Uljas Paavolan tammi huokuu historiaa Lohjalla

Kerro kaverille!

Satoja vuosia nähnyt Paavolan tammi on vaikuttava ja rauhoittava ilmestys luonnonsuojelualueella Lohjalla. Seikkailijattaret-tiimin Emilia ihastui puuhun Länsi-Uudenmaan road tripillaan.

Viime syksynä päätin mieheni kanssa keksiä jotain pientä mukavaa irtiottoa lokakuiselle viikonlopulle ja lopulta päädyimme kiertämään Länsi-Uuttamaata. Ensimmäinen kohteemme oli Lohjan lehtimetsän siimeksessä seisova Paavolan tammi. Viimeistään paikan päällä myös minulle selvisi, miksi kyseistä tammea on ylistetty Suomen kauneimmaksi puuksi.

Tammen luokse kuljettaa samanniminen Paavolan luontopolku, jonka lähtöpaikka on osoitteessa Pietiläntie 23. Lähtöpaikalla on parkkipaikka, jolla meidän visiittimme aikana oli vain yksi auto omamme lisäksi. Luontopolku on helppokulkuinen ja vain noin kilometrin pituinen, joten kauaa ei tarvitse odottaa, että näkee luonnon komean muistomerkin.

Polulla kulkiessa kannattaa seurata sen varrelle merkittyjä rasteja, jotka kertovat luonnonsuojelualueeksi rauhoitetun tammikon ja lehtoalueen kasveista ja muista luontokappaleista. Esimerkiksi yksi rasti kertoi tarkemmin tammesta puulajina ja että Paavolan tammikko on laajuudessaan ja yhtenäisyydessään harvinaisuus tänä päivänä.

Paavolan tammi – kuin metsän kuningas

Kun itse Paavolan tammi tuli näköpiiriini, se oli vaikuttava ja kunnioitusta herättävä ilmestys. Paavolan tammi on kuin metsän kuningas omalla nyppylällään, ja se oli vähintään yhtä iso kuin odotin. Ei ihme, sillä paikan infotaulun mukaan Paavolan tammi on yli 300 vuotta vanha ja voi elää jopa tuhat vuotiaaksi. Taulut muistuttivat myös tammen tärkeydestä hyönteisille, linnuille, sammalille ja jäkälille, joiden elinpaikkana se toimii.

Katselin paksun rungon ja juurten lisäksi sen oksia, jotka kiemurtelivat ristiin rastiin sammaleen peittäminä. Pohdin, miten monta ihmisten ja eläinten sukupolvea puu on jo nähnyt ja kuinka monta se pääsee vielä toivottavasti seuraamaan paikaltaan. Ajattelin, että sillä välin kun meidän ihmisten elämä on mullistunut monta kertaa satojen ja kymmenien vuosien aikana, se on pikkuhiljaa kasvanut täällä metsän siimeksessä. Paavolan tammi huokui jonkinlaista rauhaa ja sai itsensä tuntemaan pieneksi osana isoa kokonaisuutta ja elämän kiertokulkua.

Tammella vieraillessa on hyvä muistaa sitä kunnioittavat ja vastuulliset tavat. Puuhun ei saa kiivetä, sen juurilla ei saa kävellä ja muutenkin on liikuttava polkuja pitkin. Tammi on ympäröity aidalla, paitsi yhdestä kohtaa pitkospuut vievät puun alle. Ollessamme paikalla siellä oli myös yksi retkipöytä, jonka ääreen olisi voinut pysähtyä vaikka kahville ja ihailemaan näkymää.

Koska olimme reissussa syksyllä, olin jännittänyt hieman etukäteen, minkä värisessä loistossa tammi olisi. Meidän vierailullamme lehdet olivat vihreitä tai ruskeaksi sonnustautuneita. Uskon, että Paavolan tammi on aina vaikuttava ja uljas ilmestys riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan olet liikkeellä.

 

Lisää koettavaa Länsi-Uudellamaalla:

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top