Inspiraatiota maailmaa tutkivilta naisilta naisille – tiedostavamman ja kauniimman maailman puolesta!

Kolumbialaisia kastikkeita

Latinotunnelmaa kolumbialaisin kastikkein

by

Eteläamerikkalainen ruoka on yhtä aikaa tulista, kirpeää, makeaa ja raikasta. Latinotunnelmaa keittöön saa näillä helpoilla, kolumbialaisilla kastikkeilla joissa chili, lime ja korianteri ovat pääosassa. Salsa de ajo ja salsa rosada sopivat vaikkapa paistettujen perunoiden, uunikasvisten tai bataattiranskalaisten kylkeen. Aji picanten kirpeän tulinen maku on ihanaa paistetun tofun kanssa, ja rohkeammat käyttävät sitä peston tapaan. Aji de aguacate eli tulisempi versio guacamolesta maistuu leivän päällä, dippinä vaikkapa banaanilastujen ja nachojen kanssa tai lisukkeena. Buen provecho!

Kolumbialaiset kastikkeet

Aji picante

1 pieni chilipippuri siemenet poistettuna tai kuivattuja chilihiutaleita maun mukaan
noin 1dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
¼ tl suolaa
1 tl sokeria
puolen limen mehu
2 rkl öljyä
noin kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
puoli kourallista persiljaa silputtuna
puoli desiä kevätsipulia pilkottuna
1 pilkottu tomaatti

Ohje:

Aja kaikki blenderissä sekaisin tai sekoita ainekset käsin kulhossa. Säilyy jääkaapissa noin 10 päivää.

 

Salsa de ajo

2 dl vegaanista majoneesia (Valmiina saa Extra-merkkisenä, myös helppo ja nopea tehdä itse.)
5 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna
0,5 dl tuoretta korianteria
¼ tl suolaa tai maun mukaan
2 tl tuoretta limemehua

Ohje:

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Säilytä jääkaapissa. Säilyy hyvänä muutamia päiviä.

Salsa Rosada

1 dl vegaanista majoneesia (Valmiina saa Extra-merkkisenä, myös helppo ja nopea tehdä itse.)
0,5 dl ketsuppia
¼ tl tuoretta limemehua
suolaa
rouhittua mustapippuria
¼ tl tabascoa tai hot saucea

Ohje:

Sekoita lusikalla kulhossa. Säilytä jääkaapissa.

 

Aji de aguacate

2 avocadoa
1 habanero-pippuri tai vihreä chili, siemenet poistettuna ja hienonnettuna (kannattaa käyttää hanskoja)
kahden limen mehu
suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 kevätsipulin vartta hienonnettuna
hienonnettua tuoretta korianteria maun mukaan (reilusti)

Ohje:

Murskaa avocadot haarukalla, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Säilyy seuraavaan päivään.

 

Miten olisi seuraavaksi afrikkalaiset maut? Katso myös vegaanikokkimme Sannan reseptit afrikkalaisiin mausteseoksiin.

Teksti ja kuvat: Sanna Hiltunen

Vegaaniruokaan erikoistunut kokki, jolla on usean vuoden kokemus vegaaniruuasta ja intohimo eksoottisiin makumaailmoihin. Hylkäsi hektiset keittiöt hetkeksi, ja on löytänyt onnen intialaisen ashramin suitsukkeentuoksuisesta maailmasta, joogasta ja mantralauluista. Asuu Helsingissä meren rannalla, opiskelee Snellman-korkeakoulussa ja haaveilee biodynaamisesta ekokylästä, joogaopettajan papereista ja omista kanoista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Palaa Alkuun