fbpx
pyhtaa

Pyhtää on Suomi-matkailun varjeltu salaisuus

Pyhtää on kaunis merenrantakunta. Helsingistä hurauttaa reilussa tunnissa Pyhtään metsiin ja rantakallioille retkeilemään. Puhdasta luontoa ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä useimmilla pyhtääläisillä se alkaa jo heti kotiportailta. Tässä viisi vinkkiä, minne Pyhtäällä kannattaa suunnata.

1. Valkmusa

Valkmusa on pyhtääläisille rakas. Sinne suunnataan vuoden ympäri, joko lintuja bongaamaan, pitkospuukävelylle tai vaikkapa Moronvuoren taukotuvalle makkaranpaistoon. Reitit ovat selvästi merkittyjä ja maisemat vaihtelevat aakeasta suonäkymästä kitukasvuisiin männiköihin. Linnusto on monipuolinen, mutta pyhtääläisten ehdoton lempilintu on keskellä suota pesivä kalasääski. Sen pesintää voi seurata lintutornista kiikareilla tiiraten.

pyhtaa

2. Tammijärvi

Tammijärvi on eteläisen Kymenlaakson suurin järvi. Sen rantamilta löytyy useita hoidettuja nuotiopaikkoja ja muutamia uimarantoja. Talvisin Tammijärvellä pilkitään, ajetaan moottorikelkoilla ja hiihdetään. Kesäisin monet erilaiset rantapaikat tarjoavat lepoa ja luonnonrauhaa sitä kaipaaville. Syksyn tullen Tammijärvellä raikaa kaulushaikaroiden sumutorvimainen huhuilu. Vesistöön on istutettu kuhaa, meritaimenta, kirjolohta, karppia, toutainta sekä ankeriasta, joten kalastusluvan hankkineet saattavat hyvinkin saada saalista.

pyhtaa

3. Kymijoki

Kymijoki on Pyhtään ehdottomasti unohdetuin luonnonvara. Kauniit ja rauhaisat vedet, muutamilla kuohuvilla koskilla maustettuna, antavat kanoottimatkaajalle ikimuistoisen elämyksen. Paikoitellen joenvarren kasvillisuus kaartuu melojan ylle, ja tunnelma on kuin sademetsien suistoissa. Matkan varrelle saattaa osua melojille tarkoitettuja rantautumispaikkoja, rantalaavuja tai vaikkapa Strukan sulut. Ne ovat Suomen ainoat vielä käytössä olevat käsikäyttöiset sulut, kun matkaat merelle.

pyhtaa

4. Stockfors

Kymijoen varrella on myös Stockfors, kulttuurihistoriallisesti arvokas puuhiomon alue. Vanhat punatiiliset rakennukset tekevät alueesta ainutlaatuisen kohteen vaikkapa valokuvaajalle, mutta lisäksi alueella järjestetään kesäisin kaikenlaisia tapahtumia karting-ajoista tangolauleloihin. Se on myös lepakkobongareille ehdottomasti suositeltava paikka, sillä peilityynen veden pinnalla lähes äänettömästi lentävät nahkasiivet ovat paikalla joka tapauksessa.

5. Sirius Sport Resort

Pyhtään uusin ja ehkäpä erikoisinkin paikka on Sirius Sport Resort. Se on ainoa laatuaan Suomessa ja tarjoaa tuulitunnelilentämistä sekä surffausta ympäri vuoden. Tapahtumia ja kilpailuja järjestetään useita vuodessa, ja tulossa on muun muassa tuulitunnelilentämisen SM- ja PM-kisat. Moni pyhtääläinen nuori onkin löytänyt uuden harrastuksen surffauksesta, mikä kuulostaa aika hassulta harrastukselta pienellä paikkakunnalla. Sirius on ehdottomasti vierailun arvoinen!

Lisätietoa Pyhtäästä: www.pyhtaa.fi

 

Teksti ja kuvat: Saara Korhonen

Saara Korhonen on harrastelijavalokuvaaja, joka näkee maailman kameran linssin läpi silloinkin, kun kamera on jostain syystä unohtunut kotiin. Luonnosta, varsinkin metsästä, löytyy rauha ja voima. Ja upeita metsiä Pyhtäällä riittää! Kylät ja kivitiet -blogin reissuilla on usein mukana koko perhe sekä reissukoira Deri.

1 Comment

  1. Kiva saada uutiskirje, muuten saattaa mennä moni upea otos tai seikkailu ohi silmien!

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 epätyypillistä aktiviteettia Leville
Edellinen seikkailu

5 epätyypillistä aktiviteettia Leville

autiotupa kaamosvaellus
Seuraava seikkailu

Viisi autiotupaa aloittelevalle kaamosvaeltajalle

Latest from Suomi