Yksinmatkailu naisena | Turvallisuus.

Soolomatkalla naisena – 12 vinkkiä turvallisuuteen

Kerro kaverille!

Matkalle yksin naisena, mutta turvallisuus huolettaa? Naisten soolomatkailu on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan. Vaikka yksinmatkailua ei enää nähdä uhkarohkeana riskinottamisena, silti ylivoimaisesti suurin huolenaihe soolomatkaileville naisille on edelleen turvallisuus. Nämä pienet käytännön vinkit voivat auttaa mielenrauhan takaamisessa soolomatkalla.

Media, tv-sarjat ja elokuvat maalaavat silmille jatkuvasti soolomatkailevan naisen pahimpia uhkakuvia. Lisäksi huolissaan olevat ystävät ja perhe saattavat pelotella sinua jäämään. Älä anna näiden pelästyttää.

Kauheita asioita tapahtuu joskus, sitä ei käy kieltäminen. Mutta on paljon todennäköisempää, että matkallasi tulet hämmästymään, kuinka ystävällisiä ja huomaavaisia ventovieraat voivat olla. Tulet huomaamaan, että jokainen ei suinkaan ole perässäsi, vaan ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä on hyviä. Paikalliset pitävät sinusta huolta paljon useammin kuin vaanivat pahat mielessään.

Silti, järki kannattaa pitää päässä, niin kuin kotonakin. Pieni määrä pelkoa mukana soolomatkalla on tervettä, sillä se pitää varpaillaan ja varovaisena. Mutta älä anna pelon estää reissaamista ja uusien asioiden kokemista.  Kaikella todennäköisyydellä et pelkästään selviä hengissä, vaan saat itsevarmuutta ja palaat kotiin kovassa kuumeessa lähteä uudestaan.

Soolomatkailu ja turvallisuus | Tyttö Vietnamin kadulla.

Matkailu yksin naisena ja turvallisuus

Tässä vinkkejä soolomatkailevalle naiselle turvallisuutta ajatellen. Kaikki eivät liity sukupuoleen, mutta valitettavasti on asioita, joita naisten täytyy miehiä enemmän maailmalla ajatella.

1. Pidä huolta matkavakuutuksesta ja rokotuksista.

Suurin uhka matkalla ei suinkaan ole raiskaus tai kidnappaus, vaan liikenneonnettomuus tai sairastuminen. Tee matkustusilmoitus ja pidä matkassa kopioita dokumenteista kuten passista.

2. Tee taustatyösi.

Ota etukäteen selvää kohteen turvallisuudesta, riskeistä, yleisistä huijauksista ja mahdollisista alueista, joita kannattaa välttää. Kaikkialle ei kannata lähteä yksin harhailemaan. Vältä myös eksymistä. Tutustu karttaan etukäteen, ettei sitä tarvitse kuikuilla julkisilla paikoilla. Nappaa majoituspaikasta aina mukaan käyntikortti. Jos yksinmatkailu jännittää, kohdetta valitessa voi ottaa turvallisuuden huomioon.

3. Yritä sulautua joukkoon.

Ota etukäteen selvää paikallisesta kulttuurista ja normeista. Älä pukeudu liian huomiota herättävästi. Yrittää näyttää itsevarmalta, vaikka et sitä olisikaan. Joissain maissa feikkihääsormus voi olla hyvä idea. Tukalalta tuntuvassa tilanteessa voit kertoa, että nyrkkeilijäaviomiehesi odottaa hotellilla.

4. Seuraa vaistojasi.

Jos intuitiosi kertoo, että jokin on pielessä, se hyvin usein on.

Soolomatkailu naisena

5. Valitse aina turvallisempi vaihtoehto

Oli kyse mistä tahansa, pelaa aina varman päälle. Jos emmit vaikka liikkumistapaa tai majoitusta valitessa, valitse se turvallisempi.

6. Kerro jollekin matkasuunnitelmastasi.

On hyvä idea pitää säännöllisesti yhteyttä kotiin, jotta ihmiset tietävät, että olet elossa.

7. Älä vedä naamoja.

Suu kuivana lomaa ei tarvitse viettää, mutta humalatila paitsi laskee omaa arviointikykyä, myös saattaa herättää epätoivottua huomiota.

8. Vältä autioita pimeitä kujia.

Missä sitten menetkin, vältä hämäriltä vaikuttavia pimeitä katuja ja kujia. Joissakin kohteissa pimeällä tai syrjäseuduilla yksin liikkumista kannattaa välttää kokonaan. Taksi voi olla parempi vaihtoehto illalla, vaikka se budjettia verottaisikin.

9. Pidä mukanasi vain se mitä tarvitset.

Älä pidä kaikkea rahaa samassa paikassa. Itselläni on tapana pitää käteistä ja kortteja kolmessa eri paikassa, joista kaksi on piilotettuna matkatavaroihin kekseliäisiin paikkoihin, joista rosvo ei välttämättä keksi katsoa.

Soolomatkailu ja turvallisuus | Tyttö rannalla.

10. Pidä huolta tavaroistasi.

Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä, mutta nekin voivat joskus reissun tuoksinnassa unohtua. Jätä arvotavarat kotiin. Pakkaa mahdollisimman kevyesti. Etenkin kehitysmaissa matkustaessasi jätä korut kotiin, ja yritä olla mainostamatta omaisuuttasi kuten puhelinta tai kameraa. Valitse käsilaukku, jonka hihna kulkee kropan yli. Reppua voi kantaa edessä.

11. Lyöttäydy soolomatkailijana muiden matkailijoiden seuraan.

Kuten tulet huomaamaan, yksin matkalle lähteminen ei useinkaan tarkoita sitä, että olisit yksin. Ihmisten tapaaminen on yksi parhaita asioita soolomatkailussa. Nykyään on myös monenlaista verkostoa, joiden kautta tavata ihmisiä, jos et ihmisiin muuten törmää. Älä kuitenkaan luota ihmisiin liian helposti, ole tarkkana kenen matkaan lähdet! Jos et ole varma tyypistä, pysy julkisilla paikoilla.

12. Ota avuksi teknologia.

Nykyään löytyy esimerkiksi ryöstön estäviä käsilaukkuja, ovihälyttimiä ja henkilökohtaisia hälyttimiä, jotka alkavat huutaa sitä vetäessä. Jo pelkkä lisälaturi puhelimeen voi pelastaa joskus pinteestä.

+ Lisäksi, vakuutukset aina kuntoon! Lue täältä, mikä on paras matkavakuutus.

Ennen kaikkea, älä murehdi liikaa vaan nauti, ja ota kaikki irti soolomatkastasi.

Teksti ja kuvat: Anna Papillo 

Annan seikkailuihin voit tutustua Muuttolintu -matkablogissa.


Lukuvinkki: 10 vinkkiä ensimmäiselle soolomatkalle sekä Nainen, matkusta!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top