Sotakirjat

Sotakirjoja ja -elokuvia sodan toiselta puolen

Tarinat, olivat ne sitten tosia tai keksittyjä, vievät meidät syvemmälle ihmiskohtaloihin ja lähemmäs paikkoja, joihin emme välttämättä muuten saisi mitään kosketusta. Ne paljastavat meille ennakkoluulojamme ja vastaavat kysymyksiin, joita emme ehkä uskaltaisi kysyä.

Tällä kertaa esittelyssä on joukko kirjoja ja elokuvia, jotka tuovat inhimillisyydellään valoa pahimman maailmantuskan keskelle, ja jotka auttavat samastumaan niihin miljooniin ihmisiin, joiden arkipäivää sota ja terrori varjostavat. Tässä sotakirjoja ja -elokuvia sodan toiselta puolen.

Samar Yazbek: The Crossing: My journey to the shattered heart of Syria (2015)

Maanpaossa elävä toimittaja ja kirjailija Samar Yazbek teki Syyriasta lähdettyään henkensä kaupalla useita matkoja takaisin kotimaahansa raportoidakseen syyrialaisten kärsimyksistä maailmalle. Kaikesta sydäntäsärkevyydestään huolimatta Yazbekin kirja on kuvaus ihmisten käsittämättömästä selviytymisenhalusta, toivosta ja ihmisarvon säilyttämisestä brutaalin sisällissodan jaloissa.

Adnan Mahmutović: How to Fare Well and Stay Fair (2012)

Mahmutovićin traagisissa, mutta lämpimän humoristisissa novelleissa kuljetaan bosnialaisten matkassa Euroopan halki Ruotsiin ja kuvataan uuden elämän rakentamista pakolaisuuden ja sodan raunioilta. Koskaan pakolaisuutta kokematta on vaikea sanoa, miltä kodin ja kotimaan menettäminen oikeasti tuntuu, mutta Mahmutovićin henkilökaartin avulla siitä saattaa saada pienen häivähdyksen.

David Grossman: Sinne missä maa päättyy (2008, suom. 2011)

Sinne missä maa päättyy on yksi vavahduttavimpia kirjoja, joita olen koskaan lukenut. Lähes 700 sivulla käydään läpi kaikki se, mikä meitä lopulta liikuttaa: rakkaus ja kuolema, toivo ja pelko, läheisyys ja etääntyminen. Kirjan näyttämönä on Israel, jossa sota häilyy lakkaamatta kaiken taustalla, olit miehityksen puolella tai et, ja tarinan keskiössä Ora-niminen nainen, joka yrittää pitää armeijaan lähteneen poikansa hengissä vaeltamalla autiomaassa suru-uutisten ulottumattomissa.

Janine di Giovanni: Ghosts By Daylight: A Memoir of War and Love (2011)

Kahden sotareportterin rakkaustarina alkaa piiritetyn Sarajevon Holiday Innistä ja jatkuu läpi konfliktien aina Afganistanista Irakiin ja Tšetšeniasta Norsunluurannikolle, kunnes päättyy lopulta Pariisiin, jossa pariskunta yrittää jättää taakseen lähes kaksi vuosikymmentä sotatantereilla. Di Giovanni kuvaa vivahteikkaasti ammattinsa raadollisia puolia, jotka varjostavat niin avioliittoa kuin äidiksi tulemista.

Lue ote kirjasta.

Sean McAllister: A Syrian Love Story (2015)

McAllisterin kamera seuraa syyrialaisten Raghdan ja Amerin perheen tarinaa kosketusetäisyydeltä läpi kansannousun, sodan syttymisen ja pakolaisuuden. Dokumentti kertoo raadollisesti, mutta kovin inhimillisesti kaiken oleellisen siitä, miten valtion harjoittama terrori ja sota repivät hajalle paitsi yhteiskuntia, myös yksittäisiä ihmisiä ja perheitä.

Katso elokuvan traileri.

Mai Masri: 3000 Nights (2015)

Miehitetyllä Länsirannalla asuva palestiinalainen Layal pidätetään syyttä ja heitetään israelilaiseen vankilaan, jossa palestiinalaisvankeja piinaavat paitsi vankilan henkilökunta, myös israelilaiset kanssavangit. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva kertoo vankilassa lapsen synnyttävän Layalin ja muiden naisvankien kohtalon kautta miehityksen mielivaltaisuudesta, naisten välisestä solidaarisuudesta sekä palestiinalaisten taistelusta vapauden puolesta.

Katso elokuvan traileri.

Lue myös: Kirjoja Lähi-Idästä: Naiskirjailijoiden moderni Lähi-Itä

Kuva: ©Matthew Henry/Unsplash.com

Tällä palstalla luetaan kirjoja, katsellaan elokuvia ja seikkaillaan kotisohvalta käsin maailman laidalle ja takaisin.

Kerro kaverille!

Scroll to Top