Vapaaehtoistyön toinen puoli

Kerro kaverille!

Hakiessamme matkoillemme entistäkin enemmän merkitystä, saatamme hyvä intentio taustalla toimia suuressa mittakaavassa väärinkin. Vapaaehtoistyö on aihe, jossa mikään ei ole aivan mustavalkoista ja jossa taustatyöllä on suuri merkitys. Mitä tulisi ainakin tietää? Keniassa asuva Viola kertoo aiheesta nyt omat ajatuksensa.

Oletko koskaan kuullut orpokodista, jonka lapset kerätään kadulta ruokapalkkaa vastaan ja joka lavastetaan vierailuhetken ajaksi? Tai oletko kuullut eläinten pelastuskeskuksista, joiden olot eivät todellisuudessa olekaan eläimille hyväksi? Tai oletko itse vieraillut tai tehnyt vapaaehtoistyötä kohteessa, jonka toiminta on lopulta yllättänyt sinut?

Vapaaehtoistyö, hyvän tekeminen ja avustustoiminta ovat alueita, joiden sisälle mahtuu mätiä munia. Kiiltokuvamaisen pinnan taakse voi kätkeytyä karu todellisuus, jossa hyväntahtoinen auttaminen, voi koitua vahingolliseksi. Kaikki toiminta ei ole hyvää, eikä eettistä, vaikka onneksi myös hyviä ja luotettavia tahoja löytyy. Auttamisessa itsessään ei ole mitään pahaa. On vain hyviä ja pahoja tapoja auttaa.

Mistä tietää, että vapaaehtoistyöjärjestö tai vierailukohde toimii eettisesti? Mitä pitää ottaa huomioon?

Nyrkkisääntö on, että kohdetta valitessasi, et voi ikinä olla täysin varma. Siksi kaikista tärkeintä, on kerätä mahdollisimman paljon tietoa jo ennen matkaa ja syventyä aiheen moniin näkökulmiin. Hyvin koordinoituna ja järjestettynä, vapaaehtoistyö voi olla toimivaa ja tehokasta. Valitettavasti aina tilanne ei ole näin hyvä.

Paikalliset tekijät

Etsi järjestö tai projekti, jonka toteuttajina ja hyötyjinä ovat paikalliset. Kansainvälisten järjestöjen osalta varmista, että paikalliset ovat mukana projektien koordinoinnissa ja että järjestö toimii aktiivisesti yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa.

Varsinkin Afrikassa, kolonialismin myötä syntynyt White Savior -asetelma on edelleen vahva ja ongelmallinen. Erityisesti länsimaalaistaustaisten projektien taustoja selvitettäessä on tärkeä tutkia, minkälainen yhteys ja suhde järjestöllä on paikallisten kanssa ja kuka toiminnasta todellisuudessa hyötyy. Onko palkkatyöhön palkattu paikallisia vai ulkomaalaisia? Minkälainen suhde järjestöllä on alueen viranomaisiin? Kuka toimintaa valvoo?

Kohteessa ollessasi tärkeintä on kuunnella ja oppia, ennen kuin puhut ja teet. Ime itseesi tietoa, opi paikallisilta ja toimi yhdessä. Ole osa tiimiä, älä sen yllä.

 

Erikoisosaamistasi tai -osaamattomuuttasi vastaavat työtehtävät

Etsi järjestö tai projekti, jonka työtehtävät vastaavat osaamistasi. Hyväksy se tosiasia, että et voi toimia opettajana, ilman pätevyyttä, vaikka olisitkin hyvä kouluaineissa tai kielissä. Pysy nöyränä ja muista, että olet ennen kaikkea tekemässä jotain muiden hyväksi, et itseäsi varten.

Vapaaehtoistyö mahdollisuuksia löytyy monenlaisiin tarpeisiin. Etsi se, joka sopii juuri sinun osaamiseesi tai osaamattomuuteesi. Moniin rantojen siivousprojekteihin, puiden istutustalkoisiin, ruokajakoon, maataloustöihin tai esimerkiksi koulujen tai turvakotien rakennustyömaille kärräämään hiekkaa, voi lähteä kevyinkin vaatimuksin.

Pitkäjänteisyys

Lähde mieluummin pidemmälle vapaaehtoismatkalle, kuin muutamaksi päiväksi vierailemaan kohteeseen. Pidemmillä työjaksoilla työ on tehokkaampaa, kun tekijät eivät vaihdu joka viikko. Toisaalta esimerkiksi lasten parissa tehtävissä projekteissa, on äärimmäisen toivottavaa, että lasten parissa työskentelevät henkilöt olisivat pysyviä, eivätkä vaihtuisi viikoittain tai kuukausittain. Liika vaihtuvuus voi olla lapsen kehitykselle hyvin haitallista.

Keskustele ja kehitä

Negatiivisuus, vihapuhe tai tahon haukkuminen ei auta ketään. Ongelmia tai kehitettävää löytyy varmasti ihan jokaisesta projektista ja järjestöstä. Kaikkien kannalta edistyksellisintä on nostaa näitä asioita esiin asiallisesti, keskustella ja heittää kehitysideoita. Se on paras tapa vaikuttaa! Usein projektitiimit ja järjestöt ottavat palautteen hyvin vastaan ja kehittävät sen myötä omaa toimintaansa. – Mutta jos eivät, olet tehnyt oman osuutesi ja antanut palautetta!

 

Oma arviointikykysi

Lopulta jokainen tekee itse valinnan sen suhteen, minkä kokee itselleen parhaaksi tavaksi toimia, tehdä vapaaehtoistyötä, tukea olemassa olevaa projektia, auttaa tai olla auttamatta. Valintaa tehdessä on tärkeää ymmärtää eri näkökulmat ja kerätä mahdollisimman paljon tietoa aiheen ympäriltä.

Mutta lopulta päätös on sinun.

Muista myös tämä!

Vapaaehtoistyö tai hyvän tekeminen on mahdollista myös Suomessa. Suomessa on paljon tärkeää työtä tekeviä järjestöjä ja toimijoita, jotka tarvitsevat lisäkäsiä. Kansainvälisiä järjestöjä voit auttaa myös tekemällä vapaaehtoistyötä varainkeruun parissa, järjestää hyväntekeväisyystapahtumia tai jakaa aiheeseen liittyvää tietoa. Suomessa toteutettava vapaaehtoistyö on samalla hyvä keino pitkäjänteiseen vapaaehtoistyöhön, jota voit toteuttaa muun elämäsi ohessa.

 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.