Sukellus Filippiineilla | Korallit

Sukellus Filippiineillä – Kauneimmat vedenalaiset kohteet

Sukellus Filippiineillä on yksi maan antoisimmista aktiviteeteistä. Maan yli 7000 saarta tarjoavat rantaviivaa jokaiseen makuun, ja merenalainen elämä Filippiineillä on yksi maailman rikkaimmista.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Filippiinit on jaettu kolmeen suurempaan alueeseen, joista Visayas kattaa maan keskiosan ja samalla suuren osan suosituimmista turistikohteista. Alueelle mahtuu myös monia uskomattomia sukelluskohteita.

Filippiineille lähtiessä ensimmäinen päätös on tehtävä jo matkaa suunnitellessa. Minkä saaren valitset, ja mitä haluat tehdä sukelluksen lomassa? Valinta on tärkeä, sillä saarivaltion sisäiseen matkustamiseen menee yleensä arvioitua enemmän aikaa, joten muutamaan viikkoon ei kannata haalia liikaa matkakohteita.

Cebun saari on mainio aloituspaikka, sillä Cebun kansainvälinen lentokenttä voittaa Manilan tunkkaisen ja liikennekaaoksen ympäröimän lentokentän mennen tullen. Cebuun voit lentää muun muassa Hong Kongista ja Singaporesta, mutta nykyään myös Qatarin kautta suoraan Helsingistä. Cebun kaupunki sijaitsee keskellä Visayasin aluetta ja toimii hyvänä lähtöpaikkana seikkailulle.

Sukellus Filippiineillä: Cebun saari ja Moal Boa

Cebu saaren länsirannikolla sijaitseva Moalboal on pieni turismiin ja sukellukseen keskittynyt kylä. Paikan erikoisuus on aivan rantaviivan tuntumassa uiva miljoonien sardiinien ryhmä, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Jos haluat sukelluksen sijaan snorklailla, kannattaa mennä rantaviivalle jo aamuvarhain, jotta välttyy suuremmilta ryhmiltä. Sardiinien lauma oli ennen läheisen sukeltajien suosiman Pescador-saaren ympärillä, mutta viime vuosina sardiinit ovat muuttaneet aivan rantaviivan läheisyyteen.

Sukellus Filippiineilla ja kilpikonna.

Jos haluat kokeilla vapaasukellusta (freediving), kannattaa käydä tutustumassa ystävämme Wolfgang’in Cyan-puotiin, joka tarjoaa myös paikan parhaat aktiiviretket läheisille vesiputouksille ja viidakkovaelluksille.
Monet Moalboalin hotellit tarjoavat kyydin Cebun kaupungista, josta matka kestää autolla noin 2 tuntia.

Lukuvinkki: Bussimatkailu Filippiineillä on helppoa ja halpaa

Malapascua – sukeltajan taivas Filippiineillä

Cebun saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Malapascua on yksi suosikkisaaristani Filippiineillä. Se pitää sisällään ihmeellisen toimivan yhdistelmän turisteja ja paikallisia ilman, että kumpikaan ryhmä tuntuu häiritsevän toisiaan. Saari on niin pieni, ettei siellä ole autoja eikä teitä, vaan matka taittuu moottoripyörän takana pienillä hiekkapoluilla. Cebun kaupungista pääsee Malapascualle suuntaamalla Cebun pohjoisrannalle Mayan kylään, joka on 4-5 tunnin bussimatkan päästä Cebusta. Jos matkaa suuremmalla porukalla, taksikyyti voi olla mukavampi ja hieman nopeampi. Mayan pienestä satamasta lähtee isot banka-tyyliset veneet Malapascuan saarelle. Matka kestää noin tunnin, eikä aikatauluja tietenkään ole, vaan vene lähtee kun se on täynnä.

Malapascuan erikoisuus on thresher shark -kettuhait, joita pääsee näkemään aamuvarhaisen sukelluksilla, joille lähdetään yleensä aamuviiden aikoihin. Muita näkemisen arvoisia sukelluskohteita on muun muassa Gaton saari, jonka ali kulkevassa tunnelissa pääsee näkemään esimerkiksi valoevähaita.

Vaikka Malapascua on pieni, sen rento ilmapiiri on hurmaava, ja se tarjoaa tarpeeksi valkoisia hiekkarantoja ja mukavia rantaravintoloita olematta kuitenkaan liian täynnä turisteja.

Reppureissaajan majoitusvinkki: Villa Sandra – kurkkaa *täältä.

