Roadtrip Euroopassa on täydellinen valinta, jos haluaa matkustaa maata pitkin, nähdä yhdellä reissulla paljon ja nauttii vaihtuvista maisemista. Tästä jutusta löydät vinkkejä autoreissulle pakkaamiseen ja reissun valmisteluun, sekä muutaman arvokkaan opin tien päältä.
Ajoimme puolisoni kanssa kesä-heinäkuussa 2023 ristiin rastiin Keski- ja Etelä-Euroopassa, yhteensä lähes 10 000 kilometrin verran ja 13 eri maassa. Osassa niistä autoilu oli ennestään tuttua, mutta joitakin asioita tuli opittua matkan edetessä kantapään kautta. Lähdimme reissuun seikkailuhengellä siinäkin määrin, ettei autossamme ollut lainkaan ilmastointia. Vaikka tien päällä välillä hikoilutti, eivät pahimmat pelot helteessä läkähtymisestä onneksi käyneet toteen – ja palasimme kuukauden jälkeen kotiin paitsi monta kokemusta rikkaampina, myös vähän kokeneempina kaikesta, mitä kannattaa ottaa huomioon roadtripilla Euroopassa.
Tarkista etukäteen eri maiden tiemaksukäytännöt
Erinäiset tiemaksut vaihtelevat paljon maasta toiseen, ja ne kannattaa selvittää jokaisen läpikuljettavan valtion osalta ennen maahan saapumista. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa tulee vastaan perinteisiä puomitettuja tietulleja tiuhaan tahtiin. Niiden tullimaksut maksetaan tieltä poistuttaessa, usein kuljetun matkan perusteella, joko korttimaksulla tai käteisellä. Jos on reissussa pienemmällä budjetilla, tietulleja voi välttää suosimalla pienempiä teitä ja tarkkailemalla maksullisia väyliä karttasovelluksista. Meillä tietullimaksut paisuttivat matkabudjettia arviolta muutamalla sadalla eurolla.
Joissakin maissa tarvitaan tuulilasiin kiinnitettävä vinjetti, jos matkaa on tarkoitus taittaa moottoriteillä. Vinjettejä on käytössä muun muassa Sveitsissä, Tsekissä ja Itävallassa, ja niiden kustannukset vaihtelevat 10 eurosta 40 euroon. Reissumme ainut sakko tuli jälkeenpäin Itävallasta, missä olimme ajaneet huomaamattamme 15 kilometriä maksullisella tiellä. Siis etukäteen perehtyminen näissä asioissa kannattaa!
Mitä kannattaa tietää nopeusrajoituksista?
Eri maissa on myös hyvin erilaiset nopeusrajoitukset: Paitsi tietysti Saksassa, myös Ranskassa ja Italiassa kaahataan autostradoilla 130km/h lasissa ja paikalliset vielä kovempaakin, kaikesta päätellen ilman huolia ylinopeussakoista. Rajoituksia noudattava saa päästää kiireisempiä ohitseen jatkuvasti, ja hitaampien kuskien kannattaa pitäytyä visusti oikella kaistalla. Sveitsissä taas isoilla ja todella hyväkuntoisillakin teillä saattoi olla 90km/h rajoituksena, mikä tuntui edellisiin maihin verrattuna todella vähältä – ja nopeuskameroita riitti. Kameroita saattoi ennakoida karttasovellusten kautta, mutta myös nopeustutkia näkyi ajoittain.
Matkan pelastajat roadtripilla eli mitä kannatti varata autoon?
Oman auton kommervenkit tulee tuntea ennen lähtöä, ja varata matkaan hyvä peruskattaus varusteita. Meidän matkan pelastaja oli mukana kulkeva moottoriöljy: öljysimme auton (joka täytti matkan aikana 20 vuotta!) moottoria noin 1500km välein, moottoriöljyvalon syttyessä tietysti usein pimenevässä illassa tai silloin kun oli kiire saapua jonnekin.
Matkalle kannattaa varata mukaan ainakin auton tuulilasin suojapeite, ensiapupakkaus sekä kipulääkkeitä, roskapusseja, talouspaperia, vessapaperia, käsidesiä, puhdistuspyyhkeitä sekä pari tyhjää kestokassia kertyvän tavaran roudaukseen. Tärkeitä ovat hyvät matka-akut, tarvittaessa adapterit, sekä vanhemman auton kohdalla, tupakansytyttimeen liitettävä usb-pistoke, jolla saa puhelimen lataukseen.
