Blinit

Ruokailmiö: Blinit Venäjältä

by

Blinit ovat venäläisen keittiön vanhimpia ja tunnetuimpia ruokalajeja, joilla herkuteltiin yleensä helmikuussa, laskiaisena, ennen paaston alkua. Blinien muoto ja väri symboloivat aurinkoa, ja pakannallisena aikana niillä palvottiin auringonjumala Jarilaa. Blinitaikina on hyvä hapattaa yön yli, jotta blineihin saadaan hapahko maku.

Vakiintunut käytäntö on tarjota blinit mädin, smetanan ja pilkotun kelta- tai punasipulin kera. Mädin voi helposti korvata vegaanisella merilevämäti Caviartilla ja smetanan Tofu-soijatuorejuustolla. Lisäksi blinin päälle jauhetaan mustapippuria suoraan myllystä.

Myös makeita blinejä voi tehdä.

Vegaaniset blinit

esitaikina:
1,5dl kaura- / soijamaitoa kädenlämpöisenä
20g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoa

taikina:
1,5 dl lager olutta
1 dl Yosa greek style -jogurttia
0,5 dl vehnäjauhoa
1rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa

Sinistä keijua paistamiseen

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kasvimaitoon kannellisessa astiassa, jossa taikinalle on kohoamisvaraa. Sekoita mukaan tattarijauhot. Taikina jää paksuksi. Sulje kansi ja laita jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.

Sekoita esitaikinaan ensin olut, vaikkapa vispilällä sekoittaen. Kun taikina on tasaista, lisää jogurtti, jauho, öljy ja suola ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna blinipannu keskilämmöllä. Paista blinit reilussa margariinissa noin 3 minuuttia per puoli. Käännä, kun reunat ovat kypsät ja keskusta miltei hyytynyt. Blinit voi kääntää useamman kerran rapeuden lisäämiseksi. Tarjoa mahdollisimman kuumana.

Teksti ja kuva: Sanna Hiltunen

Sannan oma ruokablogi täällä.


 

Vegaaniruokaan erikoistunut kokki, jolla on usean vuoden kokemus vegaaniruuasta ja intohimo eksoottisiin makumaailmoihin. Hylkäsi hektiset keittiöt hetkeksi, ja on löytänyt onnen intialaisen ashramin suitsukkeentuoksuisesta maailmasta, joogasta ja mantralauluista. Asuu Helsingissä meren rannalla, opiskelee Snellman-korkeakoulussa ja haaveilee biodynaamisesta ekokylästä, joogaopettajan papereista ja omista kanoista.

Latest from Random

kirje itselle

Kirje itselleni

Miksi kirjoittaa itselle ja mistä kirjoittaa? Mille tuntuu lukea omia ajatuksia 20

Terveiset kaamokseen

Lokakuu muuttui marraskuuksi lähes huomaamatta. Matkakuume alkaa nostaa päätään samaan aikaan, kun
Palaa Alkuun