Moikka Seikkailijattaret,
Vai pitäisikö sano ”Ukaderwadze? – Nkarderwato manya uwe”, sillä näin digot tervehtivät toisiaan omalla äidinkielellään. Kuulen tämän päivittäin iäkkäämpien ihmisten suusta. Asun kylässä, jota asuttaa ihmisiä lukuisista eri heimoista. Alueen suurin alkuperäiskansa on digo. Digot vaelsivat aikoinaan alueelle ja pystyttivät tiedettävästi alueen ensimmäiset asutukset kahteen metsään: Kaya Kwaleen ja aivan kotikyläni viereiseen metsään, Kaya Kinondoon. Kaya onkin digon kieltä ja tarkoittaa kotia.
Kayat ovat pyhiä ja suojeltuja metsiä. Digo-yhteisön vanhimmat käyvät yhä edelleen rukoilemassa, pyytämässä esi-isien hengiltä neuvoja ja suorittamassa pyhiä rituaaleja kaya-metsissä. Alueen alkuperäisten digojen haudat ovat metsässä ja uskotaan, että esi-isien henget ovat yhä vahvasti läsnä ja heiltä on mahdollista pyytää apua ongelmiin.
Kaya metsästä löytyy myös paljon puita ja yrttejä, joita on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Digoille metsän hyödyntäminen kunnioittavasti on ollut kautta aikojen tärkeää. Tieto on kulkenut perimätietona vanhemmalta lapselle. Monet perinteisistä hoidoista ja lääkeaineista ovat yhä edelleenkin yhteisön käytössä. Näitä kasveja ja puita vaalitaan hartaasti, sillä monet niistä kasvavat enää vain kaya-metsissä.
Kaya Kinondon metsä toimii myös ekoturismikohteena. Vierailijoiden on mahdollista käydä metsässä opastetulla kierroksella ja oppia lisää digo-kansan kulttuurista, perinteistä ja historiasta. Projektin tuottamat varat käytetään yhteisön hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Varoilla esimerkiksi tuetaan kyläkoulua, suojellaan kaya-metsiä ja vaalitaan kulttuuriperinteitä opettamalla lapsille digo-kulttuurista.
Kaya metsien lisäksi kyläyhteisöllä on yhteisiä pyhiä paikkoja ja pyhäkköjä, joissa muiden heimojen edustajat voivat käydä rukoilemassa ja pyytämässä neuvoja. Nämä pyhäköt ovat uskonnosta riippumattomia ja niissä voi siis käydä niin kristityt, muslimit kuin muiden uskontojen edustajat. Lisäksi monilla paikallisilla perheillä on omia, henkilökohtaisia pyhäkköjä, joiden sijaintia ei usein kerrota ulkopuolisille.
Onko muuten digo-kansa kenellekään ennestään tuttu?
Ihanaa joulun aikaa ja palaillaan taas asiaan seuraavan kirjeen muodossa.
Terkuin,
Viola