sanna kalmari

Sanna Kalmari matkusti maailman ympäri – sähköpyörätuoli mukanaan

Kerro kaverille!

Kuukauden seikkailijatar on Sanna Kalmari. Hän on nainen, joka todistaa kaikki esteet voitettaviksi ja matkustaa maailmalla sähköpyörätuoli mukanaan. Lihassairaus ei ole ollut este edes maailmanympärimatkalle, se ei ole ollut oikealla asenteella varustetulle Sannalle edes hidaste.

Kuka olet?

Olen Sanna Kalmari, Palmuasema-matkablogin kirjoittaja ja esteettömän matkailun asiantuntija. Liikun synnynnäisen lihassairauteni vuoksi sähköpyörätuolilla ja matkustelen ympäri maailmaa innostaen blogini avulla muitakin liikuntarajoitteisia rohkeasti reissuun. Koulutan myös matkailualan ammattilaisia ymmärtämään paremmin esteettömästi matkailevan tarpeita ja toimin aina välillä matkanjohtajana esteettömillä matkoilla. Arkityössäni työskentelen sosionomina.

Mottosi tai voimalauseesi?

En ole osannut vielä kiteyttää kaikkea vain yhteen lauseeseen, mutta jotenkin se liittyisi siihen, että unelmat toteutuvat, jos niin päätät. Kaikki seikkailut vaativat aina lähdön ja elämästä kannattaa tehdä itselle paras.

Sanna Kalmari

Sanna Kalmari

Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla?

Parhaita asioita matkustamisessa ovat kohtaamiset. Niitä on mahdoton laittaa järjestykseen, sillä ne ovat niin erilaisia. Usein ne ovat hyvinkin lyhyitä, katseita, hymyjä tai muutamia lauseita, mutta silti merkityksellisiä. Pitkillä risteilyillä on ollut upea kohdata hyvin eri ikäisiä ihmisiä eri puolilta maailmaa samassa aamiaispöydässä, hisseissä, aurinkokannen tanssilattialla tai hyttikäytävällä. Kuvan olisin halunnut siitä kohtaamisesta, jossa olin Vanuatulla istuen poikkeuksellisesti matalalla manuaalipyörätuolissani ja ainakin kymmenen itseäni tuplasti isompaa taksikuskimiestä olivat kumartuneina ylleni neuvottelemaan kyydin hinnasta. Siitä tuli kyllä kohtuullisen pitkä kohtaaminen ennen kuin pääsimme yhteisymmärrykseen.

Ainutlaatuinen oli se kohtaaminen, jossa kenguru nuoli Australiassa jalkaani vähän liiankin innoissaan. Ensimmäisillä matkoillani Italiassa kohtasimme ystäväni kanssa junassa miehen, josta tuli seuraavana päivänä paikallisoppaamme San Remon iltaan. Teneriffan rannalla kohtasin sattumalta kanssani samaa harvinaista sairautta sairastavan matkailuintoilijan, jonka kanssa olimme pari vuotta myöhemmin husky-valjakkoajelulla Suomen pakkasissa. Matkanjohtajan työssäni olen kohdannut upeita asiakkaitani, jotka ovat epäröimisen jälkeen uskaltautuneet matkalle. Olen saanut kunnian olla mukana suurissa ilon hetkissä, mutta myös elämän raskaimpina aikoina sairauksien ja kuoleman hetkellä. Ne kohtaamiset jäävät ikuisesti mieleen.

Sanna Kalmari

Unohtumattomin seikkailu tai elämys?

Kahden kuukauden mittainen maailmanympärimatka pari vuotta sitten. Se koko reissu oli yhtä elämystä ja vei minut aivan uskomattomiin paikkoihin Islannista Yhdysvaltojen Seattlen kautta Tyynenmeren saarille, Australiaan ja Bangkokin kaaokseen. Tuolla matkalla erityisesti Tyynenmeren ylitys Seattlesta Sydneyyn risteilyaluksella oli unohtumatonta. Rakastin siinä matkassa kaikkea: alun odotusta ja jännitystä, huikeaa pienuuden tunnetta keskellä valtavaa Tyyntämerta, totaalista irtaantumista arjesta ja itseäni, että uskalsin.

