Matkalakana on pieneen kokoon pakattava pussimallinen lakana, joka – ainakin omasta mielestäni – on lähes korvaamaton varuste reissurepussa. Se korvaa tavalliset lakanat mökkireissuilla tai hostelleissa; makuupussissa se antaa lisälämpöä ja suojaa makuupussia likaantumiselta. Mutta miten valita sopiva?
*Kaupallinen yhteistyö: Vandernet / Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.
Erilaiset matkalakanat – Mikä on paras matkalakana?
Matkalakanat voi karkeasti jakaa kahteen erilaiseen malliin: kapeat makuupussin malliset (mummylinerit), sekä leveämmät lakanat (travel sheetit). Jälkimmäisissä on usein puolittainen halkio yhdessä sivussa sekä tyynytasku, jolloin erillistä tyynyliinaa ei tarvitse. Jos tiedät, että käytät lakanaa pääasiallisesti makuupussin kanssa, harkitse mummylineria. Jos taas tarvitset lakanaa sisäkäytössä, erillisen peiton kanssa, suosittelen travel sheetia. Näiden kahden karkean lajittelun lisäksi malleista löytyy monenlaisia variaatioita sekä materiaaleja.
Sain juttua varten testattavaksi Cocoonilta erilaisia matkalakanoita: yhden merinovillaisen, yhden puuvillaisen, yhden silkkisen sekä yhden coolmax-kuituisen. Kolme ensimmäistä olivat travel sheetejä, ja viimeinen niin kutsuttu mummyliner. Kahdessa lakanoista on sivulla puolittainen halkio, josta pääsee kätevästi pujahtamaan sisään. Hintaluokka on välillä 47e-125e, eli hintahaitari on suuri. Kannattaakin pohtia, millainen lakana sopii omiin tarpeisiin ja minkä verran siihen on valmis sijoittamaan.
→ Hanki Cocoon egyptinpuuvillainen matkalakana *tästä.
Cocoonin testilakanat vasemmalta oikealle: merinovilla, coolmax, puuvilla sekä silkki.
Cocoon Travel Sheet Merino Wool
Merinovillainen matkalakana on tilava ja neulokseltaan erittäin joustava, kolmelta reunalta suljettu pussi, jossa on erillinen tasku tyynylle. Pelkäsin etukäteen hieman, tulisiko merinovillasta materiaalina kitkaa makuupussin sisällä, mutta lakanan joustavuus takaa, ettei se ahdista. Ei liene yllätys, että se ei kerännyt yön aikana kosteutta, vaikka yövyimme teltalla saaressa ja lämpötila tipahti viileän puolelle. Minun lisäkseni kaksi muuta testiryhmän jäsentä mallailivat merinolakanaa ennen nukkumaanmenoa, eikä se jättänyt ketään viileäksi.
Ainoa pieni miinus on lakanapaketin koko sekä paino. Merinovillainen lakana on selkeästi pakkauksista suurin ja painavin. Toisaalta, se tuo lämpöä makuupussin sisällä peräti +7 astetta. Käytin lakanaa myös istuskellessamme illalla kalliolla katsomassa auringonlaskua. Siihen vain teki mieli kääriytyä.
Paketin koko: 11x11x18cm
Paino: 600gr
Suositushinta: 124,90e
→ Hanki omasi *täältä.
Lukuvinkki: Miten valita oikea rinkka?
Merinovillainen matkalakana meni myös kaulahuivista. Todellinen monikäyttöesine reissuun!
*Cocoon Travel Sheet Silk
Olen käyttänyt tätä mallia jo vuosia. Silkin valtit ovat melko lyömättömät: Testin pienin paketti (160gr), joka tuo lisälämpöä jopa 5 astetta. Cocoonin mallissa silkki on napakkaa, eikä omassani ole vuosien käytön jälkeen yhtään repeämää. Toisin kuin merinovilla, silkki ei jousta. Tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta vilkkaille yöpyörijöille, mutta minua se ei ole häirinnyt. Olen käyttänyt matkalakanaa niin makuupussin sisällä, jossa se liukuu makuupussin sisällä kitkattomasti, kuin sisälakanana mökkireissuilla, jonne on pitänyt ottaa omat lakanat. Lakanassa on myös integroitu tyynytasku. Niin ikään lakana on kulkenut mukana reppureissuilla – se on mainio keino suojautua luteenpuremilta, jos sellaisia epäilee joissain majapaikoissa olevan.
Paketin koko: 6x6x15cm
Paino: 160gr
Suositushinta: 99,95e
→ Hanki tuote *täältä.
Matkalakanan testiympäristö Kaunissaaressa.
