roska

Vähemmän roskaa – vinkit matkalle

Maailman roskaongelma huolettaa monia. Miten omaa roskaamista voi vähentää, lomilla ja arjessa? Kasasimme parhaat vinkkimme yhteen ja kannnustamme jokaista miettimään valintojaan.

Miten voit roskata vähemmän?

1. Hanki oma kestopilli, esimerkiksi kaunis bambupilli tai metallipilli. Sano ei joka puolella tarjottaville muovipilleille. Juoman voi juoda ilman pilliäkin.

2. Kanna mukanasi kankaista kestokassia, unohda muovipussit. Etenkin Aasiassa on totuttu antamaan muovipussi pienimpäänkin ostokseen. Jos sinulla ei ole omaa kestopussia, kerää ostokset yhteen isompaan pussiin.

3. Mieti kosmetiikkaasi. Kosmetiikkatuotteita jatketaan usein ympäristölle ja ihmiselle vaarallisilla aineilla ja muun muassa mikromuoveilla. Sisältääkö esimerkiksi aurinkovoiteesi haitallisia muoveja? Esimerkiksi moni kuorintavoide sisältää muovirakeita. Luonnonkosmetiikka on lähes aina parempi ja puhtaampi valinta.

4. Mieti tuotevalintojasi. Tarvitseeko kaiken olla yksittäispakattua? Maailma on täynnä jopa yksittäispakattuja pumpulipuikkoja (nämä kielletään EU:n alueella pian kokonaisuudessaan), keksejä ja kaikkea muuta, mistä aiheutuu turhaa muovijätettä.

5. Kun ostat muovisen vesipullon, osta mieluummin yksi iso kuin monta pientä. Monessakaan maassa ei tunneta pantillisia pulloja ja monessa maassa termi kierrätys on tuntematon käsite. Mitä enemmän pieniä pulloja, sitä enemmän muovijätettä.

6. Oma kahvimuki, paras muki. Onko sinullakin jo oma kokoontaittuva retkeilykuppi tai kestokuppi? Jokainen käyttämätön Starbucks-kuppi muovikantineen on jo luontoa säästävä teko.

7. Hanavettä voi juoda lähes joka maassa, kunhan sen filtteröi oikein. Hanki oma vesifiltteri tai hyödynnä hotellien tai ravintoloiden filtteröintipalvelua.

8. Ota selvää, järjestetäänkö matkakohteessasi siivoustalkoita ja ota osaa siivouspäiviin. Monessa kohteessa toimii aktiivinen siivousryhmä, joka kerää porukkaa kasaan, tekemään yhdessä hyvää. Siivoustalkoot ovat paitsi hyvää liikuntaa, mutta myös loistava tapa tutustua muihin reissaajiin.

9. Kansainvälinen Trash Heroes -kampanja on loistava esimerkki paikallisten ja matkaajien tuomisesta yhteen, tärkeän asian äärelle. Ole sinäkin #roskasankari ja kanna kortesi kekoon puhtaamman maailman puolesta.

 


Aiheesta lisää Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogissa, lue myös tämä juttu.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top