Unelmana parempi elämä kulkukoiralle

Kerro kaverille!

Karvaton, nälkiintynyt, itsensä verille raapinut, eteenpäin vaikeasti klenkkaava koira. Tämä sydäntäsärkevä näky on niitä, joilta vain harva voi matkoillaan välttyä.

Sairaat ja aliravitut eläimet kaduilla ovat riipaisevaa katsottavaa. Ne herättävät huolta, surua, avuttomuuden tunteita, myös pelkoa. Ongelmaan vaikuttaminen voi tuntua matkailijasta mahdottomalta, on helpompi katsoa muualle ja olla ajattelematta liikaa.

Aina kuitenkin joku tarttuu toimeen. Filippiinien Siargaolla majataloa pitävä Kaisa Kasemets on yksi heistä. Hän halusi alkaa tehdä jotain konkreettista kärsivien koirien auttamiseksi.

Tässä jutussa kuullaan Kaisan tarinaa siitä, miten hän perusti yhdessä puolalaisen Alexin kanssa vuonna 2018 saarelle Puppy Puddle -organisaation.

Kävin tapaamassa Kaisaa Siargaolla tammikuussa 2020 ollessani ja sain kuulla lisää eläinten auttamistyöstä saarella.

“Kun auttamisen kerran aloittaa, ei paluuta ole”

Miten kaikki siis alkoi?

Pitkän linjan matkailualan ammattilaisena Kaisa kertoo kiinnittäneensä jo vuosien ajan reissuillaan huomiota huonokuntoisiin katukoiriin. Vaikka asia kosketti, ei liikkuvassa työssä ollut oikein mahdollisuuksia tehdä mitään konkreettista eläinten hyväksi. Auttamishalun kipinä jäi kuitenkin kytemään.

Vuonna 2015 Kaisa päätyi rakentamaan majataloa ja asumaan miehensä kanssa Siargaon saarelle. Aloilleen asettuminen paikkaan, jossa koirapopulaatio kasvoi hallitsemattomasti johtikin siihen, että eläinrakkailla Kaisalla ja Leellä oli pian useampi “adoptiokoira” hoidossaan.

Kärsiviä eläimiä tuntui olevan kuitenkin joka puolella, eikä Kaisan omien koirien määrää voinut loputtomasti kasvattaa. Jotain muuta oli siis keksittävä.

Kaisa konsultoi alkuun naapurisaaren eläinlääkäriä ja yhteistyöllä he järjestivät ensimmäisen Animal Health Day -tapahtuman, jossa paikallisten elämiä mm. rokotettiin ja kastroitiin / steriloitiin.

Kun Kaisa sitten tapasi samanhenkisen, eläinten auttamisen parissa niin ikään toimineen puolalaisen Alexin, päättivät he yhdistää he voimansa ja perustivat Puppy Puddle Siargaon, ensimmäisen eläinten auttamiseen omistautuneen organisaation saarella.

 

Kaisa Kasemets tervehtii Puppy Housen asukkeja juttutuokion lomassa

“Tärkeintä on populaation hallinta”

Millaisista ongelmista saaren koirat kärsivät?

-Taudeista yleisimpiä ovat penikkatauti, parvo virus ja ihosairaus kapi. Koirat ovat usein myös aliravittuja. Rabiesta meillä ei onneksi ole paljoa, muutamia tapauksia kuitenkin ja jokainen uusi tapaus herättää suurta huolta, Kaisa kertoo.

Rokotukset, ravinto ja lääkkeet auttavat sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Mutta tehokkain keino on puuttua lisääntymiseen.

Tärkeintä on puuttua ongelmien isoimpaan syyhyn eli hallitsemattomaan populaation kasvuun. Se vaikuttaa kaikkeen. Leikkaaminen on ainoa keino hillitä koirien lisääntymistä ja siten sairaiden ja kärsivien koirien määrää saarella.

Animal Health Day –  2-3 päivää kestävissä tapahtumissa, tarjotaan ilmaisia kastraatioita / sterilisaatioita paikallisten eläimille. Niin koirille kuin kissoillekin. Saaren asukkaat voivat tuoda eläimensä paikalle leikattavaksi ja rokotettavaksi.