*Cocoon Travel Sheet Egyptian Cotton
Tämä lakana on oiva vaihtoehto, jos budjetissa ei ole silkin tai merinovillan mentävää lovea. Se on malliltaan samanlainen kuin silkkilakana; suorakulmion yhdellä sivustalla on halkio, josta pujahtaminen lakanan sisään käy helposti. Egpytin puuvilla on tavallista puuvillaa kevyempi ja pehmeämpi. Nukuin tällä Pyhätunturin maraton-reissulla kaksi yötä, joista kisan jälkeisen yön hikoillen ja jalat krampaten. Lakana hengitti ihanasti, eikä ahdistanut. Olin myös yllättynyt siitä, että sekään ei kerännyt kosteutta vaikka hikoilin pitkän urheilusuorituksen jälkeen. Tämä on oiva vaihtoehto, jos tietää käyttävänsä matkalakanaa pääosin sisätiloissa korvaamaan tavallisia lakanoita. Testireissullamme saaristossa puuvillalakanassa yöpyjä antoi palautetta siitä, että hän ei pitänyt halkiosta makuupussin sisällä. Tässä tapauksessa oikea mallivaihtoehto olisi ollut puuvillainen mummyliner, jossa halkiota ei ole. Minua halkio lakanassa makuupussin sisällä ei ole häirinnyt, joten nämä ovat paljolti makuasioita.
Paketin koko: 8x8x16cm
Paino: 260gr
Suositushinta: 46,95e
→ Hanki tuote *täältä.
Matkalakanaan voi kääriytyä myös rantakalliolla illan viiletessä.
Matkalakana Cocoon Mummyliner Coolmax
Tämä matkalakana on malliltaan erilainen kuin kolme edellistä: se on makuupussin tapaan jalkopäästä kapeneva malli, jossa on suuaukko vain toisessa päässä. Coolmax on erityiskäsitelty polyesterikuitu, joka siirtää kosteuden iholta tehokkaammin kuin tavallinen polyester. Coolmax on niin ikään joustavaa. Testasin Coolmax-lineria kiipeilyreissulla, kun nukuin ulkona riippumatossa untuvapeittoni kanssa elokuun lopussa. Lakana lämmitti mukavasti ja sen venyvyys oli erityisesti riippumatossa plussaa, kun koitin asetella makuualustaa, tyynyä sekä untuvapeittoa oikeaan asentoon. Yön aikan se lämmitti mukavasti, eikä kiristänyt mistään kohtaa, vaikka vaihdoin kylkeä parii otteeseen. Aamulla materiaali oli kuivaa, vaikka riippumaton katos helmeili yön kosteutta. Testin positiivinen yllättäjä!
Pakkauksen koko: 8x8x16cm
Paino: 255gr
Suositushinta: 62,95e
→ Hanki omasi *tästä.
Matkalakanassa on mukava ottaa iltapäivänokoset. Haukityyny ei valitettavasti kuulu tuotepakkaukseen.
Paras matkalakana – Yhteenveto
Mikä lakana sitten on paras? Sitä on mahdoton sanoa, koska käyttötarkoituksia on monia. Itse käytän lakanaa sekä sisällä korvaamassa tavallisia lakanoita että makuupussin sisällä tuomassa lisälämpöä. Sen takia päätyisin malleista varmasti travel sheetiin, eli leveämpään, tyynytaskulliseen versioon. Materiaalin valinta onkin sitten jo vaikeampaa. Vuosikausia käyttämässäni silkkisessä matkalakanassa ei ole ollut kerrassaan mitä vikaa, mutta kun testissä pääsin käyttämään venyviä materiaaleja (merinovilla ja coolmax), ne miellyttivät. Toisaalta taas, grammanviilaajana minulle koko ja paino on tärkeää.
Jos raha ei olisi kynnyskysymys, luulen, että silkki veisi tässä tapauksessa edelleen voiton, koska sen lämmöneristävyys suhteessa painoon on ylivoimaisesti testin paras ja Cocoonin materiaali on kestänyt käytössäni jo vuosia. Sitä edellinen, erimerkkinen ja huomattavasti edullisempi silkkilakanani repesi vain muutaman käytön jälkeen, koska materiaali oli haurasta. Näiden hankinnassa kannattaa siis olla tarkkana.
Hanki laadukas ja kestävä silkkilakana *täältä.
Jos haeskelisin hieman edullisempaa versiota, päätyisin egyptin puuvillaan, joka oli kaikin puolin miellyttävä ja grammanviilaajallekin vielä mukiinmenevän painoinen.
Teksti ja kuvat: Milja Fromholz
× Lukuvinkki: Retkeilijän Survival Pack – Mitä ottaa mukaan retkelle? ×