tavat ja tottumukset kotimaahan.

Peili omalle kulttuurille

Olemme vetäneet jooga ja sukelluspaketteja Filippiineillä nyt kolme vuotta. On ihana katsella miten kiireiset ihmiset rentoutuvat riippukeinussa tai löytävät uusia intohimon aiheita luonnosta, sukelluksesta ja joogasta. Olen tavannut ihmisiä maista, kulttuureista ja ammateista joihin en normaalisti olisi koskaan törmännyt.

Suurin haaste itselleni tuntuu olevan länsimaalaisten turistien odotusten kurissa pitäminen, ja niihin vastaaminen paikallisen työvoiman avulla. En voi sanoa, että olen tottunut kaikkeen, enkä voi sanoa ettenkö hermostuisi aina silloin tällöin asioista, jotka eivät mene kuten Euroopassa.

Suurin rikkaus näissä haasteissa on kuitenkin se peili, jonka kautta pystyn nyt peilaamaan omia tapoja ja tottumiksiani, ja omaa kulttuuriani.

Kiinnostaako sinua työnteko tai oman firman kautta maailmalle lähteminen? Lue ihmeessä myos tarina siitä, miten kaikki alkoi.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top