Sija Kyytinen

Sirkustirehtööri, joka yöpyy vaikka riippuen

Silja Kyytinen on maailmalla ristiin rastiin seikkaillut, omien sanojensa mukaan keski-ikäistynyt seikkailijatar, joka on heittäytynyt hetkiin – vaarankin uhalla. Milloin yöpaikaksi on valikoitunut bordellisravintola ja milloin liftikyyti irtoaa entiseltä asekauppiaalta. Hyvä tuuri on onneksi kulkenut matkassa aina mukana! 

1. Kuka olet?

Silja Kyytinen, 40-vuotias sirkuksen tirehtööri.

2. Mottosi tai voimalauseesi?

Ei ole.

3. Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla…

Liftasimme panamalaisen rekkakuskin kyydissä Väli-Amerikan halki. Ihmettelimme, miksi mies vaikutti niin säikyltä ja vainoharhaiselta, kunnes jonkin aikaa matkattuamme kävi ilmi, että hän oli entinen aseiden salakuljettaja ja pelkäsi henkensä edestä, koska tiesi liikaa. Matkustimme monta yötä ja päivää miehen kyydissä ja opimme yhtä ja toista hänen elämästään ja salakuljettajan ammatista. Kun saavuimme Panamaan, mies majoitti meidät kotiinsa, vei meidän kirkkoonsa (salakuljettajan uran jälkeen hän oli tullut uskoon) ja esitteli muun muassa entisen asekätkön talonsa alta.

Kuukauden seikkailijatar: Silja Kyytinen

4. Unohtumattomin seikkailu tai elämys

Tuolla samaisella reissulla halusimme liftata Panamasta Kolumbiaan meriteitse, joten päädyimme etsimään kyytiä hieman epämääräiseltä, ilmeisesti laittomalta satama-alueelta. Aluksi kyytiä ei meinannut löytyä, joten pestauduimme perunankuorijoiksi bordelliravintolaan, jonka torakoiden täyttämässä takahuoneessa saimme myös nukkua sopivaa kyytiä odotellessa. Lopulta yhden laivan kapteeni lupasi ottaa meidät salamatkustajiksi laivaansa pientä korvausta vastaan.

Laivaan päästyämme kävi ilmi, että olimme onnistuneet liftaamaan salakuljettajien kyytiin. Matkan piti kestää pari päivää, mutta laittoman lastin vuoksi jouduimme pakoilemaan sekä rannikkovartiostoa että kolumbialaisia puolisotilaallisia joukkoja, jotka partioivat Kolumbian rannikolla. Niinpä lyhyeksi aiottu matka kesti niin kauan, että laivasta ehti loppua polttoaine ja se jäi ajelehtimaan jonnekin Panaman ja Kolumbian välille. Lopulta toinen rahtilaiva antoi meille polttoainetta ja pääsimme rantautumaan keskellä yötä hiekka-aavikolle Kolumbian pohjoisosaan. Siellä me sitten juhlimme hiekka-aavikolla kuunloisteessa merimiesten kanssa salakuljetetun viskin voimalla.

Seuraavana päiväni liftasimme Bogotaan, jossa yritimme saada sisääntuloleimat passeihimme. Yllätys, yllätys se ei onnistunut, joten saimme häädön ja muistaakseni vuorokauden aikaa poistua Kolumbiasta.

Silja Kyytinen

Kuukauden seikkailijatar: Silja Kyytinen

5. Mikä on upein tai erikoisin majapaikka, jossa olet yöpynyt?

Erikoisia majapaikkoija on paljon, sillä liftireissuilla on tullut yövyttyä tosi mieleenpainuvissa paikoissa. Bordelliravintolan lisäksi tulee mieleen se kerta Ranskan maaseudulla, kun päätimme pikkuveljeni kanssa virittää riippumaton festareiden jälkeen pellon laidalle ja jatkaa matkaa vasta seuraavana päivänä. Napostelimme pellolta sokeriruokoa aikamoisen kasan aamuyön nälässämme ja köllähdimme sitten tyytyväisinä riippumattoon koisimaan. Aamulla tulikin sitten aika kiire lähtö, kun tajusimme virittäneemme riippumatomme maatalon pihamaalle.

Ehkä upein majapaikka oli Zanzibarilla, jossa lomailimme mieheni kanssa. Saarella ei ollut juuri ollenkaan muita matkalaisia, joten saimme aivan minimaaliseen hintaan käyttöömme kokonaisen rantaresortin, jonka jaoimme muistaakseni yhden toisen pariskunnan kanssa. Meillä oli valtavan kokoinen huoneisto, jonka koko seinän levyiseltä parvekkeelta kimmelsi turkoosi meri.

Silja Kyytinen

6. Pelkäätkö matkoilla jotakin?

Aika vähän on tarvinnut pelätä, tosin en pelkää kovin helposti muutenkaan mitään. Olen luottanut siihen, että jotenkin pärjään. On minut vaikka ryöstetty veitsellä uhaten, mutta silloinkin voimakkaimmat tunteet tulivat vasta jälkikäteen. Olen ollut aika onnekas.

7. Paikka, jonne aina palaat

Tällaisenä keski-ikäistyneenä seikkailijattarena tykkään käydä kaupunkilomilla, joista suosikkini on Barcelona. Palaan sinne uudestaan ja uudestaan. Kaupungista löytää joka kerralla uusia puolia ja uusia seikkailuja.

8. Pakkaan matkalle mukaani aina…

Uima-asun. Aina pitää päästä uimaan, vaikka avantoon. Yleensä mukana on myös hyvä kirja. Nuorempana en ottanut reissuille mukaan juuri mitään. Pienimmillään mukana oli lasten matkalaukku, joka oli kiinnitetty vyöllä selkään ja siellä uikkarit, yhdet vaihtovaatteet, snorkkeli ja lasit sekä aurinkohattu ja todennäköisesti hammasharja ja matkapyyhe.

Kuukauden seikkailijatar: Silja Kyytinen

9. Minkä neuvon antaisit muille naismatkaajille?

Kannattaa olla valppaana, mutta ei pelätä. Kaikkea voi tehdä, mutta kannattaa vähän miettiä kenen kanssa lähtee ja minne. Vaikka itsehän olen lähtenyt kaikkie kanssa minne vaan, mutta aina voi antaa sellaisia neuvoja, joita ei itse noudata. En ehkä liftaisi ihan yksin. Olen liftannut paljon, mutta aina jonkun kanssa.

10. Matkailu on opettanut minulle…

Avartanut mieltä ja tehnyt rohkeammaksi.

Kuukauden seikkailijatar: Silja Kyytinen

Artikkelikuva: ©Jussi Helttunen

Tällä palstalla esittelemme upeita naisia, jotka matkailevat maailmalla muillekin suuntaa näyttäen!

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Sirkustirehtööri, joka yöpyy vaikka riippuen”

  1. Paluuviite: Kuukauden Seikkailijattaret -kooste – Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top