Toba-järvi.

Toba-järvi Sumatralla on yksi maailman kauneimmista paikoista

Toba-järvi Sumatralla on tulivuoren muodostamaan kalderaan on muodostunut järvi. Lake Toba, paikallisella kielellä Danau Toba, sijaitsee Indonesiassa, Sumatran saaren pohjoisosassa. Järven keskellä on suuri saari, jonka nimi on Samosir. Se on maisemiltaan kuin Uusi-Seelanti pienoiskoossa ja ensimmäisen kerran suomalaiset reppureissaajat taisivat kuulla siitä Madventuresin Rikun ja Tunnan tarinoiden kautta. Nyt, vuosia myöhemmin, on minun vuoroni viedä teidät sinne, hypätkää kyytiin.

samosir

Upea Toba-järvi

Olin kuullut Toba-järvestä jo vuosia sitten, mutta unelmat Sumatran seikkailuista olivat aina siirtyneet aikataulullisista syistä tuonnemmaksi. Nyt, melkein kolmen kuukauden reppureissullani, päätin mennä kohti yhtä matkaunelmaani ja käydä tutustumassa upeana luontokohteena tunnettuun Sumatran saareen edes pienen pintaraapaisun verran.

Kun saavuin Sumatralle laivalla Malesiasta, en ollut tarkkaan lyönyt lukkoon suunnitelmaani. Mielessä oli muutama paikka, jotka kutkuttivat mieltä muita enemmän, mutta lopullisen päätöksen Toba-järven matkasta tein vasta sumatralaisessa rannikkokaupungissa, Tanjung Balaissa, josta halusin jatkaa matkaani kohti joko pohjoisen Pulau Wehin saarta (jonne matkasin lopulta myöhemmin) tai Toba-järvelle.

Ensin saapuva bussi määritti päämääräni ja muutaman tunnin minibussimatkan (jonka aikana paikalliset tytöt tuijottivat minua lähes taukoamatta ja somettivat tekemisiäni jatkuvasti) päästä löysin itseni Tobalta, Parapatin kylästä. (Sivuhuomioma mainittakoon myös mielenkiintoinen seikkailu lähtökaupungissa lähes olemattomalle bussiasemalle, jonne kävellessäni olin koko kaupungin ainoa länsimaalainen ja varsinainen nähtävyys. Matka asemalle keskeytyi muun muassa siihen, kun paikallinen englanninopettaja nappasi minut moponsa kyytiin ja vei kotipihalleen kehumaan hänen kurssiaan Youtube-videolle. Kurssia, josta minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä. Yritin vain hoitaa tilanteen hyvin ja ystävällisesti. Sama nainen vei minut myöhemmin paikkaan tienvieressä, josta bussit lähtisivät ja ohjasi minut oikeaan bussiin paikallisen poliisin avustuksella.)

En aina ole suurin suunnittelija ja matkustan välillä hyvinkin tietämättömänä kaikesta. Yleensä kaikki selviää ennemmin tai myöhemmin, vaikka välillä pohjatyö helpottaisi elämää kummasti. Saavuin siis Toba-järven rannalla sijaitsevaan kylään, joka ei ole millään tavoin kummoinen. Pian selvisi, että matkailijan kannattaa suunnata järven keskellä sijaitsevalle saarelle nimeltä Samosir. Kysyvä pärjää ja sain vastaukset Samosirille siirtymisestä mutkattomasti. Pienen hämmennyksen jälkeen tajusin sanojen Tuk Tuk tarkoittavan muuta kuin Aasiasta tuttua menopeliä ja ymmärsin päämääräni olevan paikka Samosirin saarella, jonka nimi on Tuk Tuk. Sinne kuljetti noin tunnissa paikallinen laiva, jonka hinta taisi olla euron tai pari.

