Tarkeimmat retkeilyvarusteet.

Tärkeimmät retkeilyvarusteet ulkoilijalle

Tärkeimmät retkeilyvarusteet? Mitä kannattaa pakata mukaan retkelle? Minkälaisilla varusteilla pääsee hyvin alkuun ulkoillessa?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Hyvät varusteet ovat retkeilyn A ja O. Lyhyillä päiväretkillä selviää edullisemmillakin varusteilla, mutta mitä enemmän ulkoilee, sitä tärkeämmäksi varusteet ja niiden laatu muuttuvat.

Huonoissa retkeilyvarusteissa liikkumista voi verrata huonolaatuisen television katseluun; sitä voi olla aivan tyytyväinen, ennen kuin katselee tarkkakuvaista televisiota. Huono rinkka selässä voi taistella menemään ja kuvitella, että vaelluksen kuuluukin sattua — kunnes tajuaa hyvälaatuisen rinkan mahdollistavan kivuttomamman liikkumisen.

Retkeilyvarusteiden markkinat ovat valtavat ja jokaiselle löytyy jotakin. Satunnainen retkeilijä ei tarvitse markkinoiden upeimpia varusteita, mutta pitkiäkin matkoja vaeltava seikkailija tai seikkailijatar osaa arvostaa laadukkaampia varusteita.

Mitä retkeilyvarusteita sitten tarvitsee oikeasti? Mitkä retkeily- ja ulkoiluvarusteista ovat tärkeitä ja oikeastikin hyödyllisiä? Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee itselleen sopivia retkeilyvarusteita? Tarve voi vaihdella, mutta on olemassa tuotteita, jotka ovat jokaiselle ulkoilmaihmiselle oleellisia.

Ulkoilijan tärkeimmät retkeilyvarusteet

Rinkka

Hyvä rinkka on oleellinen osa retkeä. Olemme kasanneet tänne vinkkejä rinkan valintaan ja tänne suosikkirinkkamme.

Teltta

Teltta on ulkona yöpyjän hotellihuone. On tärkeää, että teltta palvelee omia tarpeita. Suomessa kannattaa valita vedenkestävä teltta, joka hengittää. Mitä painavampi teltta, sitä enemmän vaelluksella on kannettavaa (jopa pienikin ylimääräinen paino kasaantuu ikävästi painoksi selkään). Lyhyemmillä päiväretkillä suurempi teltta on luksusta ja jos telttaa ei tarvitse kantaa kauaakaan, iso teltta on loistava valinta mukavuudenhaluisille.

Telttaa valitessa mietin, kuinka monen hengen teltan tarvitset? Kuinka paljon aikaa aiot viettää teltan sisällä? Jos haluat lähinnä vain nukkua teltassa, älä valitse suurta telttaa vain itsellesi, älä ainakaan vaellukselle. Jopa *putkimallinen teltta saattaa riittää yhdelle ihmiselle. Jos taas suunnittelet esimerkiksi leirintäalueyöpymisiä, suuri teltta on ruhtinaallinen. Sen sisällä on mukavaa vain olla ja viettää aikaa.

Teltassa niin sanottu eteinen on kätevä: sateen sattuessa ruoanlaitto retkikeittimellä teltan sisällä on mahdotonta (häkä!) ja eteisessä voi kokkailla jopa sateella. Teltan värillä on muutakin väliä kuin se, että se miellyttää silmää. Pinkki teltta voi olla kuvauksellinen, mutta se todella näkyvä. Maastonväriset teltat uppoavat luontoon kirkkaita värejä paremmin, eivätkä ohikulkijat huomaa maastoon sulautuvaa telttaasi niin helposti.

Vinkki: Kasaamme tänne kaikkia oleellisia retkeilyvarusteita

Makuupussi

Laadukas *makuupussi on tärkeä. Valitse tarpeisiisi sopiva pussi: pitääkö sen mennä pieneen tilaan ja kuinka kylmää sen pitää kestää? Älä kuvittelekaan, että pelkkä täkki riittäisi peitoksi teltassa.Valitse tarpeeksi lämmin malli, ota huomioon oma tarpeesi. Myös erillinen matkalakana on hyödyllinen. Matkalakanoihin kannattaa tutustua tässä jutussa. Suosittelemme tätä mallia.

Otsalamppu

Otsalamppu on reissaajan elämässä tärkeä varuste. Matkaillessa ja retkeillessä päätyy välillä tilainteisiin, joissa olisi aivan pulassa ilman otsaan kiinnitettävää valoa. Otsalamppu jättää kädet vapaiksi. Jopa lukeminen teltan tai riippumaton syleilyssä on haastavaa ilman hyvää valoa. Hanki otsalamppu täältä.

Makuualusta

Valitse hyvin eristävä makuualusta. Makuualuistoissa R-arvo kertoo sen eristävyystehosta, se on valintaa tehdessä tärkein ominaisuus.

Vaatteet ja kengät

Retkeilyvaatteiden materiaaleissa avainsanoja ovat Goretex ja merinovilla. Hengittävät ja vettä hylkivät materiaalit ovat ulkoilijan elinehto. Keinokuituiset vaatteet hikoavat ja alkavat haista. Merinovilla pitää olon lämpimänä, mutta antaa samalla ihon hengittää. Vedenkestävyys on vaatteissa ja kengissä tärkein ominaisuus, samoin kuin niiden nopea kuivuminen.

Retkikeitin

Retkikeitin on pitkillä retkillä ulkoilijan paras ystävä. Aina ei tulisijaa ole tarjolla, mutta retkikeittimellä voi milloin ja missä vain taikoa aterian. Jotkut keittimet toimivat jopa ilman tulta, kiinteällä sytyttimellä. Keittimeen myydään irrallisia kaasupulloja, niitä on pidemmällä vaelluksella olla hyvä mukana vaikka parikin kappaletta. Muista ottaa mukaan myös asianmukaiset retkeilyastiat ja pannut. Suosittelemme tätä pieneen tilaan menevää mallia.

Puhallettava tyyny

Pieneen tilaan menevä ja puhallettava tyyny on hyvien yöunien kannalta tärkeä. Vaikka vaatteistakin saa hätätapauksessa taiteltua tyynyn, oikea puhallettava tyyny on kultaakin kalliimpi pitkän ulkoilupäivän päätteeksi.

Riippumatto

Riippumatto on hyvä vaihtoehto teltalle. Riippumattoja on moneen lähtöön ja niihin saa myös suojan eli tarpin. Muista ehdottomasti suojata myös hauras puunrunko puunhalaajilla. Pelkällä köydellä puuhun kiinnitetty riippumatto muodostaa kaarnaan niin kovan paineen, että puuta saattaa vahingoittaa yöpymisellään moniksi vuosiksi. Hyttysverkolliset riippumatot ovat erittäin toimivia ja estävät kesän kiusankappaleiden pääsyn unikavereiksi. Suositus Ticket to the moon -riippumatolle.

Lisäksi tarvitset ainakin seuraavia tärkeitä retkeilyvarusteita:

  • juomapullo
  • kartta tai kompassi (lyhyillä retkillä riittää usein puhelimen karttasovellus)
  • Vedenpuhdistin/vedenpuhdistustabletit
  • Retkikeittiö ja sen varusteet
  • Monitoimipuukko
  • Ensiapuvälineet

× Lukuvinkki: Talviretkeily ja varusteet ×

× Lukuvinkki: 5 autiotupaa aloittelevalle kaamosvaeltajalle ×

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top