Aloittelevat veneilijät vesillä, Skipperin veneellä.

Skipperin kyydeillä vesille!

Kaupallinen yhteistyö: Skipperi

Tämä kesä on Seikkailijattarissa omistettu veneilylle ja kutsummekin erityisesti naisia vesille. Mekin liityimme osaksi Skipperin yhteiskäyttövenepalvelua ja opettelemme parhaillaan veneilemään. Miten siis päästä alkuun veneilyharrastuksen parissa ja mitä tulee ottaa huomioon, kun aikoo suunnata valloittamaan Suomen vesiä?

Et tarvitse omaa venettä, voit olla veneiden yhteiskäyttäjä

Aloittavana veneilyn harrastajana ei missään nimessä kannata heti alkuun hankkia omaa venettä, onhan vaihtotalous ajanhenkistäkin. Veneiden yhteiskäyttöpalvelua tarjoava Skipperi on oiva tapa päästä vesille ilman omaa venettä, vaikka joka päivä. Samalla välttyy kaikilta veneen ylläpitokustannuksilta ja talvipaikan etsimisen taakalta.

Skipperin veneet sopivat aloittelijoille.
Useilla pääkaupunkiseudun saarilla on laituri, johon on kätevää kiinnittyä.

Mikä on Skipperi Fleet?

Skipperin Fleet on lyhykäisyydessään veneiden yhteiskäyttöpalvelu, joka mahdollistaa veneilyn ilman, että tarvitsee omistaa omaa venettä. Sitä voi verrata vaikka Alepan kaupunkipyöriin, joita myöskin saa jäsenenä käyttää ilman lisämaksua aivan rajattomasti. Ainoa lisämaksu on veneen polttoainekulut ja ainoa ero pyöriin, että venettä ei voi vain napata telineestä ilman etukäteisvarausta – ymmärrettävästäkin syystä.

Kuukausimaksulla saa siis käyttöönsä veneitä ympäri Suomea ja jopa maailmaa. Veneitä on tarjolla monia satoja ja niistä voi valita mieleisensä, miehen nimellä nimetyn vetten kulkuneuvon. Veneilykertoja ei rajoiteta ja pisimmillään veneen saa käyttöönsä noin vuorokaudeksi, jos onnistuu nappaamaan sekä tarjolla olevan äkkilähtoveneen että aina pari päivää aiemmin avautuvan ennakkovarausveneen. Yleisimmin veneily jaetaan ilta- ja aamuvuoroihin ja muutaman tunnin vuorolla ehtii jo esimerkiksi lähisaarille oikein mainiosti. Myös jäsenyyden voi määrittää joko koko viikon kattavaksi jäsenyydeksi tai hieman edullisempaan, arkipäiväjäsenyyteen.

Veneet on täysin varusteltuja ja kaikissa veneissä on kaikki tarpeellinen pelastusliiveistä plotteriin, köysiin ja merikarttoihin.

Veneilyn taidot otetaan haltuun viimeistään Skipperin omassa Akatemiassa, jossa käydään virtuaalisesti läpi kaikki tarvittavat veneilyyn vaadittavat taidot. Veneen varausta ja käyttöönottoa varten on olemassa Skipperin oma sovellus, joka on erittäin helppokäyttöinen.

Tutustu Skipperiin enemmän täällä!

Veneilyn taitoja kannattaa kartuttaa osaavassa seurassa

Veneily on käytännössä kuin autoilua; ei ole vaikeaa ajaa suoraa tietä ilman vastaantulijoita, mutta kaupungin keskustassa pitää tietää säännöt ja osata seurata liikennemerkkejä ja muita kulkijoita. Kannustammekin aloittelevia veneilijöitä kartuttamaan taitojaan kokeneemmassa seurassa. Veneilyyn liittyy muutakin kuin pelkkä ohjaaminen ja välillä monen asian seuraaminen samaan aikaan voi tuntua haastavalta. Turvaa luo, jos kyydissä on apukäsiä ja ainakin yksi muu ihminen, joka tuntee veneilyn salat ja osaa lukea karttaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja on parempi harjoitella hissukseen osaavassa seurassa kuin päätyä itsekseen merihätään. Kokeneemman veneilijän istuessa vieressä, olo ohjatessa on varmasti turvallisempi ja pikku hiljaa taitojen kartuttua uskaltaa jo vesille entistä rohkeammin. Mikä sitä paitsi parempaa kuin veneillä vaikka hyvän ystäväporukan kesken!