Parin ensimmäisen tapahtuman jälkeen, yhteistyöhön löydettiin tehokkaisiin leikkausmenetelmiin erikoistunut järjestö PPBCC – Philippine Pet Birth Control Center Foundation. Heidän tekniikoillaan eläimiä saadaan leikattua isoja määriä kustannustehokkaasti ja lyhyellä parantumisajalla. Yhden sterilisaatio/kastraatio -leikkauksen hinta on tapahtuman yhteydessä vajaa kymmenen euroa.

Kaisa iloitsee tietoisuuden lisääntymisestä paikallisten keskuudessa:
Kun järjestimme ensimmäisiä tapahtumia, kukaan ei tajunnut, miksi pitäisi kastroida, nyt meiltä kysytään jatkuvasti, milloin on seuraava tapahtuma? Tämä on huikea muutos.

Kulkukoiralle uusi elämä

Entä sitten ne lukuisat isännättömät katukoirat, joiden hyvin- tai pahoinvointi ei kuulu oikeastaan kenellekään? Myös niiden auttamiseksi Puppy Puddlella on onneksi keinoja.

Meille tulee jatkuvasti uusia ilmoituksia hylätyistä pennuista, huonokuntoisista ja liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneista elämistä, Kaisa kertoo.

Koirat ovat avun piiriin tullessaan usein aliravittuja ja huonokuntoisia

Miten auttamisprosessi ilmoituksen saatuanne sitten etenee?

Kysymme ensin kaikki mahdolliset tiedot yhteyttä ottaneelta, että pystymme paikallistamaan koiran. Joku meistä menee paikalle katsomaan tilanteen. Suurin osa koirista on aliravittuja ja kapisia. Voimme tarjota madotuksen, ruokaa sekä lääkitystä. Aikuisia katukoiria voidaan hoitaa myös kadulla.

-Jos kyseessä on pentu, jolle ei löydy emoa eikä omistajaa ja tilanne näyttää pahalta, käymme ensin sen kanssa lääkärissä ja jos sillä ei ole tarttuvaa tautia, otamme sen hoitoon Puppy Houselle. Jos kyseessä on todella vakavassa tilassa oleva aikuinen koira, viemme sen eläinlääkäriin ja mietimme yhdessä järkevät jatkotoimenpiteet.

Koiran adoptointi 

Puppy House on General Lunassa sijaitseva pieni talo, jossa koirista voidaan pitää huolta vapaaehtoisten toimesta. Tavoitteena on löytää Puppy Houseen toimitetuille koirille pysyvä koti adoption kautta. Käydessäni talolla, siellä oli reilu kymmenkunta koiraa, suurin osa pentuja, mutta myös muutama aikuinen. Aikuisille koirille kodin löytäminen on yleensä vaikeampaa kuin pienille pennuille. 

Millainen tuo adoptioprosessi sitten on ja minne koiria adoptoidaan?

Lähinnä adoptiot tapahtuvat Siargaolla tai Filippiinien sisällä, paikallisiin perheisiin. Muutamia koiria on lähtenyt Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Eurooppaan on adoptoitu vasta yksi koira.”

Koiran adoptio Eurooppaan onkin mutkikkaampaa ja vie enemmän aikaa. Kaisa kuvaa prosessin vaiheita:

Filippiineiltä Eurooppaan matkustava koira tarvitsee sirun, eläinlääkärin tarkastuksen ja lausunnon, rabies-rokotuksen sekä rabies-vasta-ainetestin, jonka jälkeen koiran on oltava Filippiineillä vielä 3 kuukautta. Ennen matkustamista koiralle pitää vielä antaa ekinokokki-lääkitys. 

Adoptoijan pitää olla siis hyvin sitoutunut koiran hankintaan, malttaa odottaa, että kaikki on valmista ja huolehtia myös prosessiin liittyvistä kuluista.

En kuitenkaan yhtään ihmettele, jos kipinä adoptointiin herää Puppy Housella käydessä tai vapaaehtoisena toimiessa. Tilanteensa vuoksi koirat ovat aivan erityisen sympaattisia ja ottavat heti paikan sydämessäsi. Osa on kokemusten vuoksi vähän pelokkaita ja reppanoita. Lyhytkin oleskelu näiden sydämenvaltaajien kanssa herättää vääjäämättä hoiva- ja auttamishalun. 

