sohvaseikkailijatar - naiskirjailijoiden lähi-itä

Kirjoja Lähi-Idästä: Naiskirjailijoiden moderni Lähi-Itä

/

Kerro kaverille!

Kiinnostaako tai haaveiletko Lähi-Idän tunnelmasta? Tuhannen ja yhden yön eksotiikan lisäksi kannattaa tutustua moderniin Lähi-itään, jonka kiinnostavimmat kertomukset tulevat naisilta. Tässä kuumimmat kirjat Lähi-Idästä vinkit kevättalven kirjallisuuspiireihin.

1. Randa Jarrar: A Map of Home (2008)

Nidali on palestiinalaisen isän ja egyptiläis-kreikkalaisen äidin kapinallinen tytär, joka yrittää kasvaa naiseksi boheemin äidin, despoottisen isän sekä jatkuvan kotimaan vaihtumisen ristitulessa. Nidalin tarina on samaan aikaan hykerryttävän hauska ja sydäntä viiltävän traaginen. Kirja on paitsi universaali nuoren naisen kasvukertomus, myös tutkielma siitä, mitä kotimaa, juuret ja niiden häilyväisyys merkitsevät.

2. Shahrnush Parsipur: Women Without Men (1989)

Parsipurin maagista realismia tihkuvan pienromaanin naiset pakenevat miesten hallitseman yhteiskunnan normeja ja päätyyvät asuttamaan tyhjillään olevaa huvilaa Teheranin ulkopuolella. Romaani kuvaa lyyrisesti ja vertauskuvallisesti naiseutta ja naisen asemaa Iranin islamilaisessa tasavallassa. Tsekkaa myös Shirin Neshatin ohjaama, kirjaan perustuva elokuva.

3. Samar Yazbek: Cinnamon (2007)

Cinnamon on romaani luokasta, sukupuolesta, vallasta ja syyrialaisesta yhteiskunnasta ennen sodan syttymistä. Kahden hyvin erilaisista taustoista tulevan naisen luokkaerojen ja seksin värittämää suhdetta kuvaava romaani vilauttaa meille sellaista Lähi-itää, josta harvoin luemme lehdistä.

4. Azar Nafisi: Lolita Teheranissa. Kirjalliset muistelmat (2003)

Kirjallisuuden opettaja perustaa kotiinsa naisten lukupiirin jouduttuaan jättämään työnsä Teheranin yliopistossa. Nafisin muistelmat on paitsi kiinnostava aikalaiskuvaus iranilaisista (nais)intellektuellipiireistä, myös muistutus taiteen valtavasta voimasta niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.

Kuva: ©Unsplash!

Lukuvinkki: Seikkailijattarien elokuva- ja sarjavinkit

 

Kerro kaverille!

Vieraskirjoittaja

Tämän artikkelin on kirjoittanut vieraileva Seikkailijatar. Vierailijamme ovat lukijoita, maailmanmatkaajia ja eri alojen asiantuntijoita.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dj world - Nicolas Jaar & Theatre Roosevelt - The ego_Sebastian Grimm
EDELLINEN SEIKKAILU

World dj: Nicolas Jaar & Theatre Roosevelt - The ego

Rakkautta ensisilmäyksellä
SEURAAVA SEIKKAILU

Katseet kohtasivat: "Darling, are you ok?"