Aloitteleva veneilijä Skipperi
Yhteiskäyttöveneilemään lähtiessä tulee tarkastaa kaikki veneen osat ja pitää huoli, että kaikki tarvittava on mukana.

Veneilyssä pitää muistaa muuttujat

Vesi on liikkuva elementti, vesistöissä on eroja ja sää saattaa muuttua hetkessä. Nämä kolme kultaista sääntöä kun muistaa, pääsee jo pitkälle. Seuraa kartasta matalikkoja ja muita huomioitavia asioita. Tässäkin kannattaa alkuun käyttää apuna varmistajaa eli kaveri, joka seuraa myös reittiä. Myös reitin etukäteissuunnittelu on tärkeää, että itse reitillä osaa pysyä väylällä ja tietää, mihin on menossa. Myös säätiedotusta on hyvä seurata, samoin kuin taivasta.

Opettele veneilyn navigaatiotaidot

Yksi tärkeimmistä asioista veneilyssä on osata lukea vesistöjen merkkejä ja tietää, mistä väylä kulkee. Esimerkiksi Skipperin Akatemia antaa hyvät valmiudet perusmerkkien tulkitsemiseen ja erilaisten väylämerkkien lukemiseen. Milloin ohittaa edessä pönötttävä kepukka oikealta ja milloin vasemmalta? Mikä väri tarkoitti mitä?  Tässäkin asiassa kokemus tekee mestarin ja pikku hiljaa merkit alkavat tulla tutuiksi. Alkuun hyvä vinkki on vaikka tulostaa itselleen muistisääntöjä ja kuvia merimerkeistä. Muista aina, että panikoitumisen sijaan kannattaa vain hidastaa vauhtia. Hidas vauhti antaa aikaa ajatella.

Skipperin veneen edustalla naismiehistö.
Veneily on parasta hyvässä seurassa!

Yhdessä on mukavampaa

Veneessä yksi on aina niin sanottu kippari eli vastuunkantaja. Vaikka sooloseikkailut ovat seikkailijattarienkin mieleen, jotkut asiat ovat ehdottomasti parhaita jaettuina ja tähän kastiin menee ehdottomasti veneily. Veneessä apukäsiä tarvitaan aina ja miehistö (tai naisisto) on aina paikallaan. Skipperin jäsenyyden kohdalla jäsenyys on aina yhden ihmisen jäsenyys eli sen, joka kantaa vastuun veneestä ja kaikkien turvallisuudesta ja joka päättää, milloin vesille lähdetään. Jäsenenä mukaan kannattaa ottaa kivaa veneilyseuraa sekä avuksi että iloksi. Muista myös, että jaetut kyydit ovat ympäristöystävällisiä kyytejä ja myös taloudellisia kyytejä, ovathan bensakulut silloin jaetut.

Skipperin veneellä.
Aloittelevakin veneilijä oppii nopeasti veneen ohjauksen.

Veneily antaa siivet vesillä

Kun veneilyn makuun pääsee, alkaa uusi maailma avautua ja homma muuttuu joka kerta sujuvammaksi. Maltti on valttia ja harjoittelu tekee mestarin. Vene alla pääsee valloittamaan sellaisia helmiä Suomesta, joista ei osaisi haaveillakaan. Vain lyhyen merimatkan päässä avautuu uudenlainen maisema ja arjen kiireet sekä melut jäävät unholaan. Kuvittele hiljainen luoto, grillituli ja ympäröivä meri. Tai kuvittele kesäyö, hiljentynyt saari ja lasi kuplivaa kädessä. Veneily mahdollistaa uudenlaisen tutkimusmatkailun ja vene on oikein käytettynä luotettava matkakumppani, joka antaa siivet vesillä!

 

Lukuvinkki: Pääkaupunkiseudun saaret aloittelevalle veneilijälle

 

Psst! Onko täällä veneileviä seikkailijattaria? Mitä vinkkejä teillä olisi antaa aloitteville veneilijöille?

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top