syros kreikka

Syros – Milano keskellä kykladien saaria

Kreikan Syros on maaginen. Upea. Satumainen. Rentouttava. Kaunis. Luksus. Nämä kaikki adjektiivit kuvaavat täydellisesti Kreikan Egeanmeren  Kykladien saariin kuuluvaa väkiluvultaan suurimpaa saarta Syrosta. Saaren pääkaupunki Ermoupoli, jonka siluetti on kuin Milanon tai Venetsian, toimii kykladien keskuskaupunkina.

Kreikan Kykladien Syros yhdistää kaupunki- ja saarilomailun. Kooltaan pieni saari sijaitsee lähellä turistien suosimia Mykonoksen ja Tinoksen saaria, mutta tällä saarella lomaa viettävät lähinnä kreikkalaiset. Ulkomaalaisten turistien määrä on huomattavasti edellä mainittuja saaria pienempi.

Syros, Kreikka

Syros - Kreikka merimaisema.

Jos haluat rentoutua Syroksen saarella rantaloman merkeissä, hotelli kannattaa varata Syroksen pienistä kylistä, joiden hotelleista on vain muutaman minuutin kävelymatka kauniille rannoille. Hotelleissa on usein myös uima-allas toisin kuin saaren pääkaupungissa.

Esimerkiksi Galissas sijaitsee kuusi kilometriä pääkaupungista länteen. Sen ranta on kuin valtava kirkas uima-allas viettelevässä poukamassa. Kylästä löytyy kivoja ravintoloita ja kahviloita, ja tunnelma on ihanan rentoa. Upea näköala Egeanmerelle avautuu kiipeämällä 300 metrin korkeudessa sijaitsevalle kirkolle.

Syros, Kreikka. Saarimaisemaa mereltä katsottuna.

Syros kokemuksia | Viehättävä kriekkalainen kahvila.

Ermoupoli – Syroksen kuvankaunis pääkaupunki

Täydellisen kaupunki- ja rantalomayhdistelmän voi itselleen luoda varaamalla  hotellin Syroksen kauniista pääkaupungista Ermoupolista. Ermoupolin perustettiin vuonna 1820. Suomeksi nimi tarkoittaa Hermeen kaupunkia, kreikkalaisen mytologian kauppiaiden suojelijan mukaan.

Ermoupoli kehittyi nopeasti merkittäväksi kauppa- ja merenkulku kaupungiksi. Se toimi myös siihen aikaan itsenäistyneen Kreikan valtion ensimmäisistä kulttuurikeskuksista. Edelleenkin kaupungissa on tunnettu teatteri, jonka kaunista arkkitehtuuria ja esitysharjoituksia pääsee seuraamaan päivittäin maksamalla muutaman euron sisäänpääsymaksun. Teatterin viimeisessä kerroksessa löytyy myös näyttely, jossa kerrotaan sen historiasta.

Kaupungissa on valtava määrä uusklassisista arkkitehtuuria edustavia rakennuksia, kauppiaiden ja laivanvarustajien vanhoja kartanoita. Merkittävin sen aikakauden rakennus on kaupungin keskusaukiolla sijaitseva valtava Syro-Ermoupolin kunnantalo, jossa voi ihailla ajan arkkitehtuuria vapaasti myös sisäpuolelta myöhäiseen iltaan asti. Kaupungissa yöpyessä pitää ehdottomasti kysyä huonetta hotellista nimeltä Boutique Hotel Ploes.

Syros - Kreikka

Paikka tarjoaa mieleenpainuvan elämyksen romanttisen kauniissa kaupungissa. Rakennus edustaa vanhaa uusklassista porvariskotia ja se sijaitsee aivan kaupungin sydämessä mahdollistamalla myös meressä uimisen hotellin omalla kivestä tehdyllä suurehkolla laiturilla. Huoneiden lukumäärä on pieni, joten niitä kannattaa kysellä hyvissä ajoin etukäteen. Tulevaksi uudeksi vuodeksi (2017) kaikki huoneet ovat jo varattu.

Syroksen Ermoupolissa meri ympäröi kaikkialla

Ermoupolin kaupungissa kierrellessä ihmettelee joka kulmassa sen maagista kauneutta. Talot ovat hyvin pidettyjä, palmut ja kukat koristavat katunäkymiä. Kissat tallustelevat tyytyväisinä valkoisilla katukiveyksillä. Tunnelmassa on samalla jotain hyvin hyvin rentouttavaa, silmä lepää kaiken kauneuden keskellä Aegean mereltä puhaltavan raikkaan tuulen hyväillessä kasvoja.

Ermoupolin kahviloissa ja ravintoloissa voi löytää vielä yksittäisiä aitoja 1800-luvun sisustuksia. Yksi sellainen löytyy kaupungin keskustassa sijaitsevasta kahvilasta nimeltä Cafeneia. Sukupolvelta toiselle siirtynyt kahvila ei ole halunnut rikkoa mitään vanhasta. Se on varsin ainutlaatuinen kokemus maailmassa, jossa usein sisustukset vaihdetaan ensimmäisenä.

Oviaukosta avautuu merimaisema.

Kreikkalaista katukuvaa.

Meri on läsnä kaupungissa koko ajan. Syroksen vanhassa merkittävässä satamakaupungissa voi aistia vanhoja tarinoita menneestä ajasta. Iltaisin erityisesti vanhemmat lapsineen kokoontuvat Ermoupolin keskusaukiolle kunnantalon eteen nauttimaan viilenevästä illasta. Vapaasti  leikkivät lapset ovat jokailtainen näky aukiolla, jossa vanhemmat nauttivat drinkkejä kahviloissa.

Syroksen raikas meri-ilmasto tyynnyttää mielen. Kaupungissa voisi viettää pidemmänkin aikaa, eikä varmasti kyllästyisi, onhan 11 000 asukkaan kaupunki vilkas ja elämää riittää ympäri vuoden. Ei ole yhtään ihme, että Syroksen pääkaupunkia kutsutaan pikku Milanoksi keskellä upeaa kykladien saariryhmää.

Lukuvinkki: Ateenan upeat kukkulat

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top