Tantran voimaannuttava ja radikaali ajatus feminiinienergiasta

Oletko joskus ajatellut, että ollaksesi vahva sinun tulee pitää liiallinen herkkyys ja tunteellisuus kurissa tai piilossa, tai että jos olet järkevä ja rationaalinen, et voi olla luova ja intuitiivinen?

Klassinen tantra muistuttaa meitä olemisen moninaisuudesta. Siitä, että olemisen ei tarvitse rajoittua tiettyihin yhteiskunnan ja kulttuurin luomiin muotteihin ja kategorioihin, vaan olemme kaikki yhtä moninaisia kuin ikuisesti muotoaan muuttava, pehmeää voimaa huokuva aava meri.

Feminiininen on voimaa

Länsimaisessa kulttuurissa feminiinienergia yhdistetään passiivisuuteen ja vastaanottamiseen, ja maskuliinienergia on aktiivisen toiminnan energiaa.

Tantra näkee feminiinisen energian radikaalisti eri tavalla kuin länsimainen patriarkaali yhteiskunta. Tantrassa feminiinienergia on voimaannuttavaa ja aktiivista; se on kaikessa läsnäolevaa luovaa ja aktiivista elämänenergiaa, Shaktia. Maskuliinienergia eli Shiva, on passiivinen tietoisuus, joka valvoo.

Elämän yhteenkietoutunut luonne tantrassa

Vaikka tantra erottaa maskuliini– ja feminiinienergian toisistaan, ne ovat samanaikaisesti yhteenkietoutuneita eivätkä tulisi toimeen ilman toinen toista; Shiva saa voimansa toimia Shaktista, luovasta impulssista.

Tantrassa maskuliinia ja feminiiniä ei yhdistetä sukupuoleen vaan jokaisessa, sukupuoleen tai sukupuolettomuuteen katsomatta, on molemmat puolet; feminiinienergia eli Shakti ja maskuliinienergia eli Shiva. Kaikki, mitä koemme on rakkautta, Shiva/Shaktin yhteensulautumisen liitto.

Traditio siis alleviivaa, että aito luova voima nousee feminiinisestä lähteestä, ja jotta voimme tuntea aitoa voimaa, eli rajoittamatonta energiaa ja luovuutta mikä ei liity mihinkään itsen ulkopuolella, meidän täytyy palata pyhään feminiiniin.

Seuraavan kerran, kun koet, että herkkyys ja haavoittuvaisuus ovat jotain, mikä tekee sinusta vähemmän pätevän, heikomman, altavastaavan, tai riittämättömän, voit muistaa että tantrassa tuo tunteikkuus täynnä Shaktia, joka hengittää elinvoimaa kaikkeen olemassa olevaan.

Feminiinienergian vaaliminen arjessa

– Kunnioita omaa kehoasi, se on feminiinienergian lähde.
– Anna tunteillesi tilaa. Tantra ajattelee, että kaikki tunteet nousevat samasta lähteestä ja mitä intensiivisempi tunne, sitä enemmän siinä on Shaktia, feminiinienergiaa, jonka voimme valjastaa omaan käyttöömme. Se onnistuu vain hyväksymällä kaikki tunteet ja tuntemukset. Päätä hyväksyä armollisesti kaikki tunteet ja tuntemukset vailla tarvetta arvostella ja kritisoida.
– Uskalla heittäytyä hetkeen ja luota elämän toiveikkuuteen, inspiraatioon ja kauneuteen
– Tantra pitää nautintoa pyhänä. Ota arkesi jokaiseen päivään mukaan asioita, jotka tuovat iloa ja nautintoa elämääsi.
– Tantra ajattelee että synnymme jo riittävinä. Päätä, että olet juuri oikeanlainen sellaisena kuin olet – ikuisesti keskeneräisenä.
– Katkeroitumisen ja kyynistymisen sijaan ota vastoinkäymiset ja alamäet oppitunteina ja kasvun paikkoina.

Tantra pähkinänkuoressa

Tan= laajentua, kehittöä (”to expand”, ”to develop”)
Tra= pelastaa/vapauttaa/armahtaa/uudistua (”to save/liberate” ”to redeem”)

Klassinen tantra (ja opiskelemani Nondual Shaiva tantran alalahko) perustuu ajatukseen, että kaikki on lähtöisin ykseydestä, Shiva/Shaktin liitosta. Vaikka tantralla on useita alahaaroja, kaikkia niitä yhdistää ajatus ykseydestä; se tarkoittaa sitä ettei ole eroa fyysisen, yksilöllisen ja transkendenttisen maailman välillä vaan kaikki palautuu samaan lähteeseen.

Tantra koostuu opetuksista ja harjoituksista jotka auttavat ymmärtämään että kaikki elämässä koostuu feminiinienergiasta, Shaktista. Se on myös eräänlainen työkalupakki harjoituksia, joita käyttämällä voi tuoda elämään lisää kauneutta ja hyvinvointia ja vapautua erillisyyden illuusiosta.

 

 

Kiinnostuitko aiheesta? Ehkä lähdet kanssamme Sri Lankalle tutustumaan feminiinienergiaan ja voimaantumaan seikkailijattarien parissa? Tutustu matkaan täällä ja huomaa, että ilmoittautuminen päättyy 10.3.2022.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top