Tämän pienen karvaturrin sain rapsuteltavaksi Puppy Housella käydessämme
Puppy House Siargao
Puppy Housella voidaan hoitaa kymmenkuntaa koiraa, haaveissa on pystyä mahdollistamaan jossain vaiheessa varsinainen ”shelter”, suojakoti koirille

Vapaaehtoistyö koirien parissa

Yhä useampi matkailija haluaa yhdistää matkaansa jonkinlaista hyväntekeväisyyttä tai vapaaehtoistyötä. Millainen rooli vapaaehtoisilla on Puppy Puddlen toiminnassa ja minkälaista vapaaehtoistyötä siellä on tarjolla?

Tällä hetkellä minun ja Alexin lisäksi meillä päävapaaehtoisena toimii suomalainen Hanna Korkeemaa sekä lisäksi toiminnassa on 2-3 pysyvämpää Siargaolla asuvaa vapaaehtoista.

-Yksi suuria muutoksia alkuaikoihin nähden on juuri se, että nyt meillä on enemmän työvoimaa mukana ja siten mahdollisuus vaikuttaa eläinten hyvinvointiin yhä tehokkaammin.

Entäpä matkailijat, jotka tulevat saarelle lyhyemmäksi aikaa?

Myös matkailijat ovat tervetulleita osallistumaan vapaaehtoistyöhön, kunhan he oleskelevat saarella vähän pidempään ja voivat sitoutua vähintään kahdeksi viikoksi toimintaan.

Yksi vapaaehtoistyön muoto on tulla asumaan Puppy Houseen, jossa huolehditaan järjestön hoivissa olevista koirista. Majoitus on vaatimaton ja talon pienet vuokrakulut jaetaan asukkaiden kesken. Puppy Housen vapaaehtoiset asuvat siellä yleensä kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Edellytämme vapaaehtoisilta rabies -rokotteen ottamista.

Käydessämme Kaisan kanssa Puppy Housella, siellä asui saksalainen vapaaehtoispariskunta Laura ja Lucas hoitaen koiria kolmen viikon ajan. He olivat bonganneet Puppy Puddlen Instagramista, ottaneet yhteyttä ja näin tulleet mukaan vapaaehtoistyöhön. 

Puppy Housella vierailemassa, Rosita ja Kaisa etualalla, Laura ja Lucas taaempana

Lauran ja Lucaksen kanssa jutellessa kävi ilmi, että kyllä koirien kanssa on touhua ja tohinaa riittänyt. Pariskunnasta saattoi oikein nähdä, miten innoissaan he olivat työstä. He kokivat myös matkan merkityksellisyyden kasvavan aivan eri mittasuhteisiin, kun voi osallistua johonkin tällaiseen tärkeään toimintaan.

Puppy Housella pidetään siis huolta sinne tuoduista pennuista sekä muutamasta aikuisesta vakioasukista. Vapaaehtoiset ruokkivat, ulkoiluttavat, leikittävät ja pesevät koiria sekä huolehtivat mahdollisesti eläinlääkärikäynneistä ja lääkitysten annosta. Puppy Housella pystytään huolehtimaan noin kymmenestä koirasta kerrallaan. 

Myös muita vapaaehtoistyön muotoja löytyy.

-Eläinrakas matkailija, joka viipyy saarella pidempään voi osallistua koirien ruokintaan, kapi-piikityskierroksiin ja muuhun kenttätyöhön. Vapaaehtoisten myötä meillä onkin mahdollistunut juuri tämäntyyppinen enemmän henkilöresurssia vaativa kenttätyö, Kaisa toteaa tyytyväisenä.

Vapaaehtoistyötä voi jatkaa myös somessa, tiedon ja kuvien jakaminen auttaa siinä, että uusia vapaaehtoisia ja lahjoittajia toiminnalle löytyy.

Työn tulos näkyy ja palkitsee

Puppy Puddle alkaa olla nykyisin jo tunnettu toimija saarella. Sana on levinnyt ja toiminta on saanut tilaa myös paikallisissa tiedotusvälineissä. Sosiaalinen media on ollut osaltaan tärkeässä roolissa.