Mikä on upein tai erikoisin paikka, jossa olet yöpynyt?

Seattlessa hotelli, jonne saavuimme illalla pimeän aikaan. Olin varannut standard-tasoisen esteettömän kahden hengen huoneen, mutta meidät johdatettiinkin 34 kerroksessa sijaitsevaan valtavaan huoneeseen, josta avautui näköalat yli koko sädehtivän kaupungin. Sieltä ei olisi malttanut poistua.

Sanna Kalmari

Pelkäätkö matkoilla jotain?

Ennen matkaa käyn aina mielessäni läpi kauhuskenaariot siitä, että avustajani sairastuisi tai loukkaantuisi matkalla niin pahasti, ettei pystyisi tekemään työtään tai sähköpyörätuolini hajoaisi, eikä ratkaisua löytyisi. Nuo molemmat tarkoittaisivat minulle täyttä toimintakyvyn menetystä, sillä tarvitsen apua kaikissa asioissa ympäri vuorokauden, enkä pysty liikkumaan yhtään ilman sähköpyörätuoliani. Ne ajatukset pelottavat aina ennakkoon, mutta unohtuvat onneksi matkalla, jossa yleensä en pelkää. Paitsi liian lähelle tulevia lintuja, joita pelkään kotonakin.

Paikka, jonne aina palaat?

Teneriffa. Se on aliarvostettu saari, josta löytää mitä vain. Kaunis, upea tunnelma, täynnä mahdollisuuksia ja ihanan helppo pyörätuolilla liikkuvalle. Olen viettänyt saarella useita viikkoja lomalla, työharjoittelussa ja töissä ja loma vie minut sinne tänäkin vuonna.

Pakkaan matkalle mukaani aina…

Sähköpyörätuolin laturin, minkä tahansa mittaiselle reissulle menenkin, sillä tuoli on ladattava joka yö, jotta saan päivällä vapauden liikkua. Mukanani on aina myös tärkeimmät työkalut ja ilmastointiteippiä pienten haavereiden varalle. Jokaisella lentomatkalla mukanani on puhallettava niskatyyny, jonka avulla pystyn istumaan lentokoneen penkissä. Aina mukanani on myös hyvä kirja. Minulla on kolme eri kokoista matkalaukkua, joita vaihtelen matkan pituuden mukaan ja laukut täyttyvät nykyään jo rutiinilla ja yleensä aina suunnilleen samalla sisällöllä.

Minkä neuvon antaisit muille naismatkaajille?

Unelmoi suuresti, tartu unelmiin ja tee suunnitelma niiden toteuttamiseksi. Matkusta juuri sinne ja sillä tavoin, kun itsestä hyvältä tuntuu. Seikkailijatar voi olla monella tavalla.

Sanna Kalmari

Matkailu on opettanut minulle…

Paljon joustavuutta ja sietokykyä. Siedän nykyään paljon paremmin odotusta, sitä että asiat eivät mene niin kuin haluaisin, että ihmiset ajattelevat eri tavoin kuin minä ja että aurinko ei paistakaan. Olen matkojen myötä oppinut paljon itsestäni ja siitä mitä elämältäni haluan. Matkat ovat opettaneet myös sovelluskykyä, jota voin hyödyntää arjessanikin. Se on tärkeää, sillä sitä tarvitaan tässä maailmassa, joka on vielä valitettavan esteellinen liikuntarajoitteisille. Olen matkojen myötä oppinut arvostamaan myös sitä, että asun juuri Suomessa, mikä antaa minulle lähtökohdat elää sellaista elämää kuin haluan. Matkani ovat myös konkreettisesti osoittaneet sen, että unelmilla on mahdollisuus toteutua.

 


Lukuvinkki: Tutustu myös muihin inspiroiviin naismatkailijoihimme!

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Sanna Kalmari matkusti maailman ympäri – sähköpyörätuoli mukanaan”

  1. Paluuviite: Inspiroidu näistä reissunaisista! – Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top