Afrikkalainen mausteseos resepti.

Afrikkalainen mausteseos – Resepti Afrikan makuihin

Afrikkalainen mausteseos loihtii ruoasta kuin ruoasta makuhermoja hivelevää herkkua. Tässä reseptit kolmeen maustesekoitukseen eri puolilta Afrikkaa. 

Kun mieli tekee eksoottisia makuja, tulevat kuvaan maustesekoitukset, jotka tietenkin sekoitetaan itse. Jauhamista varten tarvitset tehokkaan monitoimikoneen sekä mauste- tai kahvimyllyn. Kokeile afrikkalaisia maustesekoituksia vaikkapa tofun tai papujen marinointiin (lisää vain öljy ja anna marinoitua yön yli), lisää maustamattomaan kaurafraicheen ja käytä dipin tavoin tai salaatin kastikkeena, tai tee helppoa ja edullista pataruokaa afrikkalaisella twistillä. Voit myös laittaa mausteet kauniiseen lasipurkkiin ja antaa lahjaksi intohimoiselle kotikokille.

Resepti: Afrikkalainen mausteseos x 3

Pähkinäinen Dukkah

0,5 dl hasselpähkinöitä, pannulla paahdettuna
3 rkl seesaminsiemeniä, paahdettuna
3 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä, paahdettuna
2 rkl pistaasipähkinöitä, paahdettuna
2 rkl cashewpähkinöitä, paahdettuna
1 rkl kuminan siemeniä, paahdettuna
½ tl fenkolinsiemeniä, paahdettuna
1 tl suolaa
½ tl kuivattua minttua
¼ tl sokeria
Ripaus chilihiutaleita

Ohje:

Aja kaikki hienoksi jauheeksi monitoimikoneessa tai mauste-/kahvimyllyllä. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa max. kaksi viikkoa.

 

Xawaash

1 dl kuminansiemeniä
1 dl korianterin siemeniä
2 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaista kardemummaa
1 tl kokonaisia neilikoita
2 rkl kurkumaa

1 rkl kanelia (jos mahdollista, käytä ceylon-kanelia)

Ohje:

Paahda kaikki mausteet, paitsi kurkuma ja kaneli, pannulla keskilämmöllä 4-5 minuuttia. Älä polta. Jäähdytä ja aja hienoksi monitoimikoneessa tai mauste-/kahvimyllyllä.  Lisää sitten kaneli ja kurkuma. Säilö ilmatiiviisti, säilyy hyvänä noin 3 kuukautta.

 

Erittäin tulinen Berbere

1/2 tl sarviapilaa (fenugreek)
0,5 dl cayennea
0,5 dl paprikaa
1 rkl suolaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl jauhettua kardemummaa
½ tl jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/8 tl jauhettua neilikkaa
1/8 tl jauhettua kanelia
1/8 tl jauhettua maustepippuria

Ohje:

Aja sarviapilan siemenet hienoksi. Sekoita muut mausteet keskenään. Säilö ilmatiiviisti noin 3 kuukautta.

Teksti ja kuvat: Sanna Hiltunen

Kerro kaverille!

Scroll to Top