Miltä toiminta sitten näyttää lukujen valossa, mitä kaikkea Puppy Puddlen olemassoloaikana on saatu aikaiseksi?

-Olemme kastroineet / steriloineet tähän mennessä 1573 eläintä. Sillä on valtava merkitys kärsimyksen vähentämisessä. Rabies -rokotuksia on annettu 940 kappaletta ja 83 koiraa/kissaa on saanut adoption kautta paremman elämän.

Luvut ovat tästä vielä kohentuneet viimeisimmän helmikuussa 2020 järjestetyn Animal Health Day -tapahtuman myötä. Kaisalta kuulen, että tapahtumassa leikattiin jopa 315 eläintä ja annettiin 280 rabies-piikkiä.

-Palkitsevinta tässä työssä on nähdä eläinten elämän paranevan, kunnon kohenevan ja huomata, miten monet paikalliset oikeasti välittävät ja rakastavat eläimiään ja ovat kiitollisia, kun autamme, Kaisa summaa.

Tässä 2-päiväisessa tapahtumassa leikattiin 315 koiraa ja kissaa, sekä rokotettiin 280 eläintä rabiesta vastaan.

Täydellisiä muodonmuutoksia

Entä onko jonkin tietyn koiran tarina jäänyt erityisesti mieleen?

Useammankin! Otetaan esimerkiksi Brucen tarina. Meidän pitkäaikaisin kuukausilahjoittajamme, Sophie, oli meillä Surfing Carabaossa asiakkaana. Lähtiessään hän kertoi minulle huonokuntoisesta kulkukoirasta, jonka oli nähnyt torilla. Sophie sanoi, että jos pystyn auttamaan koiraa, hän haluaa maksaa kustannukset.

-Menin etsimään koiraa ja löysin sen tosi karussa kunnossa. Koiralta olivat karvat lähteneet, iho haavoilla ja se oli hyvin laiha. Sain kuitenkin kuulla, että sillä on omistaja, Harry, joka myy katkarapuja torilla.

-Juttelin Harryn kanssa ja kävi ilmi, että hän välitti koirasta kovasti, mutta ei tiennyt, miten sitä pitäisi hoitaa. Sponsoroimme ensimmäisen kapipiikin sekä syyhylääkityksen Brucelle. Sen jälkeen Harry halusi käydä itse ostamassa piikit. Bruce myös kastroitiin yhdellä ensimmäisistä kastraatioklinikoistamme.

-Muutaman kuukauden päästä menin torille ja näin upean tuuheaturkkisen koiran, jota Harry syötti. En olisi ikinä voinut uskoa, että se on Bruce, mutta niin se vain oli. Se on yksi hämmästyttävimpiä muutoksia, mitä olen nähnyt. Nykyisin Bruce ja Harry ajelevat yhdessä moottoripyörällä ympäriinsä.

Käydessämme Puppy Housella oli pentu nimeltä Peter toimitettu sinne juuri vapaaehtoisten hoiviin. Katso näistä kuvista millaisen muutoksen pentu on käynyt läpi hyvän hoidon johdosta muutamassa viikossa ja on nyt valmis adoptioon! Hämmästyttävää!

Sponsoreita tarvitaan – lahjoituksen kohteen voi itse valita

Rahalahjoitukset ovat toiminnalle erittäin tärkeitä. Rahaa kuluu etenkin eläinlääkärikuluihin, rokotteisiin, lääkkeisiin, ruokaan sekä isompien tapahtumien järjestämiseen, joihin eläinlääkärit lennätetään Manilasta.

Kaisa vetää yhteen toiminnan tavoitteita, joiden toteuttamiseksi taloudellista tukea tarvitaan:

-Tärkeätä on pystyä järjestämään yhä lisää Animal Health Day -klinikoita, kouluttaa ihmisiä siihen, miten eläimiä pitäisi kohdella ja turvata Puppy Housen jatkuvuus. Iso haaveemme on pidemmällä aikavälillä perustaa oikea shelteri eläimille. 

Kuka tahansa eläinten hyvinvoinnista välittävä voi siis lahjoittaa haluamansa summan ja vaikuttaa siihen, mihin lahjoitettu summa käytetään. Puppy Puddlen tukeminen voi olla myös lahja, jonka antaa eläinrakkaalle ystävälle. –Pienilläkin summilla saadaan jo paljon aikaan, Kaisa muistuttaa.

