Ulkomaille lemmikin kanssa? Mitä pitää ottaa huomioon, jos ulkomaille matkaan lähtee myös perheen lemmikki? Mitä lemmikkien tuonti- ja vientisäännökset maiden rajojen yli ovat ja miksi ne ovat olemassa? Entä mistä ne voi luotettavasti tarkistaa?
Lemmikkien vienti- ja tuontivaatimukset
Jokaisella valtiolla on omat eläinten tuonti- ja vientivaatimuksensa. Ne on luotu estämään tarttuvien tautien leviämistä maasta toiseen. Vaatimukset vaihtelevat eläimen lajin ja alkuperämaan mukaan.
Vienti- ja tuontivaatimuksia ylläpitävät valtioiden eläinlääkintäviranomaiset. Suomen säännökset lemmikkien tuontiin ja vientiin valtion rajan yli löytyvät Elintarviketurvallisuusviraston eli lyhyemmin Eviran sivuilta.
Kohdemaan säännökset saat maan lähetystön tai eläinlääkintäviranomaisen kautta. Helpointa on aloittaa kirjoittamalla hakukoneeseen “importing pet to” ja kohdemaan nimi. Varmista kuitenkin, että löytämäsi sivusto on luotettavan viranomaisen ylläpitämä. On myös huomioitava, että säännöt voivat muuttua yhdessä yössä maiden tautitilanteen niin vaatiessa. Onkin hyvä tarkistaa ajankohtaiset säännökset aina ennen matkaa.
Espanjan aurinkorannikolla eläinlääkäriasemalla työskennellessäni, tapasin ihmisiä, jotka olivat matkustaneet vuosia Suomen ja Espanjan väliä autolla ilman, että lemmikillä oli paperit kunnossa. Välillä oli haastavaa perustella, miksi maksaa kaikista vaadittavista leimoista kun heidän kokemuksensa mukaan kukaan ei papereita kuitenkaan katsonut. Tuonti- ja vientivaatimusten noudattamattomuus voi johtaa omistajan kustannuksella eläimen palautukseen lähtömaahan, karanteeniin tai pahimmassa tapauksessa eläimen lopetukseen. Lain silmissä eläin on omistettua tavaraa. Lisäksi vaatimusten tarkoitus on suojata väestöämme, mikä on painava syy vastuunkantoon.
Yleisimmät vaatimukset, kun lähdetään ulkomaille lemmikin kanssa
Jokaisella maalla on siis omat vaatimuksensa, mutta hyvin pitkälle pääsee jo huolehtimalla alkuun yleisimmistä lemmikkien tuonti- ja vientivaatimuksista, joita ovat tunnistusmerkintä, rabiesrokotus ja eläinlääkärin tekemä terveystodistus.
Tunnistusmerkintä lemmikille, joka matkustaa
Jotta pystymme todistamaan, että juuri meidän Oivamme ja Vennimme on saanut tarvittavat rokotteet ja käynyt eläinlääkärin tarkastuksessa, on meidän pystyttävä todistamaan, että Oiva on Oiva ja Venni on Venni. Ensimmäinen askel on siis tunnistusmerkintä. Tunnistusmerkintä on joko eläimen ihoon tatuoitu numerosarja tai nahan alle laitettu mikrosiru, josta lukulaite lukee numerosarjan. Kannattaa huomioida, että kaikki maat eivät hyväksy tatuointia, koska sama numerosarja voidaan kopioida useammalle eläimelle, on muunneltavissa ja usein haastavasti tulkittavissa vuosien jälkeen. Mikrosiru puolestaan voi vuosien kuluessa vaeltaa nahan alla aivan eri paikkaan, kuin mihin se alunperin pennulle laitettiin. Kun käyt eläinlääkärissä, kannattaa pyytää välillä tarkistamaan siru lukulaitteella, jotta se löytyy ja on luettavissa tarvittaessa.
Lemmikin rokotukset matkalle
Rokotuksista vaaditaan rabiesrokote. Rabies tunnetaan Suomessa myös nimillä raivotauti tai vesikauhu. Rabies on zoonoosi eli eläimen ja ihmisen välillä tarttuva tauti, joka tarttuu ihmiseen useimmiten sairastavan eläimen puraisusta, jolloin virus pääsee ihmisen vereen eläimen syljestä. Tartunta voi siirtyä myös sairastuneen eläimen sylkeä joutuessa silmään tai eläimen nuollessa esimerkiksi haavaisia käsiä. Rabies tartunta johtaa keskushermoston tulehduksen kautta kuolemaan, jos rokotusta ei anneta ennen oireiden alkamista. Rabies tappaa maailmanlaajuisesti arviolta 100 000 ihmistä vuodessa ja Suomessa hoidetaan vuosittain 45 – 70 rabiestautiepäilyä. Tämä kannattaa muistaa eteenkin, jos tykkää antaa eläinten nuolla käsiään ja kasvojaan matkoilla tai tapaa ihmisseuraan hakeutuvan villieläimen.
Matkustaessa rabies-rokote on yleensä voimassa rokotteen valmistajan lupaaman ajan, mutta tiheämpääkin rokottamista voidaan vaatia rabies-alueilla.