Matkustusmukavuutta tuovat hyvät aurinkolasit sekä termospullo, joka pitää juoman viileänä kuumallakin säällä, toisaalta vaikka majapaikassa tehdyn aamukahvin kuumana.
Teltta pelastaa, jos sopivaa majoitusta ei löydy
Yövyimme teltassa kuukauden aikana vain muutaman yön, mutta koska matkasuunnitelmissa oli festarit paluumatkalla Liettuassa, oli telttailuvarusteet pakattu mukaan joka tapauksessa. Turvauduimme telttaan muun muassa Liechtensteinissa, jossa muut majoitusvaihtoehdot tuntuivat turhan arvokkailta. Yöpymisiä varten mukana oli teltan lisäksi makuupussi, makuualusta ja retkityyny, tai omalla kohdallani pieni tyynyliina, jonka voi täyttää tyynyksi vaatteilla. Myös lämpimät sukat sekä unimaski kannattaa pakata: niiden kanssa nukkuminen onnistuisi hätätilassa autossakin.
× Vinkki: Löydä parhaat matkavarusteet täältä! ×
Ruoanlaittoa varten meillä oli mukana retkikeitin, kaasua ja muut sytytystarpeet, kuin myös perus ruoanlaittovälineet mausteineen sekä ruokailuvälineet. Tiskaamista varten on hyvä olla pesusieni sekä luonnossa hajoavaa pesuainetta ja saippuaa. Kasaan menevä 10 litran täytettävä vesitonkka oli erityisesti festariaikana kätevä, kun leiriydyimme samassa paikassa useamman yön. Matkajääkaappi sen sijaan jäi tilan puutteen takia pois, mutta siron mallisen kylmälaukun pakkaisin ensi kerralla mukaan, mikäli autoon mahtuu.
Kannattaa vertailla polttoaineen hintaa eri maissa ja pyrkiä tankkaamaan tankki täyteen edullisemmilla alueilla ja tietysti riittävän ajoissa, jotta ehtii valita kohtuuhintaisen huoltoaseman.
× Lukuvinkki: Inspiroidu Maata pitkin -teeman äärellä Seikkailijattarissa ×
Kustannuksista road tripilla; miten hillitä menoja tien päällä?
Matkabudjetti voi nopeasti paisua, kun laskee yhteen laivaliput, tiemaksut, pysäköinnit, yöpymiset, bensan ja kaikki ruokakulut. Mitä isompi seurue, sen edullisempaa ja ekologisempaa kulkeminen suhteessa on. Kaikenlaisiin yllättäviin kuluihin on hyvä olla varautunut, erityisesti, jos majoituspaikkoja valitsee vasta matkan edetessä.
Kannattaa vertailla polttoaineen hintaa eri maissa ja pyrkiä tankkaamaan tankki täyteen edullisemmilla alueilla ja tietysti riittävän ajoissa, jotta ehtii valita kohtuuhintaisen huoltoaseman. Meidän reittimme varrella esimerkiksi Latviassa, Puolassa ja Itävallassa oli edullisempaa bensaa kuin muualla. Hotelleja valitessa pidimme silmällä paikkoja, joihin kuuluisi ilmainen pysäköinti. Yön yli parkkimaksut saattavat olla kaupungeissa 15-20 euron luokkaa, mutta pienemmillä paikkakunnilla niiltä usein välttyy.
Reissukuluissa voi myös säästää välttelemällä maksullisia teitä aikataulujen salliessa, lounastamalla paikallisten leipomoiden antimilla ja tekemällä tarvittavia varauksia jo ajoissa netissä. Esimerkiksi Juutinrauman sillan ylitys Ruotsista Tanskaan oli hieman edullisempaa, kun osti samalla lauttalipun Gedseristä Rostockiin, jonne matkamme jatkui vielä samana iltana.
Muutama sana tavaramäärästä ja pakkaamisesta
Pakkaaminen on oma haasteensa, kun matka kestää kuukauden ja samalla reissulla on tarkoitus sekä juhlia häitä että telttailla festareilla. Me sorruimme ylipakkaamaan, ja iltaisin oli iso työ roudata tavaraa hotellihuoneeseen, kun autoon näkyville ei halua tai kannata jättää mitään. Myöskään liftaajia ei voinut noukkia matkaan, koska takapenkki oli suuren osan ajasta täynnä tavaraa. Tällä reissulla selkiintyi, että seuraava autoreissu on tehtävä keveämmin!