-Valitsemansa lahjoitussumman voi ohjata haluamaansa kohteeseen: Animal Health Day -tapahtumiin, rokotusklinikoihin, Puppy Housen ylläpitoon tai vaikka yleisesti koiranruokaan.

-Voi myös sponsoroida hyvän alun jonkun pennun elämälle. Tämä tarkoittaa sitä, että pentu saa rokotukset (rabies ja 4 kpl 6 in 1 -rokotuksia) madotukset, ruokaa ja kaulapannan.

-Myös yksittäisten narttukoirien sterilisaatioille on jatkuvaa tarvetta. Lahjoittaja voi halutessaan sponsoroida koiralle sterilisaation eläinlääkäriklinikalla. Tämä siksi, että joskus on tärkeää saada tietty koira leikattua terveydellisistä tai muista syistä heti, eikä odottaa massaklinikoita.

Koirien loukkaantumisriskiin liikenteessä olisi tärkeää pystyä  myös vaikuttamaan. Yksi Kaisan omista koirista on loukkaantunut liikenteessä ja linkkaa jalkaansa ehkä pysyvästi.

Olimme itsekin kiinnittäneet huomiota siihen, miten tiellä juoksentelevia ja makailevia koiria todella pitää varoa mopolla ajaessaan. Etenkin pimeällä koiria on vaikea nähdä ja muutamat äkkijarrutukset ja väistöliikkeet tulikin tehtyä. Ei siis ihme, jos onnettomuuksia sattuu. Mietimme, miten jonkinlaiset heijastimet koirille olisi huippu juttu turvallisuuden lisäämiseen.

Juteltuamme ideasta Kaisan kanssa selvisi, että tätä ajatusta oltiinkin jo kovasti työstämässä eteenpäin. Ja itseasiassa nyt tätä juttua kirjoittaessani ensimmäiset heijastinpannat ovat juuri saapuneet Suomesta Siargaolle testattavaksi. Ideana, että Puppy Puddlen kautta lahjoittajat voisivat sponsoroida haluamansa määrän heijastinpantoja koirille.

Sponsoroinnista ja eri toimintamuotojen kustannuksista voit lukea lisää täältä.

Puppy Puddle

Jos kiinnostuit vapaaehtoistyöstä voit laittaa viestiä täältä.

Voit tukea Puppy Puddle Siargaon toimintaa tämän Paypal -lahjoituslinkin kautta. Valitse summa ja ilmoita, miten haluat tuen kohdentuvan kohdassa: ”Lisää huomautus”.

Kiitos Kaisalle haastattelusta ja mahdollisuudesta tutustua Puppy Puddlen toimintaan!

Lue lisää Puppy Puddlen toiminnasta ja seuraile eläinten selviytymistarinoita somessa:

Puppy Puddle Siargao – nettisivut
Facebook -sivu
Instagram

Huom! Kaisan ja hänen miehensä omistama rantabungalow-majoitus Surfing Carabao, on mukana myös Seikkailijattaren etukortissa. Etukortilla saa 30% alennusta majoituksesta sekä halutessaan pääsee tutustumaan Puppy Puddlen toimintaan! Katso tämä ja muut etukorttiedut täältä.

Kuvat: Hanna Korkeemaa / Puppy Puddle & Rosita Juurinen

Kerro kaverille!

2 ajatusta aiheesta “Unelmana parempi elämä kulkukoiralle”

  1. Ihana lukea tärkeästä työstä ja siitä miten pienillä asioilla saa jo tuloksia aikaan! Itsellä oma koira makoilee vierellä tätä lukiessa ja matkoilla aina nostaa kyyneleet silmiin nähdä eläimiä kadulla

  2. Kiitos kommentistasi Anmarien 🙂 Niinhän se on, nuo ovat niin viattomia luontokappaleita. Itselläkin tuli roskat silmiin muutamankin kerran tuolla Filippiineillä, kun näki niitä laihoja, kapisia ja karvattomia otuspoloisia… Voih. Mutta ihanaa, jos voi aina jollekin eläimelle mahdollistaa hyvää elämää ja antaa rakkaudellista hoivaa 🙂

    -Rosita

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top