matkustaminen lasten kanssa

Matkustaminen lasten kanssa – Seikkailijatar äitinä

Matkustaminen lasten kanssa on mahdottomuus, luulevat monet. Matkustaminen on ohi, kun saatte lapsia! Kyllähän mekin matkustettaisiin, mutta kun on nuo lapset! Tekosyitä ja laiskuutta, väitän minä. Lue tästä miksi ja omaksu parhaat vinkit matkustamiseen lasten kanssa.

Kuvailen itseäni viestintätyössäni asiakkaille onnelliseksi äidiksi ja puolisoksi, mutta ennen kaikkea seikkailijattareksi, joka rakastaa matkustamista. Miksi? Siksi, koska koen olevani kaikkein eniten oma itseni matkustaessa, eikä äitiys ole muuttanut sitä. Nyt saan nauttia matkailusta mieheni Timon lisäksi yhdessä kaikkien rakkaimpien eli kolmen tyttäremme, Lauran (10v.), Emman (9v.) ja Hannan (2v.), kanssa.

Rakkaus matkustamiseen yhdistää – olipa niitä lapsia tai puolisoita tai ei. Lapset tuovat elämään ja matkustamiseen vain uuden ulottuvuuden. Itse asiassa oma matkustamiseni määrä ja matkojen pituudet ovat vain lasten saamisten jälkeen kasvaneet, koska Suomi mahdollistaa palkallisen reissaamisen äitiys-, isyys- ja muiden perhelomien kautta! Jos siis pelkäät lasten lopettavan matkustamisen, voit lopettaa jännäämisen tähän.

Lasten kanssa matkustaminen

Lasten kanssa matkustaminen – Minkälaiselle matkalle?

Jos lasten kanssa matkustamisen mahdottomuus on ensimmäinen harhaluulo, niin toinen on se, minkälaisia matkoja lasten kanssa voi tehdä. Moni väittää, että lasten kanssahan voi vain käydä Särkänniemessä tai korkeintaan laivalla, jossa on pallomeri ja Muumi-ohjelmaa. Pötyä! Lasten kanssa voi oikeasti matkustaa lähes minne vain, kun vain viitsii.

Aloitimme matkustamisen lasten kanssa Euroopan autolomilla. Kiertelimme joko omalla tai vuokra-autolla Saksaa, Sveitsiä, Italiaa, Ranskaa ja Espanjaa ristiin rastiin. Kaupunkilomilla kävimme esimerkiksi Roomassa ja Pariisissa. Euroopan jälkeen aloitimme laajentamaan reviiriä Amerikkaan ja tämän jälkeen edessä olikin jo koko maailma. Matka maailman ympäri kesti vajaa viisi kuukautta ja reitti kulki Hong Kongin, Indonesian, Australian, Uuden-Seelannin, Chilen, Brasilian ja Espanjan kautta.

Selässä kulki rinkka ja kädet työnsivät silloin yksi vuotta täyttäneen kuopuksemme matkarattaita.

Nyt vajaa vuosi maailmanympärimatkan jälkeen suunnittelemme jo pidempää irtiottoa ennen kuin nuorimmainen menee kouluun. Uusi maailmanympärimatka tai jopa diginomadius eivät ole yhtään liian suuria haaveita edes kolmen lapsen perheessä. Kaikki riippuu omasta asenteesta, tiedättehän? Siitä, että tämä on elämäni ja voin valita sen, mikä minut ja meidät tekee onnelliseksi.

Lasten kanssa matkustaminen | Pikkutyttö nukkuu rannalla.

Rakkaus matkustamiseen periytyy

Kirjoitan tätä Korculan saarella, Kroatiassa. Muu perhe nukkuu päiväunia pitkän lounaan jälkeen. Mukanani matkustavat mieheni vanhemmat ja oma perheeni eli mies ja kolme lasta. Edessäni avautuu turkoosina kimmeltävä meri ja kallioille kiipeilevät talot ja puut. Pienet kalastajaveneet keikkuvat kepeillä laineilla ja paikalliset teinit hyppivät laiturilta kiljuen mereen. Aurinko paistaa ihanan kuumasti. En voisi olla onnellisempi!