Matkatavaroiden pakkaamiseen on useampaa koulukuntaa, mutta itse kannatan pakkaamista rinkkoihin ja urheilukasseihin, jotta ne saa helpommin mahdutettua autoon. Rinkkaa puoltaa ainakin se, että joskus hotellihuoneeseen kuuluva parkkipaikka voi olla täysin eri kiinteistössä ja kävelymatkan päässä, ja tavaroita saattaa joutua kantamaan yllättävissäkin hetkissä. Ergonominen rinkka osoittautui hyväksi matkakumppaniksi, kun tavaroita tuli kannettua milloin mukulakivisillä vanhojen kaupunkien kaduilla, milloin alas mäkeä Cinque Terren kyliin, joihin ei turisteilla autolla ole asiaa.
× Lukuvinkki: Pakkausvinkit-kategoria Seikkailijattarissa ×
Reittisuunnittelusta: Kukkuloita, kirjaston kirjoja & kavereita
Ihaninta autolla reissaamisessa on vapaus ja parhaimmillaan määränpäiden sijaan itse matkanteko – siksi reitistä kannattaa tehdä mielenkiintoinen. Joskus on tarpeen saada pidempi matka taitettua moottoritiellä, mutta aikataulujen salliessa on pienemmillä maalaisteillä ja maisemareiteillä aivan oma tunnelmansa. Reittisuunnittelua varten löytyy kirjastoista hyvin opaskirjoja. Meidän matkaan valikoitui Lonely Planetin Provence Kaakkois-Ranska road tripit -kirja sekä täsmäopas Venetsiaan. Jos kirjaston kirjoja ei halua viedä ulkomaille, voi niitä hyödyntää etukäteissuunnittelussa.
Suunnittelimme reitille kaupunkeja, joita jompikumpi oli halunnut nähdä, sekä paikkoja, joihin ei ilman autoa kovin helposti pääsisi: automatkalla kannattaa ottaa ilo irti suloisista vuoristokylistä ja syrjäisemmistä luonnonpuistoista. Pyrimme näkemään kavereita eri maissa, ja matkaa rytmitti muutama etukäteen tiedossa oleva päivämäärä. Mukaan mahtui viikko kukkulan huipulla sijaitsevalla villalla Italiassa, sukulaisen häät Provencen maaseudulla, eläväisiä kaupunkeja (Genoa, Bern, München, Krakova..), upeita luontomaisemia (Gorges du Verdon), historiallisia Unesco-kohteita (Arles) ja klassisia turistitärppejä (Venetsia).
× Lukuvinkki: Paras rinkka reissuun ×
Lataa Offline-kartat ennakkoon
EU-roaming helpottaa reissaamista EU/ETA-alueella. Tarkista dataliittymäsi osalta etukäteen, paljonko EU-dataa sopimukseesi kuuluu ja tarkastele matkan aikana sen kulumista, välttäen tarvittaessa turhaa datan käyttöä.
Karttaohjelmat käyttävät dataa, mutta karttoja voi ladata puhelimelle jo ennakkoon, jolloin niitä pystyy käyttämään ilman dataa. Esimerkiksi Google Maps tai MAPS.ME toimivat tarpeeksi hyvin myös offline -tilassa.
Jos reissaa pidempään EU/ETA-maiden ulkopuolella, esimerkiksi Sveitsissä ja Balkanin alueella, voi olla järkevää hankkia käyttöön paikallinen sim-kortti. Muussa tapauksessa puhelimen datan voi laittaa pois päältä saapuessa maahan, ja jatkaa navigointia etukäteen ladattujen offline-karttojen kanssa.
Varaudu viivästyksiin tarpeeksi rennolla aikataululla roadtripilla Eurooopassa
En kannata turhan tarkkaa tai hektistä reittisuunnitelmaa, esimerkiksi kovin montaa täyttä ajopäivää tai tiukkoja aikatauluja. Omalla reissulla päiviä suunniteltiin vasta matkan edetessä. Majoitusta illalle löytää vielä samanakin päivänä, jos sietää epävarmuutta. Jos tarkemmat etukäteissuunnittelut ja majoitusvaraukset tuntuvat omalta, kannattaa silti jättää aikaa myös ihanille sattumille.
