Sukellus Mosambik

Sukellus Mosambikissa – Tuijotuskilpailu meriahvenen kanssa

Sukellus Mosambikissa oli ollut unelmasi, kun kolme vuotta sitten kotini oli Mosambikissä. Suoritin siellä PADI Divemaster -tutkintoa, josta olin haaveillut jo kauan, mutta joka nyt kävi toteen uskomattomien sattumusten kautta. Mosambik oli vakavien poliittisten levottomuuksien kynsissä, joten turismia oli vähän eikä Divemaster-ehdokkaita juuri lainkaan. Niinpä minulle ja exälleni tarjoutui yllättäen tilaisuus tehdä kurssi paitsi yksityisopetuksena myös puoli-ilmaiseksi.

Eräänä päivänä minä, ex-siippani ja opettajamme päätimme lähteä kolmistaan syväsukellukselle. Meri oli levoton, kun matkasimme pienellä moottoriveneellämme vaahtoavien aaltojen halki kohti Giants Castle -sukelluskohdetta ryhävalaiden pomppiessa levottomina ympärillämme. En muista, oliko päivä kuuma vai kylmä, mutta muistan, että ilma oli harmaa ja enteili ukkosta. Ilmasäiliöt selkään, turvatarkastus ja maskit kasvoille. “One, two, three” ja heilautus taaksepäin. Hetkessä kuohuva meri vaihtui meditatiiviseen hiljaisuuteen, kun aloitimme tutun matkan syvälle sinisen meren uumeniin.

Elämä siellä, minne auringonvalo hädin tuskin eksyy, on maagista.

Rakastan syväsukelluksia. Elämä siellä, minne auringonvalo hädin tuskin eksyy, on maagista. Pintaveden lähettyviltä löytyy söpöjä merijäniksiä, värikkäitä pikkukaloja ja kauniita koralleja, mutta syvä meri on se, missä tunnen joka solullani sinisen maailman loputtoman arvaamattomuuden ja kiehtovuuden. Se on paikka, jossa vastaan voi hetkellä millä hyvänsä uiskennella niin peto kuin ystävä. Ja tästä syystä Mosambikin Tofossa sijaitseva Giants Castle on yksi lempisukelluskohteistani koko maailmassa.

× Kiinnostaako matka sukeltamaan Tofolle valaiden kanssa? Tutustu matkaan täällä! ×

Mosambik sukellus | Sukeltaja syvällä vedessä.

Sukellus Mosambikissa – Giants Castle

Mosambikin Giants Castle on koralliriutta, jossa käy ajoittain voimakas merivirta. Sääolosuhteista riippuen meri saattaa lähettää sukeltajan virran mukana satojen metrien päähän lähtöpisteestä, mutta toisinaan meri voi olla pinnassa myrskyinen, riutan lähettyvillä peilityyni. Tätä on kuitenkin lähes mahdoton ennustaa ennen laskeutumista riutan luo. Virrasta riippuen riutan luona voi lymyillä  esimerkiksi härkähai, riuttahai tai paholaisrausku, kun taas laskeutuessa sukeltajaa vastaan saattaa uida esimerkiksi ryhävalas, delfiiniparvi tai merikilpikonna.

Tuona päivänä meitä odotti riutan luona maailma, jossa kaikki oli pysähtynyt paikoilleen.

Tuona päivänä meitä odotti riutan luona maailma, jossa kaikki oli pysähtynyt paikoilleen. Näkyvyys oli täydellinen, merivirtaa ei ollut lainkaan, ja koska olimme kolmisin, ainoat äänet, joita saatoimme kuulla, olivat omien regulaattoriemme kautta kaikuvat hengityksemme. Livuimme hitaasti “paholaisrauskujen siivousaseman” ohitse kauniiseen, merenalaiseen metsään, jossa minä ja exäni jäimme lumoutuneina tuijottamaan suurta, keltaista mureenaa. Yhtäkkiä tunsin pistävän katseen selässäni ja käännyin automaattisesti ympäri. Vain muutaman sentin päässä nenästäni minua tapitti itseni kokoinen, mustatäpläinen meriahven.

Mikäli olisin ollut kuivalla maalla, olisin todennäköisesti huutanut ja kovaa, sillä säikähdykseni oli melkoinen (lähes yhtä suuri, kun jouduin ensimmäisen kerran kasvotusten valashain kanssa tai kun näkökenttäni peittyi ryhävalaan varjosta). Nyt tyydyin kuitenkin vain repimään exääni märkäpuvun hihasta ja osoittamaan hänelle tuota jättimäistä otusta kauhun ja ihailun sekaisin tuntein. Hänkin kääntyi ja jäimme molemmat tuijottamaan ahventa silmästä silmään. Sekä minä että hän oletimme kalan uivan siinä silmänräpäyksessä pois, mutta yllätyksemme se jäikin tuijottamaan meitä takaisin.

Katselimme toisiamme useita minuutteja, meriahvenen silmien siirtyessä vuorotellen minusta exääni ja exästäni minuun. Liikuttelimme räpylöitämme hitaasti kalan lähettyvillä, mutta se ei hievahtanutkaan. Sen sijaan se vain katsoi meitä niin syvälle silmiin, että sekunnin murto-osan ajan tunsin voimakkaan, lähes inhimillisen yhteyden välillämme.

Hetkessä oli taikaa, sillä koskaan en ole päässyt niin lähelle “villieläintä”, niin pitkäksi aikaa — en sitä ennen enkä sen jälkeen. Enkä välttämättä tule enää koskaan pääsemäänkään. Mutta sitten, aivan yhtä yllättäen kuin kala saapuikin, se suuntasi katseensa eteenpäin ja lipui kunniakkaasti pois luotamme, yhä kauemmas ja kauemmas syvänsiniseen tyhjyyteen.

Tofo | Ranta

PADI Divemaster/Assistant Instructor/IDC Staff Instructor -kurssit Mosambikissä:

Liquid Dive Adventures
Praia do Tofo, Inhambane

Kiinnostaako matka sukeltamaan Tofolle valaiden kanssa? Tutustu matkaan täällä!


Lukuvinkki: Sukellus Filippiineillä – Kauneimmat vedenalaiset kohteet

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top