Sisimmässäni tunsin onnistuneeni, koska maailman avaruus, matkustamisen ihanuus ja nälkä uusiin maihin ja kulttuureihin on arvokkainta, mitä voin koskaan välittää lapsilleni.

Seikkailijattarena on hienoa nähdä sama matkustamisen rakkaus lapsissa. Viikko maailmanympärimatkamme jälkeen esikoinen kysyi: ”Äiti, milloin lähdetään taas reissuun?” Sisimmässäni tunsin onnistuneeni, koska maailman avaruus, matkustamisen ihanuus ja nälkä uusiin maihin ja kulttuureihin on arvokkainta, mitä voin koskaan välittää lapsilleni.

Kaikoura_Uusi_Seelanti

10 vinkkiä – näin matkustaminen onnistuu lasten kanssa

Lasten kanssa matkustaminen ei ole mahdotonta tai edes hankalaa. Joudut toki näkemään aluksi vähän enemmän vaivaa ennen kuin hommasta tulee rutiinia ja niin no – normaali osa elämääsi.

• Mieti ensin itse ja puolison kanssa, minkälaista lomaa halutaan viettää. Onko toiveissa ranta-, urheilu- tai vaikka kaupunkiloma? Sovita toiveet koko perheen tarpeisiin.

Pohdi matkustuskokoonpanoa. Matkustaisitko vaikka toisen ystäväperheen tai isovanhempien kanssa? Mitä asioita eri matkustusjengi mahdollistaa ja mistä olet valmis luopumaan? Miltä kuulostaisi romanttinen illallinen kahdestaan puolison kanssa tai vaikkapa tyttöjen shoppailupäivä? Lapsetkin nauttivat omien kavereiden seurasta.

Valitse hyvät lento- ja matkustusajat. Matkustaminen on moninkertaisesti rasittavampaa, kun kaikki ovat väsyneitä ja nälkäisiä. Jos tämä ei ole mahdollista, buukkaa taksit ja asunnot valmiiksi etukäteen ja mieti mistä perhe saa ruokaa.

Älä suunnittele ohjelmaa matkustuspäivien alkuun tai loppuun. Aikaerot ja siirtymät vievät voimia. Erityisesti lasten kanssa fiiliksen vaalimisella on paljon vaikutusta.

• Seikkailijatar-äidin käsilaukusta löytyy aina laastareita, nenäliinoja, tekemistä lapsille ja välipaloja. Ennakoi kiukku, nälkä ja väsy.

• Huolehdi omasta ja puolison jaksamisesta. Aikuiset tarvitsevat lomalla omaa aikaa ilman muista huolehtimista.

Suunnittele jokaisen päivän ohjelma niin, että sekä aikuisilla että lapsilla on jotain odotettavaa. Viettäkää esimerkiksi aamupäivä hitaasti heräillen ja pulikoiden oman kämpän uima-altaalla ja siirtykää hyvissä voimin lounaan jälkeen viinitilakierrokselle.

Suosi omaa taloa tai asuntoa hotellien sijaan. Oma pesukone, erilliset makuuhuoneet, ruoanlaittomahdollisuus ja enemmän omaa tilaa lisäävät matkustusmukavuutta.

Älä ahnehdi liikaa nähtävyyksiä ja tekemistä. Lapsetkin tarvitsevat lomaa. Muista myös pitää huolta lasten rutiineista, kuten ruoka-ajoista ja päiväunista. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää rutiinit ovat.

• Muista rento asenne ja nauti elämästä ja matkustamisesta!

Lue lisää vinkkejä lasten kanssa reissaamiseen Tarinoiden taival –perhematkablogista:

Maailman ympäri lasten kanssa – vinkit miksi ja miten
10+1 faktaa maailman ympäri lasten kanssa

Teksti ja kuvat: Heini Hirvonen


Seikkailijatar_Heini_Hirvonen

Heini Hirvonen, 40, on kolmen lapsen äiti ja matkustaa perheensä kanssa noin kolme kuukautta vuodessa. Heini kirjoittaa Tarinoiden taival -perhematkablogia  jossa inspiroidaan muita lapsiperheitä matkustamaan lähelle tai kauas ja viettämään aikaa yhdessä.

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top