Tunnelmallinen Turku kutsuu kesäseikkailuihin

Kerro kaverille!

Niin lähellä, niin tuttu ja niin upea. Kesän tullen Turku herää talviunesta eloon täydessä loistossaan ja viehättää persoonallisuudellaan. Muutamia vuosia Turku oli minulle entinen kotikaupunki, jota muistelin ristiriitaisin, nostalgiansekaisin tuntein. Tänä keväänä kirsikkapuiden kukkiessa Aurajoen rannalla rakastuin kaupunkiin jälleen.

Suositukseni kesäiseen Turkuun

Piknik Aurajoen rannalla ja jokirannan parhaat palat

Jokilaivoissa piipahtaminen on toki olennainen osa monen kesäistä Turkutunnelmaa, mutta hyvä vaihtoehto niille on pakata koriin omat eväät ja pullollinen kuohuvaa ja vallata pieni kaistale kaltevaa nurmikkoa jossain Aurajoen tuntumassa. Tuomiokirkkopuisto on oivallinen piknikpaikka, jos haluaa joen rantaan ja kuunnella vartin välein kumisevia kirkonkelloja. Toki myös muualta Turusta löytyy upeita piknikpuistoja, kuten Vartiovuori ja Puolalanpuisto. Jokirannassa voi loistavasti viettää päivän vain fiilistellen kaikkea hyvin turkulaista: Föri puksuttaa aina yhtä oranssina jokea edestakaisin, vanhat jalavat ja lehmukset reunustavat kotoisen ruskeaa Aurajokea ja Wäinö Aaltosen patsaista voi bongata ainakin Liljan, Myrskyn ja Paavo Nurmen.

Turku_kollaasi2

Pyöräillen tai meloen muinaismaisemiin

Halistenkoskelta Liedon Vanhalinnalle asti Aurajoen länsipuolella kiemurteleva kävely- ja pyöräilyreitti on sukellus Varsinais-Suomen muinaishistoriaan. Vehreä reitti alkaa Halistenkosken kauniista maisemista ja jatkuu katajaisten kallioiden halki jokea seuraillen. Reitin varrella voi bongata kuppikiviä ja uhripaikkoja. Aurajoen opastuskeskuksesta voi myös vuokrata kanootteja ja taittaa matkaa leppoisasti meloen. Liedon Linnavuori on komea ja korkeahko mäki, jonka rinteeseen on merkitty laatoilla merenpinnan laskemisen vuodet. Linnavuoren huipulta aukeaa maisema, joka on parhaimmillaan ilta-auringon kullatessa pellot.

Keskiaikaiset markkinat – ja muita keskiajan helmiä

Joka vuosi Turun valtaavat keskiaikaiset markkinat, jotka näkyvät ja kuuluvat Vanhan Suurtorin ympäristössä kesä-heinäkuun vaihteessa. Keskiaikaiset markkinat tarjoavat monipuolisen kattauksen musiikkia, sahtia, turnajaisia, käsityöläisisiä ynnä muuta. Myös yleisöä kehotetaan pukeutumaan markkinoille teeman mukaisesti. Keskiaika toki elää ja on läsnä Turussa muulloinkin. Esimerkiksi Aboa Vetus & Ars Nova -museon aulassa pääsee kurkistamaan vilaukselta keskiaikaisen Turun katutunnelmiin, ja itse museo tarjoaa siihen erinomaisen katsauksen. Myös Turun Linna on keskiaikaa fiilistelevälle Turku-vierailijalle upea kohde.

Turku_kollaasi1

Luolavuoren luolasto, Koroistenniemi… – Turkua pintaa syvemmältä

Harvapa turkulainenkaan hoksaa, että Luolavuori ei ole vain nimi, vaan siellä sijaitsee yksi Etelä-Suomen vaikuttavimmista luolista. En kerro sen sijaintia, paljastan sen vain olevan olemassa ja mönkimisen arvoinen.  Varustaudu hyvillä kengillä ja otsalampulla, selvitä suuaukon sijainti, ja kiipeile syvälle osastosta toiseen. Muita Turun ytimen tuntumassa sijaitsevia kiintoisia kohteita ovat muun muassa Koroistenniemi, jonne siirrettiin Suomen piispanistuin 1200 -luvulla, sekä Luostarinmäen käsityöläismuseon alue, joka on ainoa Turun isommasta palosta vuonna 1827 säilynyt yhtenäinen puutaloalue.

Hämyisen Turun kuppilat ja kapakat

Päivän seikkailuiden jälkeen on aika illan rientojen, joihin Turussa on tarjolla myös hyvin turkulaisen persoonallisia vaihtoehtoja. En ole kapakka-asiantuntija, mutta rohkenen esitellä omat suositukseni turkulaiseen yöelämään. Fiinin historiallisen tunnelman ja hyvien oluiden sekä siiderien perässä voi suunnata esimerkiksi Panimoravintola Kouluun, Uuteen Apteekkiin tai Old Bankiin – nimet kertovat edelleen rakennusten historiasta. Letkeän kaljoittelun merkeissä voi piipahtaa vaikkapa Bar Kukassa (lautapelejä ja livekeikkoja!), Portissa (opiskelijoita ja opiskelijatarjouksia!) tai Cosmic Comic Cafessa (sarjakuvia!). Jatkoja voi suunnitella viettävänsä milloin missäkin, mutta todennäköisesti kaikki tiet vievät kuitenkin lopulta Dynamoon.

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top