Kissan ulkoilu | Kissa valjaissa nurmikolla.

Ulkoilu kissan kanssa, miten se onnistuu?

Kuinka aloittaa kissan ulkoilu turvallisesti? Mitä kaikkea kissan ulkoiluttamisessa pitää ottaa huomioon? Tottuneet seikkailijakissat kulkevat maailmalla ja kuvat hymyilyttävät ihmisiä. Mutta miten päästä alkuun kissan ulkoilutuksessa?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Kissan ulkoilu – Ota tämä huomioon

Kissat ovat yöllä liikkuvia, yksinäisiä saalistajia, joille tyypillistä toimintaa ovat piilossa vaaniminen, saaliin kimppuun syöksyminen ja oman reviirin hallinnointi. Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun alkaa totuttaa kissaa valjaissa ulkoiluun. Ei siis kannata aloittaa ulkoilua kirkkaassa auringon paisteessa, vilkkaassa ja avarassa puistossa, vaan miettiä hieman kissalle helpompi aloitus.

Konservatiivisuus tulee esille halukkuudessa kulkea usein samat polut, samaan aikaan ja samalla tavalla. Omalla ovellani istui jonossa kolme kissaa aina auringon laskeuduttua. Kannattaakin myös miettiä, onko valmis kulkemaan kissan kanssa ulkona, ennen kuin kasvattaa kissastaan seikkailijan! Muuten voi olla, että ulkoilusta innostunut kissasi huutaa ovellasi illat.

IMG_2419 copy

Kuinka aloittaa kissan ulkoilutus?

Ennen ulos vientiä on kissa totutettava valjaisiin, hihnaan ja mukana kuljetettavaan turvapaikkaan. Turvapaikka voi olla kantokoppa, reppu tai muu liikkuva ja mielellään suljettava piilo. *Tässä hyvä vaihtoehto.

Ensimmäinen retki ulos voi tapahtua kokonaan kannettavassa turvapaikassa. Uudet hajut ja äänet voivat olla enemmän kuin tarpeeksi. Turvapaikan oven voi avata ja antaa kissan itse päättä, milloin on sopiva hetki tutustua ympäristöön tarkemmin.

 

Lemmikkitarvikkeet

Oma käytöksesi viestii paljon kissalle tilanteesta. Jos pystyt itse olemaan rauhallinen, kokee kissasikin tilanteen turvallisemmaksi. Itse alussa lueskelin kirjaa puistossa ja annoin pentujen nuuhkia ja hämmästellä Kallion elämää reppunsa suojasta. Oiva on edelleen aina uudessa paikassa varautuneempi, vaikka muuten onkin joka paikkaan ketterästi ehtivä pikku puuma. Venni kulkee aina alussa häntä pystyssä ja varmoin askelin, mutta kun hämmästelyssä tulee raja vastaan, on Venni se, joka tarvitsee repun suojaa ensimmäisenä.

Hanki edulliset kissan valjaat *täältä.

IMG_2905 copy

Illat ja yöt ovat kissoille aktiivista aikaa. Varsinkin alussa kannattaa ulkoilu ajoittaa iltaan. Silloin ulkona on myös usein rauhallisempaa, mikä antaa kissalle aikaa tutustua uuteen ääni- ja hajumaailmaan rauhassa.

Ulkoilevan kissan tunnistusmerkintä, madotus ja rokotukset kuuluvat kissan asialliseen hoitoon. Valtioiden rajojen ylittävissä seikkailuissa kissan matkustus vaatimuksista ja alueen suosituksista on syytä ottaa ajoissa selvää.

Vinkkejä ulkoiluun kissan kanssa

Olen alusta asti pitänyt kiinni muutamista asioista, joista on muodostunut yhteisiä sääntöjämme. Näiden sääntöjen avulla kissojen ulkoilutus on helpottunut huomattavasti.

Ensimmäinen sääntömme on, että ulkoilemme aina valjaissa. Kissani eivät tunne vapaana ulkoilun hurmaa – eivätkä sen vaaroja. Kissat ovat todella nerokkaita valjaista irti luikertelijoita, enkä ole vielä nähnyt valjaita, joista ne eivät eroon pääsisi.

 

Vinkki: *Kissatarvikkeet edullisesti 

Tilaa nyt ruoat ja tarvikkeet kissallesi. Yli 49 € tilaukset toimituskuluitta! 

 

Oma sääntöni onkin, etten anna kissoille tarvetta karata valjaista. Tämä tarkoittaa, etten pakota niitä liian stressaaviin tilanteisiin ja annan niille tarpeeksi virikkeitä ja seikkailuja valjaissa. Helposti sanottu. Kaikki kissani ovat kuitenkin jossain tilanteessa taikoneet itsensä valjaista irti, mutta aina tulleet kutsusta luo tai jääneet odottamaan paikalleen, jotta saan valjaat takaisin päälle ja seikkailu pääsee jatkumaan.

Karkailusta tulee mieleen heti toinen sääntömme, joka aiheuttaa vieraissani naurua. Kissani eivät saa kävellä ulos autosta tai asunnosta itse, vaan niiden on odotettava, että nostan heidän ylhäisyytensä portaan yli. Tämä ennaltaehkäisee ovenraosta karkaamista, mutta vaikuttaa kieltämättä huvittavalta, kun nostan kissani syliin vain laskeakseni ne taas heti alas.

IMG_8693

Seuraava sääntömme koskee turvapaikkaa. Minulla on aina ollut mukana kissoille tuttu turvapaikka yllättävien tilanteiden, kuten tulitaiteilijoiden esityksien ja mutkan takaa ilmestyvien päiväkotiryhmien varalta. Kissoilleni turvapaikka on sightseen reppu, jossa ollessaan ne tietävät olevansa turvassa ja luulevat olevansa piilossa. Nykyisin tosin hupparin alle piiloutuminen ajaa saman asian, mutta varsinkin alkuun suosittelen suljettavaa, tuttua kantolaukkua. Panikoitunutta kissaa ei pidättele mikään.

Tärkein sääntö on kuitenkin kulkeminen kissan kanssa. Kissat ovat kaikki yksilöitä. Toisen iltalenkki voi olla liian hurja seikkailu toiselle. Opettele lukemaan kissaasi ja kulkemaan sen ehdoilla. Anna kissan olla kissa ja tutkia sille tärkeitä hajuviestejä ja vaania pusikon varjoja. Välillä hidas tahti voi olla myös opettavaista. Maailma on kiireinen ja sykkivä. Osaatko hidastaa hetkeksi ja huomata heinäsirkan?

Kissan ulkoiluttaminen | Tyttö ulkoiluttaa kissaa metsässä.

Lukuvinkki: Kissojen matkapahoinvointi – Vinkit mukavampaan matkantekoon

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top