Bohol – suosittu sukelluskohde Filippiineillä

Bohol on Cebun itäpuolella sijaitseva suosittu saari, joka tarjoaa tekemistä ja näkemistä aktiivisemmalle matkaajalle. Etenkin pieni Panglao-saareke ja sen eteläpuolella sijaitseva Alona Beachin alue on suosittu turistien ja sukeltajien keskuudessa. Cebun kaupungista pääsee Boholille kätevästi parissa tunnissa lautoilla, joita lähtee muutaman tunnin välein.

Alona Beachin alueella kokemisen arvoista on etenkin sukellusretki Balicasag-saarelle. Suuren turistimäärän vuoksi saarelle pääsee vain 150 sukeltajaa päivässä, joten kannattaa sopia sukellusliikkeiden kanssa päiväretkestä jo etukäteen. Pienen saaren ympärillä on kuusi erityyppistä sukelluskohdetta, jotka kaikki tarjoavat suuren määrän nähtävää, muun muassa kilpikonnia ja jack fish -ryhmiä.

Alona Beach tarjoaa paljon vaihtoehtoja ravintoloiden ja baarien suhteen, ja lähettyvillä on myös muita pieniä saaria, joille kelpaa tehdä island-hopping päiväretkiä. Myös Boholin sisämaa on muutaman seikkailupäivän arvoinen.

Filippiinit sukellus | Camiguin

Apo Island ja Siquijor ovat Filippiinien suosituimpia sukelluskohteita

Cebun eteläpuolella sijaitsee rauhallinen Siquijor-saari, ja sen läheisyydessä pienenpieni Apon saari, jonka sukelluskohteet kuuluvat Filippiinien suosituimpiin. Näiden kahden saaren valloitus kannattaa aloittaa Dumagueten tai Dauinin alueilta. Dumagueteen pääsee lentäen Cebusta tai lautalla joko Cebusta tai Boholin pääkaupungista, Tagbilaranista. Dumagueten rannoilla on monia sukellusresortteja, jotka tekevät sukellusretkiä Apon saarelle, mutta jos haluat majoittua Apolle, saarelta löytyy muutama resortti, joissa voit nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta.

Myös Siquijor on valkoisten hiekkarantojen ympäröimä rauhallinen saari, joka on legendan mukaan kovin mystinen. Saarella asuu nimittäin parantajia, joita taikauskoiset paikalliset monesti pelkäävät. Siquijoriin pääsee Dumagueten kaupungista helposti lautalla, ja saari on täynnä niin sukellus- kuin snorklauskohteitakin. Saarella voi loikoilla sukellusten lomassa kuvankauniilla hiekkarannoilla tai käydä tutustumassa vesiputouksiin ja kylmiin lähteisiin.

Lukuvinkki: Thaimaan Koh Tao on sukellusparatiisi

Camiguin

Camiguin ei sijaitse virallisesti Visayasin alueella, vaan kuuluu Mindanaon alueelle, mutta koska saari on uskomattoman kaunis ja sijaitsee lähietäisyydellä Visayasista, sitä ei voi jättää mainitsematta. Cebun kaupungista lentää Camiguin saarelle puolessa tunnissa (Cebu Pacific Airlines). Toinen vaihtoehto on ottaa lautta Boholin saarelta voi ottaa lautan, jolla matka kestää noin 3,5 tuntia.

Camiguin on hiljainen ja vielä enimmäkseen paikallinen seikkailijoiden saari täynnä tulivuoria, vesiputouksia, kylmiä ja kuumia lähteitä sekä tietysti monia hienoja sukelluskohteita. Saarella vallitseva rauha ja hiljaisuus näkyvät myös sukeltaessa, sillä saaren monissa sukelluskohteissa ei yleensä näy muita ryhmiä, mikä onkin upean korallin lisäksi saaren suurin myyntivaltti.

Milloin Filippiineille kannattaa matkustaa?

Filippiineille, ja etenkin Visayasin alueelle kannattaa matkustaa keväällä (maalis-toukokuu) tai syksyllä (syys-marraskuu). Kesällä Visayan alueella on typhoon-kausi, minkä vuoksi matkasuunnitelmiin voi tulla yllättäviä muutoksia, jos myrsky sattuu kulkemaan ylitse. Kevät ja syksy ovat yleensä hyvää aikaa sukellukselle: vesi on lämmintä (+29-30C) ja näkyvyys hyvä (20-30 m). Talvella, joulu-maaliskuussa vesi on sameampaa, näkyvyys huonompi (8-12m) ja merivesi kylmimmillään (+22-26C).

Kuvat: ©ArnoEnzerink / Stockphotography.nu


Lukuvinkki: Matkakohteena Filippiinit

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top