Töissä ulkomailla – Oma sosiaalialan yritys Espanjan auringon alla

Kiinnostaako ulkomailla asuminen? Haaveiletko ulkomailla työskentelystä? Tässä juttusarjassa tutustumme naisiin, jotka ovat asettuneet ulkomaille asunmaan ja töihin. Voit ammentaa inspiraatiota ja ideoita heidän matkastaan, ja lukea miten he päätyivät lähtemään Suomesta, miten työelämä on sujunut ulkomailla ja mitä haasteita matkan varrelle on mahtunut. Sarjan aloittaa 32 -vuotias Karoliina Kosmaa, joka asuu tällä hetkellä Espanjan aurinkorannalla. 

Kuka olet ja missä asut tällä hetkellä?

Olen Karoliina Kosmaa (32) ja alunperin Turun seudulta. Tampereelta auto hyrähti käyntiin hyisenä lokakuisena aamuna kohti uusia seikkailuja aurinkoon ja lämpöön. Asun tällä hetkellä Espanjan etelärannikolla mieheni kanssa.

KAROLIINA Kosmaa

Mitä olet opiskellut, ja mitä teet työksesi?

Olen käynyt taideopintoja ennen sosiaalialalle kouluttautumista. Minulla on tällä hetkellä oma sosialialan yritys Espanjassa. Tuen alueellani asuvia ja väliaikaisesti viipyviä aikuisia heidän kohdatessaan haastavia elämäntilanteita. Sosiaalialan työni koostuu pääosin yksilöohjauksista toimistollani sekä erilaisista luoviin menetelmiin painottuvista ryhmistä. Ryhmissä oppii taiteen tekemisen kautta uusia keinoja ajatusten ja tunteiden hallintaan. Työskentelen englanniksi ja suomeksi. Muita tulonlähteitä tällä hetkellä ovat taiteelliset työni (Koruina) ja ladattavat ohjeet unelmien saavuttamisesta sekä Espanjaan muuttamisesta (Karoliina Espanjassa).

Kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Olen asunut ulkomailla kohta vuoden ajan.

Mikä sai sinut lähtemään Suomesta ja muuttamaan ulkomaille?

Olin aina halunnut asua ulkomailla. Ajattelin lukioikäisenä, että muuttaisin vuodeksi ulkomaille ja koittaisin miltä se tuntuu. No, elämä tuli vastaan lisäopintojen, töiden ja kodin rakentamisen myötä. Unelma ulkomailla asumisesta eli kuitenkin syvällä. Tavatessani nykyisen aviomieheni sain enemmän kuin olin uskaltanut toivoa. Muutama vuosi häiden jälkeen aloimme suunnitella muuttoa Espanjaan. Olimme käyneet etelärannikolla yhdessä aikaisemmin ja alueella asuva tuttu pariskunta tuki muuttoamme ensiajatuksesta lähtien. Ilmasto oli kieltämättä myös listalla, mutta tärkeintä minulle oli kokea elämää ja arkea Suomen rajojen ulkopuolella.

Miten valmistelit lähtöäsi ulkomaille (töihin)?

Espanjan varmistuessa määränpääksi aloin etsiä niin paljon tietoa kuin mahdollista. Etsin tietoa mahdollisesta asuinalueesta, palveluista ja vuokra-asuntojen hinnoista sekä niiden varustuksesta. Etsin käsiini erilaisia työnhakusivustoja ja Facebook -ryhmiä. Ajattelin ensimmäisen vuoden olevan raskain uuden opettelussa ja vakituisempia töitä etsiessä. Säästin sen vuoksi kaikessa missä pystyin muutaman vuoden ajan. Myin sekä lahjoitin loput irtaimistosta viimeisen vuoden aikana ennen lähtöä. Määräaikaisen työsopimuksen loputtua koko elämäni mahtui muutamaan matkalaukkuun. Se hämmentävä ja vapauttava kokemus!

KAROLIINA Kosmaa

Mitä haasteita olet kohdannut matkan varrella?

Huomasin nopeasti, että töitä oli haasteellista saada Suomesta käsin, koska monet työnantajat olisivat halunneet nähdä saman tien. Työnantajien toiveena oli myös, että minulla olisi jo perusasiat hoidettuna Espanjassa. Ymmärsin tilanteen helpottuvan huomattavasti päästessäni paikan päälle. Sain nopeasti töitä Espanjaan saapuessani, mutta useamman mutkan kautta perustin lopulta oman yrityksen espanjalaisen asiointitoimiston avustuksella.