Rabieksen vasta-ainetestiä voivat vaatia rabiesvapaat maat. Sillä tarkoitetaan lemmikistä otettua verinäytettä, josta tarkistetaan onko lemmikillä rokotusten jälkeen riittävä vasta-aine taso rabiesta vastaan veressään. Näyte tulee ottaa tietyn ajan kuluttua rokotuksesta ja sen tuloksissa menee muutama viikko, joten aivan viime tippaan tätä testiä ei tule jättää vaan keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa jo kuukausia ennen matkaa. Kun taas testin on kerran teettänyt, kannattaa rokotukset pitää päivälleen ajantasalla, jotta vasta-ainetestinkin tulos pysyy voimassa.
Terveystodistus
Terveystodistuksen lemmikin matkustuskelpoisuudesta saat eläinlääkäriltä. Eläinlääkäri tarkistaa, että lemmikkisi on tarpeeksi terve matkustamaan eikä näytä mitään tarttuvien tautien sairastamisen merkkejä. Todistuksen voimassa olo vaihtelee kohdemaittain. Meillä eteen on tullut voimassa olo aikoja aina viikosta kuukauteen. Liian aikaisin ei siis kannata todistusta pyytää. EU lemmikkieläinpassissa on oma kohtansa eläinlääkärin kliinisille tutkimuksille eli terveystodistuksille.
Rajatarkastus
Matkan kulkiessa EU:n ulkopuolisiin maihin tarvitaan usein lemmikille rajatarkistus sekä mennessä että tullessa. Tämä tarkoittaa rajalla tapahtuvaa eläimen tunnistusmerkinnän ja dokumenttien tarkistusta. Jos rajatarkistus vaaditaan, täytyy eläimen tulla maahan rajatarkistuksia suorittavan paikan kautta. Suomessa rajatarkastukset hoitaa tulli ja lista hyväksytyistä ylityspaikoista löytyy muun muassa täältä.
Madotukset lemmikille
Suomeen tuotavilta koirilta vaaditaan matolääkitys ekinokokkiryhmän heisimatoja vastaan. Ekinokokkiheisimadot kulkevat elämänkiertonsa isäntäeläimenä toimivan petoeläimen, kuten suden, koiran ja ketun, ja väli-isäntänä toimivan kasvinsyöjän, kuten hirven, sian tai ihmisen, välillä. Pääisännän suolistossa madot lisääntyvät ja levittäytyvät ulosteen mukana ympäristöön, josta väli-isäntinä toimivat kasvissyöjät saavat tartunnan. Väli-isännässä madot muodostavat kasvavan nesterakkulan sisäelimissä ja päätyvät isäntäeläimeensä taas väli-isäntänsä päädyttyä petoeläimen ravinnoksi. Toimiessaan väli-isäntänä ihmisen sanotaan sairastavan ekinokkoosia. Tartunnasta oireisiin voi mennä vuosia, mutta pitkälle edenneenä ekinokokkoosi on hengenvaarallinen sairaus. Nykytietämyksen mukaan kissat eivät toimi ekinokokkien pääisäntinä eikä niiltä vaadita madotusta Suomeen tuotaessa.
Ekinokokkoosihäädön voi antaa joko ulkomailla eläinlääkärin toimesta 1 – 5 vuorokautta ennen Suomeen tuontia tai antaa Suomessa ennen matkaa 1 – 28 vuorokauden sisällä kaksi madotusta, mikä antaa luvan matkata 28 vuorokauden ajan.
Muista myös suojata lemmikkisi
On hyvä muistaa, että säännökset ovat viranomaistoimintaa ja luotu suojelemaan ihmisiä ja heidän elinkeinojaan. Ne eivät aina kata lemmikkisi ennaltaehkäisevän hoidon tarvetta matkustusalueella.
Esimerkiksi tullessamme Yhdysvaltoihin vaatimuksena olivat vain tunnistusmerkintä, rabiesrokotus ja eläinlääkäriltä terveystodistus. Kuitenkin Kaliforniassa on lämpimänä ja tiheään asutettuna maana enemmän ulko- ja sisäloisia ja alue kuuluu hyttysten levittämän amerikkalaisen sydänmadon (Dirofilaria immitis) esiintymisalueeseen. Vennillä ja Oivalla onkin kuukausittain ennaltaehkäisevä ulko- ja sisäloisten häätö, joka kattaa myös sydänmadon. Me myös rokotamme nuorison kulloisenkin alueen tarttuvia tauteja vastaan säännöllisesti. Vennin ja Oivan tartuntariski toki on korkeahko koska he ovat suuria ulkona seikkailijoita ja jakavat armosta asumuksensa kahden eläinsairaalassa työskentelevän kanssa.
Matkustusinnostuksessa voi unohtua, että matkalta ollaan myös joskus palaamassa kotiin. Muista siis tarkistaa lemmikillesi matkakohteeseen vientisäännösten lisäksi myös takaisin Suomeen tuontisäännökset! Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset ovat jatkuvasti elävä viidakko. Toivottavasti tämä lyhyt teksti kuitenkin ennemminkin selvensi, miksi ja millaisia asioita matkustus lemmikin kanssa rajojen ulkopuolelle vaatii. Toivon sopivan suuria seikkailuja lemmikkienne kanssa!
Lähteet: Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto 2017. EVIRA