Yllättäviin viivästyksiin kannattaa varautua paitsi henkisesti, myös konkreettisesti varaamalla autoon aina hyvin vettä ja evästä. Esimerkiksi Ranskassa erilaiset liikenteen seisauttavat lakot ja tiesulut ovat yleisiä. Ruuhkiin voi jumittua pahimmillaan tunneiksi, erityisesti isojen kaupunkien lähellä. Myös liikenneonnettomuudet voivat seisauttaa liikenteen moottoritielläkin.
× Lukuvinkki: Kiinnostavia majapaikkoja läheltä ja kaukaa ×
Parhaat tuliaiset ovat makumuistoja tien päältä
Vaikka tavaramäärän paisuminen matkan aikana toi omia haasteitaan, oli kaikenlaisten syötävien, juotavien ja muiden paikallisten tuliaisten ostaminen tien päältä sen arvoista. Reissusta saa iloa irti pitkään, kun matkan jälkeen on voinut fiilistellä kesämuistoja erinäisten herkujen muodossa: ostin pestoa Genoasta, suolaa Camarguesta sekä viinejä yleisesti Ranskasta. Toin kotiin tuliaisena myös käyttötavaraa, kuten saippuaa Marseillesta. Sveitsistä ostetulle suklaalle kävi kuitenkin kuumassa autossa vähän huonosti…
Reissusta saa iloa irti pitkään, kun matkan jälkeen on voinut fiilistellä kesämuistoja erinäisten herkujen muodossa
Roadtrip Euroopassa – muista myös nämä:
- Matkan ajankohdalla voi olla merkittävä vaikutus mm. ruuhkiin, majoituksen saatavuuteen ja kustannuksiin. Euroopassa kesäkuu on vielä matalamman sesongin kautta, jolloin hinnatkaan eivät ole korkeimmillaan, elokuu taas on suurta sesonkia.
- Jos matkalla on tarkoitus telttailla, kannattaa muistaa että jokamiehenoikeuksia ei ole Euroopassa. On mahdollista löytää paikkoja joissa voi yöpyä maksutta, mutta helpointa on pystyttää teltta maksulliselle leirintäalueelle.
- Pohjoismaiden ulkopuolella on suositeltavaa ottaa mukaan todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Kysy sellaista vakuutusyhtiöltäsi.
- Vakuutuksen voimassaolotodistus eli vihreä kortti vaaditaan joissain maissa – tarkista lista Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.
- Jos lainaat ulkomaanreissuun auton tuttavalta, tarvitaan kansainvälinen valtakirja ajoneuvon omistajalta. Sen voi ostaa Autoliiton sivuilta.
Kirjoittaja: Eerika Leino (löydät Eerikan Instagramista)
Yhteisö vinkkaa: Seikkailijattarien Facebook-ryhmässä jaetut vinkit automatkailuun
“Kolikoita vessarahaksi mukaan!”
“Saksassa meidän reissulla tiet hiljeni yöksi ja silloin oli mukavampi ajaa verrattuna päivällä tapahtuviin hurjiin kaahauksiin. Sivupeili oli kovassa käytössä kun yhtäkkiä ohi suhahtaa autoja täysiä.”
“Lasten kanssa etenkin välipalaa aina autoon, koska tien päällä voi käydä jotain minkä vuoksi liikenne on pitkään seis.”
– Niina
Ja yhteisön roadtrip-konkarien reitti-ideoita:
”Espanjan ja Portugalin rajan tuntumassa on paljon kauniita, vehreitä vuoristoreittejä. Siirryin Espanjasta Monfortinhon kautta Portugaliin, lähellä esimerkiksi Monsanton linnoitus. Upeita maisemia joka puolella.”
– Laila
”Sloveniassa Triglavin ympäristö on tosi kaunista ja siitä Italian puolelle vaikka Dolomiiteille.”
-Julia
”Tehtiin joitain vuosia sitten Andalucian kierros, lento Malagaan ja sieltä Rondon kautta Sevillaan, Cordobaan ja Granadaan, josta takaisin Malagaan. Italiassa on ajettu Milano-Garda-Verona-Firenze-Siena- Volterra-Livorno-Pisa-Milano (jos jotain olisin jättänyt väliin niin Pisa). Kiva reissu oli myös Irlannissa Ring of Kerry. Auto otettiin Dublinista, joten matkalla pysähdyttiin mm. Corkissa ja Kilkennyssä.”
-Anna
”Euroopassa on melkein se ja sama mihin suuntaa, aina on paljon nähtävää, ja historiaa löytyy joka pellolta, kylästä ja kaupungista!”
-Maria