fbpx

Lukuvinkki: H niin kuin haukka

/

Sikäli kun muistan, en ole eläissäni lukenut yhtä ainutta luonto- tai eläinaiheista kirjaa, jollei lapsuuden hevoskirjoja lasketa. Usein nerokkaan kirjan tunnistaakin siitä, että näennäisen epäkiinnostava tai triviaali aihe kätkeekin yllättäen sisäänsä jotain hyvin olennaista vaikkapa yhteiskunnasta tai ihmisenä olemisesta.

Helen McDonaldin H is for Hawkin (2014, suomennettu 2016 nimellä H niin kuin haukka) tapauksessa tuo näennäinen pintataso on haukkametsästys. Kirja on voittanut Time-lehden parhaan tietokirjan palkinnon, vaikka oikeastaan se on erikoislaatuinen ja kiehtova yhdistelmä luontokirjaa, elämäkertaa ja kaunokirjallista muistelmateosta.

Teos liikkuu koko ajan useammassa tasossa. On tietenkin haukkametsästys ja siihen liittyvän perienglantilaisen kulttuurin kuvaaminen. On isän kuolema, raastava suru ja lapsuuden unelma, oma kanahaukka, joka täytyy kesyttää ja kouluttaa. Tarina luontokappaleen ja ihmisen välisestä suhteesta kulkee punaisena lankana läpi kirjan, ja McDonald käyttää sitä taitavasti vertauskuvana surulle ja vieraantumiselle.

Näiden rinnalla McDonald peilaa oman haukkansa kesyttämistä kirjailija TH Whiten epäonnistuneeseen uraan haukankesyttäjänä ja rakentaa samalla mielenkiintoisen muotokuvan edesmenneestä kirjailijasta.

McDonaldin kieli on kaunista, painavaa ja hyvin englantilaista. Kirjailija kietoo taitavasti yhteen kaikki näennäisesti toisistaan etäällä olevat tasot ja rakentaa vaikuttavan kuvauksen paitsi kaikennielevästä surusta, myös petolinnun sisäisestä maailmasta, niin hyvin kuin sen kuvaaminen on ylipäätään mahdollista.

Lue ote kirjasta (englanniksi) täältä.

Kuva: Quentin Dr/Unsplash

Tällä palstalla luetaan kirjoja, katsellaan elokuvia ja seikkaillaan kotisohvalta käsin maailman laidalle ja takaisin.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ateena kypseli
Edellinen seikkailu

Kypseli – elämää sykkivä kaupunginosa keskellä Ateenaa

melbourne
Seuraava seikkailu

Hipstereiden Melbourne on täynnä yllätyksiä

Latest from Kulttuuri

Heijastuksia runoilijan sielusta

Seikkailijattarien satunnaisessa kirja-arvosteluosiossa syynätään tällä kertaa Mika Määttäsen kirjaa Sisäinen Intia – Heijastuksia feminiinisestä sielusta. Määttänen

Matkapäiväkirja värein

Oletko miettinyt koskaan merkitä ylös värejä, joita kohtaat matkoillasi? Aloin miettiä aihetta, kun tapasin tanskalaisen väri-,