tuk tuk lake tobalake toba
lake toba

Tuk Tuk on reppureissaajan valinta Toba-järven Samosirin saarella

Pienen samoilun päätteeksi löysin itseni Tuk Tukin pienestä kyläpahasesta, jonne lähes kaikki Samosirin saaren majoitus ja palvelut sijoittuvat. Tuk Tuk on ehdottomasti paras reppureissaajan tukikohta Samosirilla. Olin kuullut jo etukäteen parilta tutulta suositeltavasta majapaikasta, jonne suuntasin rinkkani kanssa. Liberta Homestayn paikalliset pojat (paikan omistaa saksalainen nainen) toivottivat minut erittäin tervetulleeksi ja sattui kuin sattuikin, että heillä oli vapaana yksi huone, juuri minua varten. Hämähäkinseitit ikkunoissa olisivat vaatineet pientä putsausta ja muutenkin paikka on elämää nähnyt, mutta henkilökunta ja sijainti ovat täyden kympin arvoiset. Onneksi myös pientä uudistusta oli ilmassa, perinteisten talojen pieni pintaremontti tai ainakin siivous oli kyllä jo tarpeellista. Toisaalta, huoneeni hinta oli viiden euron luokkaa yöltä eli hinta-laatusuhde oli erittäin hyvin kohdillaan pölykerroksesta huolimatta. Paikka on suomalaisten suosima ja sattuipa majailemassa samaan aikaan kanssani olla myös mukava suomalaisporukka.

lake toba

Tuk Tukissa on kauppa, ravintoloita ja kaikki tarvittavat palvelut. Luksukseen paikasta ei ole, joten älä kuvittele mielessäsi Balia vastaavaa joogamekkaa tai muuta vastaavaa. Hyvä niin. Tuk Tuk, kuten koko Samosirin saari, on vähäeleinen, konstailematon, aito ja yksinkertaisen täydellinen. Lisää palveluita löytyy muista saaren pienistä kaupungeista. Kovinkaan kauas ei tarvitse mennä, jos haluaa ostoksille basaarimaiseen paikkaan.

lake toba

Paras tapa tutkia Toba-järven Samosirin saarta on skootterin selästä käsin

Samosirin saari on melko suuri. Saaren ympäri ajaa noin kuudessa tai kahdeksassa tunnissa, riippuen vauhdista ja pysähtelystä. Liikennettä ei juurikaan ole pienten kaupunkien ulkopuolella ja tiet ovat monin paikoin suhteellisen hyvässä kunnossa. Itse ajoin yhtenä päivänä koko upean saaren ympäri ja pysähtelin jatkuvasti ottamaan kuvia, ihmettelemään ja ihailemaan. Saari pitää sisällään monenlaista maisemaa vehreistä riisipelloista henkeäsalpaavan kauniisiin maisemapaikkoihin ja havumetsään.

samosir

toba-järvi sumatralla ja vuohet.

Saari pitää sisällään monenlaista maisemaa vehreistä riisipelloista henkeäsalpaavan kauniisiin maisemapaikkoihin ja havumetsään.

Toisena päivänä jatkoin matkaa entistäkin kauemmas ja ajelin kokonaan pois Samosirilta, takaisin mantereelle ja siellä sijaitseville kukkuloille. Saari yhdistyy mantereeseen yhdestä kohtaa ja pieni silta mahdollistaa siirtymisen saarelta mantereelle jopa omalla skootterilla.

Ajoin kohti vuoristoseutuja, kukkuloiden läpi. Maisemat ovat kuin Uudesta-Seelannista tai Havaijilta. Vanha ja tuliperäinen maa on vehreää ja korkeuserot tekevät kaikesta entistäkin vaikuttavampaa. Ajoin ja haukoin henkeä ajatellen, että olen yhdessä maailman kauneimmista paikoista. Maisemat tekivät vaikutuksen ja muistin tasan tarkkaan, miksi haluan matkustaa ja miksi maailma on niin upea paikka.



Booking.com

lake toba

Toba-järvi ja uskomattomat maisemat.

lake toba

lake toba

lake toba

sumatra

Toba-järven Samosir on loistava kohde luontoystävälle ja vaeltajalle

Samosirin aktiviteeteista mainittakoon mopoilun lisäksi vaellus. Merkittyjä reittejä on rajallisesti, mutta etenkin paikalliset tietävät salaisemmat reitit. Esimerkiksi Libertan Ricky (vai Riki) tietää muutaman helmen, joihin minulla ei ikävä kyllä nyt ollut aikaa. Tähän vihjeinä sanat villihevonen ja vaellus. Ensi kerralla sitten. Samalla suunnalla näiden salattujen reittien kanssa on myös mainio näköalapaikka. Seuraa kylttejä Tele, etkä tule pettymään. Pelkkä ajomatka paikan päälle on huikea.

