Inspiraatiota maailmaa tutkivilta naisilta naisille – tiedostavamman ja kauniimman maailman puolesta!

Afrikkalaisia mausteseoksia

Afrikan makuja mausteseoksin

Kun mieli tekee eksoottisia makuja, tulevat kuvaan maustesekoitukset, jotka tietenkin sekoitetaan itse. Tässä kolme maustesekoitusta eri puolilta Afrikkaa, joilla on helppo loihtia ruoasta kuin ruoasta makuhermoja hivelevää herkkua. Kokeile niitä tofun tai papujen marinointiin (lisää vain öljy ja anna marinoitua yön yli), lisää maustamattomaan kaurafraicheen ja käytä dipin tavoin tai salaatin kastikkeena, tai tee helppoa ja edullista pataruokaa afrikkalaisella twistillä. Voit myös laittaa mausteet kauniiseen lasipurkkiin ja antaa lahjaksi intohimoiselle kotikokille.

Jauhamista varten tarvitset tehokkaan monitoimikoneen sekä mauste- tai kahvimyllyn.

Afrikkalaiset maustesekoitukset

Pähkinäinen Dukkah

0,5 dl hasselpähkinöitä, pannulla paahdettuna
3 rkl seesaminsiemeniä, paahdettuna
3 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä, paahdettuna
2 rkl pistaasipähkinöitä, paahdettuna
2 rkl cashewpähkinöitä, paahdettuna
1 rkl kuminan siemeniä, paahdettuna
½ tl fenkolinsiemeniä, paahdettuna
1 tl suolaa
½ tl kuivattua minttua
¼ tl sokeria
Ripaus chilihiutaleita

Ohje:

Aja kaikki hienoksi jauheeksi monitoimikoneessa tai mauste-/kahvimyllyllä. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa max. kaksi viikkoa.

 

Xawaash

1 dl kuminansiemeniä
1 dl korianterin siemeniä
2 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl kokonaista kardemummaa
1 tl kokonaisia neilikoita
2 rkl kurkumaa

1 rkl kanelia (jos mahdollista, käytä ceylon-kanelia)

Ohje:

Paahda kaikki mausteet, paitsi kurkuma ja kaneli, pannulla keskilämmöllä 4-5 minuuttia. Älä polta. Jäähdytä ja aja hienoksi monitoimikoneessa tai mauste-/kahvimyllyllä.  Lisää sitten kaneli ja kurkuma. Säilö ilmatiiviisti, säilyy hyvänä noin 3 kuukautta.

 

Erittäin tulinen Berbere

1/2 tl sarviapilaa (fenugreek)
0,5 dl cayennea
0,5 dl paprikaa
1 rkl suolaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl jauhettua kardemummaa
½ tl jauhettua korianteria
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/8 tl jauhettua neilikkaa
1/8 tl jauhettua kanelia
1/8 tl jauhettua maustepippuria

Ohje:

Aja sarviapilan siemenet hienoksi. Sekoita muut mausteet keskenään. Säilö ilmatiiviisti noin 3 kuukautta.

Teksti ja kuvat: Sanna Hiltunen

Vegaaniruokaan erikoistunut kokki, jolla on usean vuoden kokemus vegaaniruuasta ja intohimo eksoottisiin makumaailmoihin. Hylkäsi hektiset keittiöt hetkeksi, ja on löytänyt onnen intialaisen ashramin suitsukkeentuoksuisesta maailmasta, joogasta ja mantralauluista. Asuu Helsingissä meren rannalla, opiskelee Snellman-korkeakoulussa ja haaveilee biodynaamisesta ekokylästä, joogaopettajan papereista ja omista kanoista.

Palaa Alkuun