Asunto ei myöskään ollut aluksi ihan sellainen kuin kuvittelin. Tärisin kylmyydestä ja kiukusta ensimmäisen kuukauden päästessäni uuteen pitkäaikaiseen asuntoon. Oli joulukuu ja ilmastointilaitteen korjauksessa kesti lukuisia viikkoja. Asunnossa oli vain yksi liikuteltava pieni patteri jota vasten nojailimme mieheni kanssa vuorotellen. Samaan aikaan todistimme pahimman talven Espanjassa yli 30 vuoteen ja mietin oliko tämä sittenkään oikea paikka.

Lukuisia pieniä vastoinkäymisiä on tullut vastaan ensimmäisiin kuukausiin painottuen, mutta onneksi ihminen on sopeutuvainen. Muistuttelin itselleni, että maassa maan tavalla, mutta ei se aina ollut helppoa.

Mikä on ollut suurin yllätys urallasi ulkomailla?

Suurin yllätys on ollut se, ettei mikään mennyt kuten Suomessa suunnittelin. Lopputulos oli kuitenkin parempi kuin uskalsin toivoa!

Omat arvoni ovat myös muuttuneet viimeisen vuoden aikana, eikä uraputki ole enää listallani. Minulla oli Suomessa muutama toimeentulon lähde, mutta täällä se tuntuu olevan luontevampaa ja ymmärrettävämpää. Tuttavapiirissäni on useita jotka ovat asuneet alueella pitkään ja työskentelevät muutamassa paikassa samanaikaisesti saavuttaakseen toivomansa toimeentulon. Uskon, että minulla on tulevaisuudessakin useampia tulonlähteitä, koska koen mahdollisuuksien olevan täällä laajemmat kuin Suomessa.

Ihmisten avuliaisuus on yllättänyt minut myös. Olen löytänyt paljon englanninkielisiä yhteisöjä, joissa ihmiset tukevat toisiaan ja haluavat löytää menestystä yhdessä. Suhteiden luominen ensimmäisistä kuukausista lähtien on auttanut minua työelämässä ja olen saanut ihania uusia tuttavuuksia.

KAROLIINA Kosmaa

Mikä on suurin saavutuksesi tähän mennessä?

Suurin saavutus tähän mennessä on ollut rohkeus lähteä Suomesta. On ollut hienoa huomata, että olen pystynyt rakentamaan elämäni vieraaseen maahan, oppinut uutta kieltä ja kehittänyt aluilleen oman yritykseni ja saanut useita tulonlähteitä. Minulla on nyt mahdollisuus hyödyntää laaja-alaista osaamistani ja tehdä monipuolisia töitä paikassa, jossa unelmoin joskus asuvani.

Parasta elämässäsi tällä hetkellä?

Parasta elämässäni tällä hetkellä on, että elän elämää josta olen haaveillut enkä tällä hetkellä muuttaisi mitään. Saan elää ja työskennellä mieheni kanssa auringon alla ja nauttia upeista maisemista ympärilläni. Omien onnistumisieni rinnalla on ollut ihanaa olla todistamassa mieheni urheiluhierontayrityksen suosion kasvua alueella.

Mitä vinkkejä antaisit ulkomaille töihin haaveileville Seikkailijattarille?

Unelman saavuttaminen on väistämätöntä, kun pitää mielen avoimena ja tekee töitä siihen suuntaan missä haluaa olla. Kyse ei ole silloin enää siitä toteutuuko unelma vaan milloin se toteutuu.

Työllistymisen mahdollisuudet laajenevat, jos on valmis hyppäämään hetkellisestikin oman alan ulkopuolelle. Kannattaa myös varautua lähtemään pidemmälle tutkimusmatkalle haluamaansa kohteeseen, koska kaikki työt eivät löydy verkon välityksellä. Varautuessaan sekä henkisesti, fyysisesti että taloudellisesti seikkailuun pärjää vastatuulessa paremmin.

“Suuret laivat kääntyvät hitaasti.” sanoi vanha viisas ohjaajani. Kaikki menee paremmin kuin uskalsi toivoa ollessaan kärsivällinen seikkailua suunnitellessa ja ensimmäisiä askeleita ottaessa.

Lue lisää Karoliinan yrityksistä:

Costa Counsellor

Karoliina Espanjassa

Koruina

 

Kuvat: Eero Kosmaa

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top