Toban järvessä voi myös uida ja meloa. Paikalliset kalastavat, joten kalastusretket ovat varmasti mahdollisia. Myös pyöräily Toban maisemissa on hauskaa puuhaa. Jos olisin ollut matkalla porukassa, olisin ehdottomasti vuokrannut vaikka päiväksi veneen, jolla pääsee vesiputoukselle. Onneksi myös skootterimatkan päässä on vesiputouksia, mutta ollessani yksin, jätin soolovaellukset tuntemattomille vesiputouksille nyt turvallisuudenkin vuoksi välistä.

sumatra

sumatra

sumatra

lake toba

Batak-talo Indonesian Sumatralla.

batiikki

Batak-kulttuurin kehto

Toisin kuin suuri osa islaminuskoista Indonesiaa, Toban alueen ihmiset ovat pääosin kristittyjä. Kulttuurillisesti kannattaa tutkia paikallista kulttuuria ja tutustua alueen Batak-kulttuuriin. Batakkien käsityöt ovat upeita ja suosittelen nappaamaan matkamuistoksi mukaan kangaspuilla tehtyjä kankaita. Omaa huonettani ja omaa Aroha Helsinki -kampaamoani koristavat nyt värikkäät batiikki-kankaat.

batak talo

Samosirin historiaan liittyy vahvasti myös animismi ja kuulin myös sanan kannibalismi. Onneksi kannibalismi liittyy vain kaukaiseen historiaan. Samosirilla on pieni animismi-museo.

Paikallisiin taloihin ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Laivaa muistuttavat puutalot ovat kauniita. Pieni ovi vie laivanmalliseen taloon, jonka etuosaa koristavat monesti joko värit tai kuviot. Itse voisin vaikka asua tällaisessa sympaattisessa ja koristeellisessa talossa, jonka oviaukosta sisään astuva kumartaa kohteliaasti talon isäntää tai emäntää.

toba järvi

toba järvi

toba järvi

Toba-järven Samosir teki vaikutuksen

Samosirin saari on paikka, joka antoi itsestään koko ajan enemmän, mitä enemmän siihen tutustui. Se on kuin kerros kerrokselta kuorittava sipuli, joka muuttuu koko ajan kauniimmaksi ja maukkaammaksi. Ensisilmäyksellä Samosir on kiva, muttei vielä vie jalkoja alta. Sitä tutkittaessa ja etenkin korkeammalle siirryttäessä se muuttuu uskomattoman upeaksi, koko ajan kiehtovammaksi. Samosirin alueella riittäisi tutkittavaa vaikka viikoiksi ja mantereen puolelle vievä silta avaa vieläkin enemmän ovia, uusia seikkailumahdollisuuksia.

toba-järvi

lake toba

Toba-järvi ja sen alue sopii reissaajille

Kohde sopii parhaiten pariskunnille tai kaveruksille. Soolomatkailija saattaa kokea vaikeaksi muihin tutustumisen, jos nyt sellaiselle tarvetta on. Ainakaan oman vierailun aikaan paikalla ei ollut montaakaan turistia, mutta niistäkin muutamista olisi kyllä saanut seikkailuseuraa halutessa. Itse valitsin seikkailla aivan yksin, nautin siitä. Perheille Samosir sopii myös, mutta tekeminen saattaa olla vähän rajatumpaa, riippuen tietysti lasten iästä ja perheen tavasta elää elämää.

× Lukuvinkki: Sumatran orangit ×

Paikan päälle ei ole turhan helppo päästä ja usein joutuu tulemaan bussilla tai taksilla Medanista. Itse koen, että vaikea saavutettavuus pitää suuret massat poissa. Tiematkustaminen Sumatralla ei ole nautintoa, rekkojen välissä on välillä todella pelottavaa olla (aiheesta juttu täällä), mutta matka on kaiken sen vaivan arvoinen. Uskon, että tulen palaamaan Sumatralle ja Samosirin saarella on paikka sydämessäni, sellainen lisääntyvän kiinnostuksen paikka. Se kätkee sisäänsä harvinaislaatuisen timantin; sellaisen timantin, jota ei löydä tai näe ilman pientä vaivannäköä. Toba-järven Samosir on varsinainen löytö, kiireetön paratiisi.

lake toba

lake toba

lake tobasumatra

sumatra toba järvi

lake toba

lake toba samosir

lake toba

Psst! Fiilistelyyn kannattaa katsoa Madventuresin jakso Tobalta. Kun katsoin videon vasta nyt, matkani jälkeen, pystyin hyvin palaamaan tuttuihin maisemiin. Oli ilo huomata, että jotkut paikat eivät juurikaan muutu. Kaikki jo monta vuotta sitten kuvatulla videolla kuvattu on ennallaan ja Toba-järven leppoisa, kiireetön tunnelma on pysynyt. Jopa Samosirin laiva näyttää videolla samalta kuin nykyään.

 

 

Kerro kaverille!

Scroll to Top