Nú, chexw men wa ha7lh? Eli siis “Hei, kuuluuko hyvää?”, yhdellä monista Kanadan alkuperäiskansojen kielellä kysyttynä.
Toivottavasti teille kaikille kuuluu hyvää! Tänään haluan teille kertoa vähän Kanadan alkuperäiskansoista. Tuo yllä oleva tervehdys on Sḵwx̱wú7mesh eli englanniksi Squamish kansan kieltä. Asuin pari vuotta Squamishin kaupungissa Brittiläisessä Kolumbiassa ja siellä alkuperäiskansojen kulttuuri tuli paljon tutummaksi kuin täällä Ottawassa.
Matkailijan näkökulmasta on helppo mieltää kalliopiirrokset, museoissa olevat muinaiset työkalut tai Vancouverissa paraatipaikalla olevat toteemipaalut osaksi Kanadan historiaa. Mitä usein kuitenkin unohdetaan on se, että vaikka alkuperäiskansojen historia Kanadan alueella ulottuu yli 10,000 vuoden taakse, niin he eivät suinkaan ole kuolleet sukupuuttoon tai hävinneet minnekään – alkuperäiskansat ovat täällä edelleen.
Nykyään noin 5% kanadalaisista, tai reilu 1.6 miljoonaa, kuuluvat alkuperäiskansoihin. Heitä asuu joka puolella Kanadaa, tosin alkuperäiskansojen kulttuuri on merkittävästi enemmän esillä läntisessä Kanadassa kuin idemmässä. Vain Kanadan pohjoisessa, Nunavutissa ja Northwest Territoriossa, paikalliset alkuperäisasukkaat, Inuiitit, muodostavat enemmistön, muilla alueilla alkuperäiskansat ovat vähemmistö.
Kuten monissa maissa, historia ei ollut ystävällinen alkuperäiskansoille. Nykypäivän Kanadan suhde alkuperäiskansoihin on parantumassa ja sen hoitamiseen pistetään huomattavasti enemmän ajatusta kuin aiemmin, mutta työtä on vielä paljon jäljellä. Yksi askel eteenpäin oli ensimmäisen alkuperäisasukkaan nimittäminen Kanadan kenraalikuvernööriksi – kuningattaren edustajaksi – aiemmin tänä vuonna. Viimeisen seitsemän vuoden aikana yleiseksi käytännöksi on muodostunut maan tunnistukset (englanniksi land acknowledgement), esimerkiksi tapahtumien tervetulopuheissa. Niissä puhuja tunnistaa olevansa paikallisen alkuperäiskansan maalla, josta he eivät ole koskaan luopuneet. Tämä on poliittisesti korrekti tapa ilmaista, että kokoonnumme varastetulla maalla, joka aikanaan vietiin väkivalloin sen alkuperäisiltä omistajilta.
Kanadaan matkaavan kannattaa ehdottomasti nähdä vähän vaivaa sen eteen, että näkee oikeaa alkuperäiskulttuuria, sillä sitä on taatusti tarjolla. Toki sitä on myös vähän kyseenalaisissa paikoissa, kuten museossa täällä Ottawassa, jossa on maan suurin sisätiloissa oleva toteemipaalujen kokoelma, olkoonkin, että toteemipaalut ovat osa 5000 km päässä olevan länsirannikon kansojen kulttuuria. Muunlaista taidetta on toki nähtävillä joka paikassa, mutta jos toteemipaalut oikeassa asuinpaikassaan kiinnostavat, niin kannattaa suunnata Haida Gwain saarille.
Kävi matka minne tahansa Kanadassa, kannattaa perehtyä hieman alueen historiaan ja selvittää kenen mailla on matkaa tekemässä. Kanadalainen nettisivusto native-land.ca on loistava apuväline tähän, ja tämä sivusto kattaa myös Australian, Etelä-ja Väli-Amerikan, Meksikon sekä tietysti naapurimaan Yhdysvallat. Suosittelen kurkistamaan, koska on todella mielenkiintoista nähdä mitkä kansat olivat ja ovat edelleen näillä mailla ja mitä kieliä he puhuivat, tai puhuvat edelleen.
Talvisia terveisiä Ottawasta, Algonquin Anishinabe kansojen mailta. Giga-waabamin naagaj – nähdään myöhemmin!
Annika
Lukuvinkki: Jatka matkaasi toiselle puolen maailmaa ja Australian aboriginaalien pariin täällä!